KATUMA: Plataforma online per facilitar el consum agroecològic de proximitat

Font: Opcions

27/02/2018 - 13:01

Comandes, factures i pagaments. Per al bon funcionament d’un grup de consum, una gestió eficient de tot plegat és fonamental. Però és una de les tasques que sovint implica més maldecaps i feines repetitives. Amb la voluntat de facilitar aquest tipus de consum de proximitat, i amb l’experiència de persones vinculades a diversos grups de consum, neix Katuma. Aquesta plataforma en línia agilitza la comunicació entre persones consumidores i productores.

El funcionament és senzill: les proveïdores ofereixen els seus productes i escullen amb quins grups volen treballar. Els grups trien amb quins productors treballen i els posen a disposició de les seves sòcies de consum, que fan la comanda en línia. La informació d’aquestes comandes arriba al grup i a les proveïdores pertinents. Només queda servir els productes i omplir cistelles.

Assemblea per debatre sobre la construcció de la comunitat de consumidores i productores entorn l’eina Katuma

La iniciativa la impulsa l’associació Coopdevs, una entitat sense ànim de lucre que té com a finalitat crear plataformes de codi obert per a projectes comunitaris. Els seus membres han desenvolupat i traduït (ara treballen en la versió catalana) l’eina tecnològica d’Open Food Network. Però el model de Katuma és que totes les parts implicades en el projecte, com grups de consum, productores i distribuïdores, en siguin sòcies i, per tant, tinguin veu i vot. Les despeses de manteniment, suport i millora de la plataforma, es repartiran entre totes les entitats que en facin ús. La vocació de Katuma és, en paraules seves “generar una alternativa de consum –des del cooperativisme agroecològic i en el marc de l’economia social i solidària–, a altres plataformes digitals que tenen afany de lucre i que s’apropien del relat generat pel moviment durant dècades”.

Katuma va començar a ser operativa la tardor del 2017, després d’haver estat testada per vuit grups de consum i diverses proveïdores. Aquest any, el repte és construir una comunitat on productores i consumidores s’impliquin, es facin seva l’eina i comencin a fer realitat un consum de proximitat, amb relació directa amb les empreses productores i, alhora, àgil i còmode.


 

Relacionats

Article

El malbaratament és un problema global, atès que més de 1.300 milions de tones d’aliments es perden globalment des del camp fins als nostres plats.

Article

ACTUA X 25 és el nom de la iniciativa que aglutina totes les accions que formen part dels actes de celebració dels 25 anys de la Xarxa d’Escoles Verdes.

Article

MENJA, ACTUA, IMPACTA et proposa un viatge de descoberta dels efectes de la nostra manera de menjar i de les extraordinàries oportunitats de millora que tenim si canviem l’actual sistema alimentari.

Butlletí