Girona instal·la una caixa niu de falcó pelegrí al campanar de la Catedral

24/02/2018 - 21:50

L'objectiu de la iniciativa és aconseguir l'assentament d'una parella d'aquestes aus a la ciutat per contribuir al control biològic d'espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o els gavians.

Girona compta des d’avui amb una caixa niu de falcó pelegrí instal·lada al campanar de la Catedral. La iniciativa ha estat impulsada per un estudiant de la doble titulació de Biologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Girona i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, en el marc del programa de foment i seguiment de la biodiversitat, i del Capítol de la Catedral.

L’objectiu d’aquesta actuació és aconseguir l’assentament d’una parella de falcons pelegrins a la ciutat, ja que aquestes aus poden contribuir al control biològic d’espècies com els estornells, els coloms, les cotorres o les gavians, que sovint provoquen incidències i malmeten el patrimoni arquitectònic. Aquesta nova proposta pretén donar continuïtat al projecte de reintroducció del falcó pelegrí engegat per l’Ajuntament de Girona entre els anys 2001 i 2005, a través del qual es van alliberar catorze cries de falcó mitjançant la tècnica de hacking.

El falcó és un rapinyaire robust amb una envergadura mitjana d’un metre i un pes màxim d’un quilogram. És de color pissarra amb la part inferior blanca. Té unes grans urpes ben adaptades per a la caça aèria. Aquesta au no construeix niu i diposita els ous directament a terra, per això és molt important la idoneïtat de l’indret on realitza la posta. El falcó s’alimenta principalment d’altres aus.

L’any 2017 es van identificar 37 territoris de reproducció a la demarcació de Girona i es van marcar 38 cries de falcó per fer-ne el seguiment. 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Aquesta breu guia publicada per l'Ajuntament de Girona pretén introduir els ciutadans i ciutadanes en el coneixement de les plantes silvestres, d’aquelles espècies més comunes que podem trobar a la ciutat de Girona, perquè puguen reconèixer aquelles herbes que creixen als carrers dels seus barris, als peus dels arbres, a les voreres, a la gespa... per tal que els siguin una mica més familiars, i despertar així l’interès per la flora urbana i fomentar el canvi de percepció que tenim de les anomenades “males herbes”.

Notícia
Manlleu serà una de les ciutats convidades

Manlleu serà una de les ciutats convidades

El Fòrum Internacional de Residus #wasteinprogress se celebrarà al Palau de Fires de Girona entre el 18 i 20 d'abril. Comptarà amb ponències, debats i taules rodones oferint l’experiència en primera persona de ciutats i regions com Pisa, Monza i Treviso, a Itàlia, i Bihor, a Romania

Notícia

Un estudi analitza el parc residencial de les comarques gironines per promoure-hi solucions de rehabilitació energètica

Butlletí