El Sarrià vell es prepara per a la nova recollida de residus porta a porta

Font: betevé.cat i Ajuntament de Barcelona

18/01/2018 - 08:44

Unes setmanes abans de posada en marxa d’aquest sistema pioner, informadors ambientals expliquen els canvis casa per casa

El 19 de febrer s'implementarà la recollida selectiva d'escombraries porta a porta al barri vell de Sarrià. El sistema és pioner i implicarà un canvi d'hàbits per als veïns: hauran de baixar les escombraries -quatre dies a la setmana i cada dia un tipus de residus diferent- entre les 20 i les 22 h. Per això, informadors ambientals recorren des d'aquesta setmana els domicilis per explicar els canvis.

La recollida selectiva porta a porta vol combatre un dels principals problemes del Sarrià vell: les escombraries als carrers. Actualment, els veïns poden deixar la brossa durant tot el dia ja que un camió les passa a recollir diverses vegades. A partir del 19 de febrer, quan s'implementi la nova recollida, només es podran baixar les bosses entre les 20 i les 22 h, amb una única recollida a la nit. 

Aquesta restricció horària preocupa els veïns: "Com que els horaris són una mica limitats, potser hi ha gent que dirà que a aquestes hores no pot o és una altra excusa més per dir que a aquestes hores no li va bé", comenta Raquel Villalta, veïna.

Un sistema per afavorir el reciclatge

La nova recollida, impulsada per l'Associació de Veïns de Sarrià, s'emmarca en la Barcelona Residu Zero, que es basa en la prevenció, reducció de la generació de residus i reutilització. Per això la recollida serà selectiva i es farà quatre dies a la setmana en uns recipients determinats que l'Ajuntament repartirà la setmana que ve a tots els domicilis. Tant les bosses com els cubells tindran uns xips que ajudaran a controlar si la recollida es fa correctament.

Aquesta setmana diversos informadors ambientals expliquen com serà la nova recollida i resolen dubtes. "És important que la gent estigui informada i sàpiga com funciona el sistema perquè si un veí baixa una bossa el dia que no toca o un residu que no està separat correctament, no es recollirà", explica Marta Sánchez-Villalba, coordinadora de la campanya d'informació. Els informadors distribuiran als veïns tot el material necessari per participar (cubells, bosses d’escombraries, material divulgatiu, etcètera) i els hi explicaran la separació de residus in situ.

El desplegament del sistema de recollida Porta a Porta consta de tres fases. La primera ha comptat amb sessions informatives i de participació, que s’han celebrat des  d’octubre fins al desembre del 2017. Durant aquesta primera etapa també s’ha posat en marxa de l’Oficina Permanent d’atenció (de dilluns a divendres, de 10 a 14 hores fins al 4 de gener de 2018, i del 8 de gener al 31 de juliol de 2018, de 10 a 14 h i de 16 a 20 hores) als veïns i els informadors ambientals han participat en alguns actes, com ara en la Fira de Nadal de Sarrià. Amb la visita a domicili dels informadors i la campanya de comunicació conclourà la segona fase.

Recollida 'Porta a porta' a Sarrià

El Casc Antic de Sarrià presenta un escenari idoni per fer el desplegament del primer sistema de recollida porta a porta de residus a tota la ciutat. Es tracta d’un sistema pioner, que suposa una millora de la qualitat de l’espai públic per als veïns: genera més espai públic lliure com a conseqüència de la retirada dels contenidors d’envasos de plàstic i de paper-cartró, millora del mobiliari urbà per la instal·lació de papereres noves amb tapa per als residus de petit format, carrers i places més netes, millora de la qualitat dels residus recollits en totes les fraccions i, en especial, els que provenen de la matèria orgànica (reducció d’impropis) i millora de la qualitat de l’aire així com de la disminució dels nivells de soroll.

Els residus que es generen a les llars són separats prèviament i dipositats al carrer segons el model de recollida instaurat. Indistintament del model de recollida dels residus, les fraccions a separar són:

  • Residus orgànics: restes de carn o peix, flors seques, taps de suro, closques d’ou o marisc, paper de cuina, etc.
  • Reciclables (plàstics + metalls): garrafes d’aigua, bosses de plàstic, llaunes de begudes, xapes, paper d’alumini, safates de porexpan, plats i gots de plàstic, cables d’acer petits, xinxetes, etc.
  • Envasos de vidre: ampolles, pots de vidre, etc.
  • Envasos de cartró i paper: caixes de cartró, diaris, revistes, etc.
  • Rebuig: burilles, restes d’escombrar, cotó, bolígrafs, etc.
  • Residus sanitaris: bolquers, compreses, excrements d’animals, etc.

Implicació ciutadana

La col·laboració de la ciutadania en la recollida porta a porta de residus és clau per aconseguir tots els beneficis previstos.

En aquest sentit, cal que els veïns agafin el compromís d’utilitzar correctament el sistema implantat i fomentar l’orgull de ser el primer barri en implantar-lo.

El sistema de recollida porta a porta implica nous hàbits per al ciutadà, ja que ha de complir amb el dia indicat per treure la fracció acordada dels residus, així com en l’horari de baixar les escombraries (de 20 a 22 hores) i el de recollir els bujols comunitaris o comercials (abans de les 10 hores del dia següent).

A més, s’ha de trucar prèviament per demanar el servei de la recollida de la resta de poda, la recollida dels residus sanitaris es fa quatre dies a la setmana, la recollida comercial de la matèria orgànica s’estén a tots els bars i restaurants de la zona i els envasos o pots de vidre s’han de portar al contenidor de color verd.

Àrees d’aportació

Les àrees d’aportació d’emergència tenen la finalitat de poder donar una alternativa per entregar residus. Aquest servei complementari es durà a terme els dies que no hi hagi cap recollida prevista i el servei funcionarà en horari de matí. El servei està format per un vehicle itinerant amb diferents horaris i ubicacions dins la zona: a la plaça Artós (de 8 a 10 hores), a la plaça Sant Vicenç (de 10.30 a 12 hores) i a la plaça de la Vila (de 12.15 a 13.45 hores).

Incompliments

El cubell de matèria orgànica porta un xip identificador, al igual que les bosses translúcides dels reciclables (plàstics + metalls). També està previst identificar aquelles bosses o cubells deixats fora dels dies/hores de recollida, i es farà mitjançant un adhesiu de “bossa o cubell deixat incorrectament”. Durant la campanya informativa del desplegament de la recollida porta a porta i fins que es comuniqui oportunament, no es preveuen sancions pels incomplidors.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Sarrià compleix amb l’obejctiu de reciclatge que marca la UE 12 anys abans del previst

Notícia

Sant Feliu de Codines serà més estricte amb el sistema de recollida d’escombraries porta a porta. Això és el que és desprèn de la xerrada que aquest dilluns ha organitzat el Consistori, que ha comptat amb la presènica de l'Agència de Residus de Catalunya, i el Consorci de Residus del Vallès Oriental

Notícia

Taradell reparteix tres mil cubells amb xip per millorar la recollida de residus porta a porta. Amb aquesta mesura l'Ajuntament podrà implantar, en un futur, un taxa per generació i/o participació.

Butlletí