La ciutadania col·labora en les plantades populars a la Mitjana i Gardeny a Lleida

18/03/2018 - 14:43

Més de 150 ciutadans col·laboren en la plantada popular per crear el nou bosc urbà al voltant del Museu del Clima i de la Ciència al Turó de Gardeny i 120 nens i nenes de Lleida planten arbustiva al Parc Municipal de la Mitjana

Més de 150 ciutadans han col·laborat aquest matí en la platada popular al voltant del Museu del Clima i de la Ciència, organitzada per la Regidoria de l’Hàbit Urbà i Rural i la Sostenibilitat, per crear el nou bosc urbà al Turó de Gardeny de Lleida.

L’acció, per la qual és demana la inscripció prèvia, ha permès incorporar 467 noves unitats vegetals –alzines, pins, ametllers i lledoners, bàsicament-, que canviaran el paisatge del Turó de Gardeny, configurant una organització d'arbrat, que permetrà definit un nou bosc urbà per la ciutat de Lleida, segons ha explicat el tinent d’alcalde Fèlix Larrosa.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde i regidor de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa ha manifestat que ens hem de sentir orgullosos d’actuacions com la d’avui. “Avancem en el pla de reforestació de Lleida, en la generació de noves formes de confort i gaudi de la ciutat en aquest turó, al costat del Parc Científic i formant de tot aquest discurs que hi ha al voltant del Museu del Clima i de la Ciència”. 

Un dels participants de la plantada popular ha estat Toni Gironès, l’arquitecte que va dissenyar el Museu del Clima. Ell i el tinent d’alcalde han aprofitat per fer un repàs al projecte global del Museu i a l’evolució dels diferents espais que el configuren.

La creació del bosc urbà a l’entorn del Museu del Clima i la Ciència s’inclou dins el cicle de plantacions d’arbres i arbustiva als espais naturals i a les places que la Paeria està duent a terme, que permetran la plantació de milers d’arbres i arbustos i la regeneració dels espais verds de Lleida. El projecte es realitza amb el suport de la Fundació Lleida 21 de l’Ajuntament de Lleida, a través de la qual es canalitzen les accions municipals de comunicació i sensibilització ambiental.

Per altra part, el tinent d’alcalde Larrosa ha aprofitat per presentar les activitats del Museu del Clima i de la Ciència per la temporada 2018, que s’estrenarà el 25 d’abril amb una xerrada del meteoròleg Francesc Mauri sobre el canvi climàtic. El programa d’activitats inclou xerrades, tallers, gimcanes, cinema i inclús una fira del a mobilitat elèctrica, que s’aniran repartint al llarg dels mesos fins a l’octubre. Totes les activitats són gratuïtes i només en algunes es demana inscripció prèvia per temes de capacitat.

Plantada al Parc de la Mitjana

120 nens i nenes de l’Escola La Mitjana, de l’Escola Pardinyes i l’Escola Riu Segre han participat avui en una plantació d’arbustiva al Parc Municipal de la Mitjana de Lleida, una activitat que se suma a la plantació d’arbres que va tenir lloc en aquest mateix indret fa un parell de setmanes i que forma part de les activitats organitzades amb motiu de l’Agenda 21 Escolar. En la plantació també cal destacar la col·laboració de l’Institut Castell dels Templers, ja que els alumnes dels Cicles Formatius de Jardineria han donat suport en les tasques de plantació.

En el marc d’aquesta actuació s’han plantat un total de 240 joncs, saücs, freixes, sacarums, esbarzers i coriàries, entre altres, en una zona d’uns 1000m2 on el terra havia quedat parcialment al descobert. En concret, s’han plantat arbustos i plantes pròpies del bosc de ribera a la zona situada al marge esquerra del riu, entre la passarel·la i els pous de la Sant Miquel, i al marge dret del riu, prop de la cruïlla del camí de la clamor amb el de l’embarcador. Cal destacar que les plantes provenen del viver municipal d’arbustiva, obtingudes a partir d’exemplars del mateix Parc de la Mitjana. Amb aquesta actuació, la Paeria finalitzarà la temporada de plantacions a la ciutat, tant en zones urbanes com en zones naturals.

Fèlix Larrosa, ha manifestat que amb actuacions com la d’avui “s’avançava en un doble objectiu: recuperar espais a l’aire lliure i de protecció medi ambiental i alhora fer l’aposta per la política de plantació”.

La plantació de la nova arbustiva s’emmarca en les accions periòdiques previstes per lluitar contra una planta invasora que es diu períploca, que s’estava estenent i afectant negativament les comunitats vegetals del parc. De fet, des de l’any 2013 s’han efectuat diverses actuacions destinades a reduir la presència d’aquesta planta al Parc de la Mitjana, com per exemple el seguiment i eliminació manual de rebrots i la replantació amb espècies autòctones de les zones afectades.

La plantació al Parc de la Mitjana s’inclou dins el cicle de plantacions d’arbres i arbustiva als espais naturals i a les places de la ciutat que l’Ajuntament de Lleida està duent a terme. Es plantaran un total de 2.339 unitats d’arbres i arbusts, dels quals més d‘un miler provenen dels vivers municipals d’arbrat i arbustiva situats a Rufea i a Copa d’Or respectivament, que proveeixen part de l’arbrat i l’arbustiva que Lleida necessita per a les seves zones naturals i enjardinades i per la creació i manteniment dels boscos urbans.

El parc de la Mitjana de Lleida, el gran pulmó verd de la ciutat, un espai de més de 90 hectàrees de bosc de ribera, prats humits i zones amb aigua.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

L’actuació, finançada amb fons Next Generation, incorpora accions com el condicionament de passejos ombrats, la creació d’una bassa naturalitzada, l’estabilització de talussos i la millora de la vegetació, amb la plantació de 178 arbres i més de 2.000 plantes

Article

Es promourà un pla de plantació dins el Pla de Millora de l’Espai Públic i d’acord amb els suggeriments del grup Escocells Lleida.

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Butlletí