El Mercat Medieval de Vic manté els gots reutilitzables per reduir l'impacte ambiental dels envasos d'un sol ús

16/12/2017 - 09:18

L'empresa Ecofestes, amb col·laboració amb l'Ajuntament de Vic, ha aplict el sistema integral dels gots reutilitzables a tots els carrers i espais de la ciutat de Vic durant el Mercat Medieval. Els gots han estat distribuïts i recollits a les parades i establiments del mercat del 6 al 12 de desembre mitjançant un petit dipòsit de lloguer recuperable, els cinc dies de mercat Medieval.

Amb l'aplicació del sistema es pretén reduir l'impacte mediambiental dels envasos d'un sol ús i alhora eliminar part de les deixalles en carrers i places. L'objectiu de la iniciativa és eradicar el got d'un sol ús i les llaunes de begudes per apostar pels gots reutilitzables i promocionar-ne el seu ús. L’Ajuntament també prohibirà els plats no reciclables i les bosses de plàstic als firaires.

Enguany és el tercer any que Ecofestes aplica la gestió integral en aquest esdeveniment vigatà amb una valoració positiva d'aquesta. En la passada edició es van repartir més de 45.000 gots reutilitzables, dels quals se n'utilitzaren més de 37.000 durant tot el mercat. Més de la meitat, exactament el 58% dels gots, varen ser retornats, rentats i recuperats per a poder-los utilitzar de nou. Aquests mateixos gots tornaran a Vic per ser reutilitzats en aquesta nova edició del mercat.

Amb l'ús del got reutilitzable, s'aconsegueix reduir residus plàstics d'un sol ús (alguns d'ells molt complicats de separar i que tenen un cost molt elevat en el procés de reciclatge), tot obtenint un objecte amb usos infinits. La clau de la sostenibilitat d'aquest sistema és la reutilització del got.

L'estimació mínima de reducció és de 350 Kg de residus plàstics

En el mercat d'enguany s'utilitzaran més de 45.000 gots que, valorant una mitjana de 2 usos per got, faran estalviar a Vic 90.000 gots d'un sol ús, segons estimacions fetes per Ecofestes. Aquests gots, amb un pes de 5 gr, suposen 450Kg de residus plàstics.

Cal tenir en compte que, en esdeveniments diürns la mitjana d'usos és només de 2, mentre que de nit, la mitjana augmenta fins a 4 consumicions per persona. A partir d'aquests càlculs, i tenint en compte els gots recuperats en les edicions anteriors, s'ha previst la producció i distribució dels gots reutilitzables per promocionar el màxim reaprofitament d'aquests.

L'estimació mínima prevista per cada got és de 5 usos, segons estimacions d'Ecofestes. A partir de les 5 utilitzacions, la sostenibilitat és màxima, ja que el material plàstic emprat i la despesa de producció ja és inferior a la generada amb els gots d'un sol ús.

Amb l'aplicació del got perdurable també es redueix la deixalla generada en l'esdeveniment. La desaparició del residu del got d'un sol ús evita l'acumulació excessiva de plàstics en papereres, contenidors i, sobretot, al terra de carrers i places. Aquest sistema suposa, també, una reducció de les despeses de neteja, alhora que millora la imatge percebuda dels espais pels seus visitants.

Actualment no es disposa de dades concretes però està previst per l’Ajuntament i l’empresa de neteja avaluar-ho després del mercat d’enguany.

El got reutilitzable, de disseny propi, serà distribuït mitjançant un petit dipòsit en concepte de lloguer a totes parades i establiments que serveixin begudes durant el mercat. Abans de marxar cap a casa, tothom podrà retornar el seu got a qualsevol barra o parada, recuperant així el dipòsit inicial. El sistema de dipòsit, sense despesa final pel públic, aconsegueix dotar de valor el got i n'evita el seu abandonament i, per tant, el seu fracàs ecològic.

Quan finalitzi el mercat, tot el got recuperat, net i brut, es retornarà a les instal·lacions d'Ecofetses per ser rentat i empaquetat de nou, a fi que pugui ser utilitzat en les pròximes edicions.

Fomentant la recollida selectiva

A part dels gots, i com ja ve sent habitual els darrers anys, també s’aposta per tal que la recollida selectiva dels residus es faci correctament durant la celebració del mercat.

S’ha entregat un centenar de contenidors per a que les diferents tavernes separin els residus i  també s’han posat un total 48 contenidors distribuits en 16 illes a disposició els visitants. Aquest esforça va acompanyat d’un intens servei de recollida, tot segregat, pera aconseguir el millors resultats possibles.


 

Categories: 
Municipis: 
OsonaVic

Relacionats

Article

49 equips participants i gairebé 20.000 € recaptats per entitats ambientals a la 6a edició de la cursa de plogging per excel·lència a Catalunya. Gràcies als participants s'ha alliberat una tona de deixalles a l’espai natural d’Osona pel que han passat.

Notícia

El servei, totalment gratuït, comptarà amb l’assessorament de persones expertes i té l’objectiu de generar un espai comunitari d’autoaprenentatge

Notícia

La cursa es realitzarà 16 de març i té un triple impacte: neteja dels espais naturals, donacions a entitats ambientals que treballen sobre el territori i conscienciació ciutadana sobre la necessitat de tenir cura dels entorns naturals

Butlletí