Lluitar contra el malbaratament alimentari per aturar el canvi climàtic

Pete Pearson executa el Programa de residus d'aliments al World Wildlife Fund. El seu treball se centra en la prevenció del malbaratament d'aliments i el seu aprofitament.
29/10/2018 - 11:24

Quan pensem en la lluita contra el canvi climàtic, la majoria de nosaltres pensem en energia neta: des dels vehicles elèctrics fins a les cases amb energia solar. Però sovint passem per alt una de les fonts més significatives d'emissió de gasos d’efecte hivernacle: els aliments.

Avui en dia, la manera de produir els aliments representa més gasos d'efecte hivernacle que el transport. Quan convertim boscos, pastures i manglars en terra per cultius, emetem milers de milions de tones de diòxid de carboni a l'atmosfera, on s'escalfa el planeta. Aquesta activitat també disminueix la capacitat de la terra per reabsorbir el gas i emmagatzemar-lo al sòl, on alimenta la vida.

"Quan convertim boscos, pastures i manglars en terra per cultius, emetem milers de milions de tones de diòxid de carboni a l'atmosfera, on s'escalfa el planeta"

La població creixent i cada vegada més rica del planeta duplica la demanda d'aliments, però no ens podem permetre duplicar el consum dels recursos naturals del planeta. Afortunadament, no hem de fer-ho.

Això és degut a que ja produïm prou menjar per satisfer la demanda dels consumidors avui i en els pròxims anys. S'estima que perdem o desaprofitem una tercera part d'això: 1.300 milions de tones de menjar es perd en camps i camions o malbarata en restaurants, supermercats i cuines, cada any.

Només als Estats Units si recuperàrem el menjar comestible que es perd o es llença, podríem alimentar, amb 2.000 calories d’energia al dia, a 190 milions d'adults.

"A nivell mundial, utilitzem 8,7 milions de quilòmetres quadrats de terra, aproximadament un 10% de la superfície habitable del planeta, per produir aliments que mai es mengen"

Reduir els residus dels aliments també protegeix els hàbitats. A nivell mundial, utilitzem 8,7 milions de quilòmetres quadrats de terra, aproximadament un 10% de la superfície habitable del planeta, per produir aliments que mai es mengen. Als Estats Units, hem convertit uns 80 milions d'hectàrees d'hàbitat salvatge només per produir aliments que es van perdre. Perdre menys podria reduir aquesta petjada gegantina, o almenys garantir que no continuem l'expansió agrícola, que acaba amb la vida silvestre.

Els residus alimentaris també contribueixen directament al canvi climàtic. La major part dels aliments perduts acaben en abocadors, on l'entorn zero-oxigen converteix la matèria orgànica -des del pa fins a les pells de plàtan- en metà, un gas que atrapa al voltant de 30 vegades més calor que el diòxid de carboni al llarg d'un segle. Entre les emissions associades a la seva producció i la seva descomposició en els abocadors, els residus d'aliments representen 4.400 milions de tones anuals de gasos d'efecte hivernacle.

 

"Entre les emissions associades a la seva producció i la seva descomposició en els abocadors, els residus d'aliments representen 4.400 milions de tones anuals de gasos d'efecte hivernacle"

Afortunadament, tota persona i organització pot fer alguna cosa per estalviar menjar i diners. De fet, una investigació de 1.200 llocs empresarials de més de 700 empreses de 17 països que implementen estratègies de reducció de residus va trobar que pràcticament a totes aquestes empreses es va aconseguir un retorn positiu de la inversió, i a més de la meitat dels casos es podia observar un rendiment 14 vegades superior o més.

WWF va treballar amb l'American Hotel and Lodging Association per provar estratègies de reducció de residus d'aliments en un grup d'hotels amb marca de servei complet i diverses operacions independents a tot el país. Hem intentat la planificació de menús baixos, la formació i l'educació del personal, la participació del client i altres intervencions. En general, durant el programa de 12 setmanes, els hotels participants van reduir els residus d'aliments almenys el 10 per cent i, en alguns casos, van reduir els costos d'aliments un tres per cent o més. Aquests estalvis poden augmentar, ja que la indústria de l'hostaleria fa servir 35 mil milions de dòlars en càtering i banquets cada any.

D'alguna manera, no és sorprenent que gastem tant menjar; mai ens ha costat menys o ha estat més fàcilment disponible. Aquesta abundància i assequibilitat no són reals, ens enganyen en una falsa sensació de seguretat. Els aliments barats externalitzen els costos que podríem no veure en els nostres rebuts de supermercat, però que tots finalment paguem. Per reduir amb èxit els residus d'aliments, necessitem un canvi de cultura que reconeix aquests costos i situï un valor més alt en els aliments.

"Els aliments barats externalitzen els costos que podríem no veure en els nostres rebuts de supermercat, però que tots finalment paguem. Per reduir amb èxit els residus d'aliments, necessitem un canvi de cultura que reconeix aquests costos i situï un valor més alt en els aliments"

L'energia neta està a l'ordre del dia, és clar, però també és molt important l'aliment. Estem ampliant la conversa en els fòrums internacionals per assegurar que els residus d'aliments i altres solucions orientades a la terra són una part més gran de la discussió quan els governs nacionals es tornen a convocar sota la bandera de l'ONU.

Mentrestant, si sou el cap d'un negoci global o de la vostra pròpia casa, la nostra crida a l'acció comuna és: valorar més els aliments i malbaratar-los menys. Si milions de persones i empreses fan petits canvis, podem protegir el planeta i alimentar a tots els seus habitants.


 

Relacionats

Article

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí