Cornellà de Llobregat torna a ser finalista del Premi European Green Leaf

Font: Ajuntament de Cornellà de Llobregat i Sostenible.cat

18/05/2018 - 11:08

La ciutat de Cornellà figura entre les finalistes del guardó European Green Leaf (Fulla Verda Europea) 2019, que impulsa la Comissió Europea per premiar el compromís ambiental de les ciutats europees d' entre 20.000 i 100.000 habitants, així com els seus esforços per promoure el creixement verd.

L'equip d'experts que ha estudiat les propostes presentades, després d'analitzar sis criteris d'avaluació, ha seleccionat Cornellà de Llobregat, Gabrovo (Bulgària), Horst aan de Maas (Països Baixos), Joensuu (Finlàndia) i Malinas (Bèlgica). La ciutat guanyadora del premi es donarà a conèixer a Nimega (Països Baixos) el dia 21 de juny.

La candidatura representa tant un nou incentiu com un reconeixement a l'esforç de l'administració municipal i de les entitats per construir una ciutat més habitable i sostenible, en bona part dins del marc del projecte Cornellà Natura. Fa dos anys, Cornellà també va ser finalista d'aquest guardó, que en aquella ocasió va correspondre a Galway(Irlanda). L'avaluació tècnica ha tingut en compte aspectes com els esforços en canvi climàtic i gestió energètica, mobilitat urbana sostenible, naturalesa i biodiversitat, soroll i qualitat de l'aire, residus i economia circular, i aigua.

"European Green Leaf 2015" (Fulla Verda Europea 2015) és una iniciativa de la Comissió Europea, que es dirigeix a les ciutats amb una població entre 50.000 i 100.000 habitants. Cada any, un EGL s'atorgarà fins a un màxim de tres ciutats que demostren un bon historial ambiental i un compromís amb el creixement verd, i que busquen activament desenvolupar la consciència ambiental dels ciutadans. Els guanyadors han de poder actuar com a ‘ambaixadors verds' per inspirar a altres ciutats.

Antecedents

Europa és ara una societat essencialment urbana, amb més de dos terços dels ciutadans europeus que viuen en pobles i ciutats. Molts desafiaments ambientals que enfronta la nostra societat s'originen a les zones urbanes, però són aquestes mateixes àrees urbanes les que catalitzen el compromís i la innovació necessària per trobar solucions.

El Setè Programa d'Acció de Medi Ambient de la UE titulat "Viure bé, dins dels límits del nostre planeta"sustenta i orienta el treball de crear un entorn sempre millor per als ciutadans europeus i proporciona la base per al desenvolupament de la política ambiental de la UE fins al 2020 . El setè Programa inclou l'objectiu específic "per millorar la sostenibilitat de les ciutats de la UE".

Es preveu que la UE promogui i ampliï les iniciatives existents que donen suport a la innovació i les millors pràctiques a les ciutats, el que permet un millor treball en xarxa i el foment dels líders per mostrar com estan progressant cap al desenvolupament urbà sostenible.

Llançat l'any 2008, el Premi Capital Verd Europea (EGCA) ha aconseguit renom. Després del seu èxit, moltes ciutats més petites també busquen el reconeixement de la UE pels seus esforços i el compromís en les àrees de sostenibilitat i medi ambient. En resposta, la Comissió Europea va posar en marxa la nova iniciativa "European Green Leaf 2015" (Full Verda Europea 2015).

El jurat està integrat per representants de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Comitè de les Regions, l'Agència Europea de Medi Ambient, ICLEI - Governs Locals per la Sostenibilitat, l'Oficina del Pacte dels Alcaldes i l'Oficina Europea de Medi Ambient.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

Cornellà continua avançant i transformant-se per a afrontar el desafiament de reduir l'impacte mediambiental i aconseguir un entorn urbà més verd, sostenible i saludable, en el marc del projecte estratègic Cornellà Natura.

Notícia

Fins al 28 de maig és obert el termini per participar en el Concurs de fotografia amateur de medi ambient que aquest any porta per tema “La integració de la natura en la ciutat“.

Article

El tema del concurs és “OBJECTIU ZERO RESIDUS. REDUÏM, RECICLEM, REUTILITZEM”.

Butlletí