L'Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter construiran una escala de peixos al riu Onyar

16/01/2018 - 09:33

L'objectiu és restaurar i fomentar la connectivitat fluvial per a les diferents espècies en el tram de la resclosa de sota del pont de Pedret.

L’Ajuntament de Girona i el Consorci del Ter construiran una escala de peixos al riu Onyar, a l’altura de la resclosa de sota del pont de Pedret. En aquest punt hi ha l’aiguabarreig amb el riu Ter i l’objectiu de la iniciativa és restaurar i fomentar la connectivitat fluvial per a la fauna que es localitza en aquest tram, principalment anguiles, truites, barbs de muntanya, bagres, bavoses de riu i espinosos.

Actualment, la resclosa fa un efecte barrera, ja que la cota entre aigua amunt i aigua avall és aproximadament d’un metre. Amb la construcció de l’escala, l’aigua correrà de tal manera que els peixos podran pujar-hi a contracorrent i podran salvar l’alçada de la resclosa.

El nostre objectiu és salvaguardar i fomentar la qualitat ecològica dels rius que transcorren pel municipi i, gràcies a aquesta actuació, fem un pas més de cara a la renaturalització de l’Onyar”, ha remarcat el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Girona, Narcís Sastre.

Per tal d’integrar el connector amb l’estructura del pont existent i fer-ho de la forma més natural possible, es proposa construir una rampa paral·lela a la pila del marge esquerre, formada per còdols de riu i blocs, sobre una base d’escullera i delimitada al costat oposat amb un mur de formigó. Així s’aprofita l’estructura existent de la pila del pont com a contenció en un dels costats. A la sortida de la rampa es construirà una bassa d’atracció de la fauna per atraure les diferents espècies i conduir-les cap a l’escala de peixos.

Es preveu que l’escala de peixos tingui una longitud total de 9 metres, amb un pendent màxim de l’1% i que es formin ressalts de 3,5 cm d’altura cada mig metre. El projecte s’ha plantejat tenint en compte els diferents cabals del riu Onyar i del riu Ter al llarg de l’any i amb l’objectiu que estigui operativa un 90% dels dies. En aquest sentit, el connector s’ha dissenyat tenint en compte el cabal establert en el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya per al període 2016-2021.

Aquesta iniciativa respon al Pla local d’adaptació al canvi climàtic de Girona, aprovat el 20 de desembre del 2013 i que incloïa diverses mesures en l’àmbit de la biodiversitat. En concret, una d’aquestes mesures preveia l’estudi i la construcció d’una escala de peixos a l’aiguabarreig del riu Onyar amb el riu Ter.

El projecte constructiu ha estat redactat per ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting i properament es farà la licitació de l’obra, que tindrà un cost de 49.923,55€ sense IVA. Es preveu que l’escala de peixos estigui executada durant el 2018.

Les actuacions es finançaran entre l’Ajuntament i el Consorci del Ter, gràcies a un conveni aprovat entre el consistori i l’entitat. El Consorci del Ter hi participa ja que el projecte s’inclou en el marc del conjunt d’actuacions que porta a terme l’entitat per fer més permeable a la fauna aquàtica el conjunt fluvial del riu Ter a través de passos de peixos. D’aquesta manera, s’aconsegueix que el riu faci la seva funció de corredor biològic i connector ecològic per superar les barreres existents al riu Ter i els seus afluents, com ara en forma de rescloses, preses, ponts o canalitzacions. “Aquesta actuació a l’aiguabarreig amb el riu Onyar forma part d’un objectiu general del Consorci que és el de restituir, de mica en mica, la connectivitat fluvial al llarg del riu i la seva conca”, ha assenyalat el president del Consorci del Ter, Joaquim Roca.


 

Municipis: 
Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

Del 26 al 29 de juny, Girona acull la sisena edició el Congrés Internacional ecoSTP2023 dedicat a les tecnologies sostenibles per al tractament d’aigües residuals.

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

El consorci Besòs-Tordera treballa amb un projecte per potabilitzar l'aigua que sanegen les depuradores de Granollers, Caldes i Santa Maria de Palautordera.

Butlletí