KATUMA: Plataforma online per facilitar el consum agroecològic de proximitat

Font: Opcions

27/02/2018 - 13:01

Comandes, factures i pagaments. Per al bon funcionament d’un grup de consum, una gestió eficient de tot plegat és fonamental. Però és una de les tasques que sovint implica més maldecaps i feines repetitives. Amb la voluntat de facilitar aquest tipus de consum de proximitat, i amb l’experiència de persones vinculades a diversos grups de consum, neix Katuma. Aquesta plataforma en línia agilitza la comunicació entre persones consumidores i productores.

El funcionament és senzill: les proveïdores ofereixen els seus productes i escullen amb quins grups volen treballar. Els grups trien amb quins productors treballen i els posen a disposició de les seves sòcies de consum, que fan la comanda en línia. La informació d’aquestes comandes arriba al grup i a les proveïdores pertinents. Només queda servir els productes i omplir cistelles.

Assemblea per debatre sobre la construcció de la comunitat de consumidores i productores entorn l’eina Katuma

La iniciativa la impulsa l’associació Coopdevs, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat crear plataformes de codi obert per a projectes comunitaris. Els seus membres han desenvolupat i traduït (ara treballen en la versió catalana) l’eina tecnològica d’Open Food Network. Però el model de Katuma és que totes les parts implicades en el projecte, com grups de consum, productores i distribuïdores, en siguin sòcies i, per tant, tinguin veu i vot. Les despeses de manteniment, suport i millora de la plataforma, es repartiran entre totes les entitats que en facin ús. La vocació de Katuma és, en paraules seves “generar una alternativa de consum –des del cooperativisme agroecològic i en el marc de l’economia social i solidària–, a altres plataformes digitals que tenen afany de lucre i que s’apropien del relat generat pel moviment durant dècades”.

Katuma va començar a ser operativa la tardor del 2017, després d’haver estat testada per vuit grups de consum i diverses proveïdores. Aquest any, el repte és construir una comunitat on productores i consumidores s’impliquin, es facin seva l’eina i comencin a fer realitat un consum de proximitat, amb relació directa amb les empreses productores i, alhora, àgil i còmode.


 

Relacionats

Article

Campanya de sensibilització per afavorir la conservació de la natura quan es visiten els espais naturals.

Article

Necessitem una natura saludable, per tenir una vida saludable, ja que el nostre benestar coexisteix amb la salut del planeta. Per tot això, neix "Els Banys de Bosc", una activitat amb l'objectiu de reconnectar amb la natura, respectant-la i treballant per la seva cura i la salut dels veïns i veïnes del nostre municipi.

Article

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus ha impulsat la publicació del conte d'en Peret Ganxet i el reciclatge.

Butlletí