La Marató de l'Energia ja assoleix estalvis d'energia i aigua

Font: Ajuntament de Granollers, Ajuntament de Barcelona i L'Origen

26/02/2018 - 21:22

Els resultats dels primers quinze dies de febrer de la III Marató d'estalvi energètic a noranta-tres equipaments ha permès estalviar ja 293.148 Kwh d’electricitat i gas ( equival el consum mensual de 418 families) i 3.318.000 litres d’aigua estalviats ( més d’una piscina Olímpica).

Els cinc centres participants a la marató de l'estalvi energètic a Granollers, l'Estalgia, continuen la seva particular campanya per a un consum racional i responsable d'energia.

Els resultats de la 3a setmana segueixien sent positius pel que fa a la despesa d'aigua i electricitat. Tots cinc (Escola Municipal del Treball, Centre Vallès i escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granularius) han reduït el consum d'aigua fins a un 25 %, mentre que la reducció en la despesa elèctrica ha arribat al 15'8 % a les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granulàrius. El fet que la 3a edició de l'Estalgia coincideixi amb un període de temperatures més baixes que la mitjana històrica, ha dificultat l'estalvi en gas natural (calefacció). Només l'escola Joan Solans ha aconseguit estalviar lleument en aquest concepte (2 %).  

Els centres participants enfilen la quarta i darrera setmana de l'Estalgia. 

Durant la primera setmana, es van fer dues xerrades, a càrrec de l'expert i col·laborador de la Diputació de Barcelona Jordi Martí. Una adreçada al públic en general, alumnes i famílies, on es van donar pautes d'estalvi domèstic; la segona, s'adreçà als equips de treballadors de les escoles i es va parlar sobre com estalviar als equipaments. A més, es va fer a l'escola Salvador Espriu un taller amb el joc Actiwat per promoure 'estalvi d'energia, amb alumnes de 5è curs.

El dia 1 de febrer engegava la tercera edició de la marató de l'estalvi energètic, l'Estalgia, amb la participació de cinc centres educatius: l'Escola Municipal del Treball, el Centre Vallès i les escoles Salvador Espriu, Joan Solans i Granularius.

L'Estalgia promou, durant tot el mes, una campanya de bones pràctiques per aconseguir un canvi d'hàbits en l'ús responsable de l'energia. El propòsit és reduir un 10 % els consums d'aigua, electricitat i gas en aquests cinc equipaments. Per això, s'està fent un seguiment setmanal dels consums i es fan accions per reduir-los. Els diners estalviats -en la 1a i 2a edició de l'Estalgia es va arribar als 16.000 i 3.000 euros, respectivament - es destinaran a finalitats solidàries, sobretot, a reduir els efectes de la pobresa energètica, a través dels Serveis Socials municipals.   

A més de Granollers, nou municipis participen a l'Estalgia: Barcelona, Esplugues de Llobregat, Malgrat de Mar, Manresa, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú i Palau-Solità i Plegamans. En total, 93 equipaments públics amb 2.500 treballadors, 12.000 alumnes i 150.000 usuaris. 

L'Ajuntament de Granollers (a través dels serveis d'Educació, Serveis Municipals, Medi Ambient i Espais Verds)  promou la 3a edició de la marató d'estalvi energètic contra la pobresa energètica, juntament amb lorigen i la Diputació de Barcelona (dins el programa #passaenergia).   

A Barcelona, amb la Marató d'Estalvi Energètic, es vol reduir tant com es pugui el consum d'aigua i energia a 47 equipaments municipals, sis dels quals a Sants-Montjuïc: la seu del Districte, el Casinet d'Hostafrancs, el Centre Esportiu Municipal l'Espanya Industrial i les escoles Pau Vila, Sant Medir i Institució Montserrat. És un repte compartit entre treballadors/es i usuaris/àries per combatre el canvi climàtic. A més, l'estalvi econòmic que s'assoleixi es destinarà a lluitar contra la pobresa energètica mitjançant un projecte pilot als barris de la Marina.


Categories: 

Relacionats

Notícia

Sis centres educatius de L’Hospitalet participen en la VIII Marató RE-M de l’Energia. A Granollers el projecte es duu a terme a 5 equipaments municipals.

Article

Barcelona Energia s’ha unit a la celebració de les Festes de la Mercè amb l’objectiu de contribuir a un esdeveniment més sostenible i ecològic, proveint energia renovable a tots els actes, exhibicions i espais del programa oficial.

Notícia

El Pla Escola Clima Barcelona inclou un conjunt de mesures destinades a climatitzar els centres públics municipals mitjançant la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que convertiran els equipaments en generadors d’energia. Amb un pressupost de 100 milions d’euros, el projecte es durà a terme en 170 escoles entre el 2024 i el 2029.

Butlletí