Una exposició sobre l'impacte dels plàstics en el medi hídric marca l'inici dels actes del Dia Mundial de l'Aigua

21/03/2019 - 10:00

S'ha presentat al Jardí del Palau Robert de Barcelona l’exposició Menys plàstics, més vida!, que es podrà visitar fins el 20 d’abril.

La secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà, el secretari general de Territori i Sostenibilitat, Ferran Falcó, la directora del Palau Robert i sub-directora de Difusió, Abigail Martínez, i el gerent de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, han estat els encarregats d’explicar els detalls i la finalitat de la mostra.

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), l’exposició ha estat dissenyada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Vol destacar que el plàstic està present d’una manera important a les nostres vides, tenint en compte que més del 90% dels productes i objectes que ens envolten estan fets d’aquest material, que acostuma a tenir un baix cost de producció, una gran versatilitat i una elevada resistència.

Es pretén, per tant, destacar una problemàtica que s’ha agreujat en els darrers anys, la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir el seu ús, sobretot pel que fa als plàstics que s’acostumen a utilitzar només en una ocasió. El 80% dels plàstics que trobem als nostres mars i oceans provenen de terra, arrossegats a través de l’aigua que circula a través dels rius i torrents. Això provoca que aquest material tingui un lent període de degradació i que, en molts casos, sigui confós pels animals marins com a possible aliment, a més del risc que el plàstic passi a dins de la cadena tròfica.

Les polítiques de la Generalitat

El Govern català desenvolupa periòdicament diverses campanyes de sensibilització, mitjançant l’Agència de Residus de Catalunya i altres instàncies i entitats, per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de gestionar bé els diferents tipus de residus (inclosos els plàstics i els envasos), amb l’objectiu de minimitzar i evitar el seu impacte sobre l’entorn.

Des del 2017 s’ha prohibit el lliurament gratuït de bosses de plàstic a les botigues i supermercats en compliment de la Llei 5/2017, de 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic. La llei prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, inclòs el plàstic en general, el plàstic oxodegradable i el plàstic biodegradable, llevat de les bosses compostables que compleixin els requisits de la norma UNE-EN 13432 o equivalent.

L’any passat, amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el Govern va fer un pas més i va anunciar la prohibició dels envasos de plàstic d’un sol ús com, per exemple, les ampolles, en l’àmbit de la Generalitat. Com a alternativa, s’utilitzaran, prioritàriament, productes reutilitzables o fabricats amb materials compostables, vidre, paper o fusta. Aquesta prohibició s’aplicarà als departaments i ens del sector públic de la Generalitat, tant en els productes d’ús intern com en els utilitzats en actes públics i actuacions de difusió.

Aquestes polítiques van en la línia de la Unió Europea, que s’ha fixat l’horitzó del 2025 per a reduir en un 90% l’ús dels plàstics d’un sol ús.

La Generalitat de Catalunya, mitjançant l’Agència Catalana de l’Aigua i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha presentat avui la mostra Menys plàstics, més vida! sobre l’impacte d’aquests objectes en el medi hídric, que es podrà visitar al Palau Robert fins al 20 d’abril

El 80% dels residus que trobem al mar provenen de terra i per això cal fer una gestió més eficient i, sobretot, fomentar la conscienciació

Després de la presentació de la mostra, a les mateixes dependències del Palau Robert (Sala Cotxeres), s’ha celebrat per quart any consecutiu la cerimònia de lliurament dels premis de fotografia mitjançant les xarxes socials Instagram i Facebook

La visió de l’aigua per part de la ciutadania

Després de la presentació de la mostra, a les mateixes dependències del Palau Robert (Sala Cotxeres), s’ha celebrat per quart any consecutiu la cerimònia de lliurament dels premis de fotografia mitjançant les xarxes socials Instagram i Facebook.

Organitzats per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). s’han presentat unes 1.200 fotografies per mostrar les diferents visions de l’aigua, entre les quals s’han guardonat les 24 millors imatges (imatge de l’esquerra).

En l’edició d’enguany s’ha incorporat una nova categoria centrada en reflectir l’impacte dels plàstics en el medi hídric, que lliga de manera directa amb l’exposició que avui s’ha presentat, i s’han concedit tres guardons en aquesta temàtica.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

600 alumnes d’una dotzena d’escoles i instituts de la ciutat han participat en una jornada d’educació ambiental a la llera del riu per commemorar el Dia Mundial de l’Aigua. Tot un seguit d’activitats i tallers que han proposat els estudiants de secundària per  divulgar entre els més joves les conseqüències que  poden tenir les nostres accions sobre el medi ambient.

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Notícia

Entre d'altres, Manel Isnard i Rafael Montserrat han estat reconegut amb el Premi de l’Aigua 2024 per la seva trajectòria professional i l'Ajuntament del Vendrell per diversos projectes de renaturalització.

Butlletí