Vacarisses implantarà la recollida selectiva porta a porta

13/07/2017 - 09:42

A partir del mes de novembre vinent, Vacarisses tindrà un nou sistema de recollida de residus: el Porta a Porta. Es tracta d’un canvi notable, a causa de criteris ambientals, normatius i econòmics, amb l’objectiu d’assolir el màxim nivell de reciclatge.

De fet, la iniciativa ja s’ha dut a terme en diversos municipis catalans, amb molt bons resultats.

Des del punt de vista ambiental, es pretén reduir progressivament l’abocament de materials reciclables per introduir un nou model d’economia circular i fer de la nostra vila un entorn encara més verd i sostenible. Els criteris normatius venen promoguts per la Directiva Europea 2008/98, de 19 de novembre, de residus; la llei estatal 22/2011, de 28 de juliol, de residus i sòls contaminats, i el Programa de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20), on es fixen els sostres mínims de reciclatge a assolir fins al 2020: el 50%, segons les normatives europea i estatal, i el 60%, segons la catalana. Vacarisses encara és lluny d’aquesta fita, ja que, el 2015, només es va reciclar selectivament un 37,96% dels residus municipals.

A aquests motius, cal afegir-n’hi també d’econòmics. I és que, fins al 2020, cada tona de rebuig no reciclada que es generi al municipi serà cada any més costosa per a l’Ajuntament, tant en la seva entrada al Centre de Tractament de Residus del Vallès (CTRV) com pel cànon addicional que cobra l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya. En canvi, les restes que reciclem seran bonificades. Per tant, reciclar correctament ja suposa un benefici econòmic directe i, si, a més, assolim un alt percentatge de reciclatge, en un breu període de temps, la recollida Porta a Porta resultarà més barata que el sistema tradicional que hi ha en aquests moments.

Ja s’ha començat a informar la ciutadania al respecte, amb publicacions especials i unes sessions informatives els propers dies per poder resoldre tots els dubtes que el canvi pugui generar. A més, aprofitant les festes majors de les urbanitzacions del municipi, una informadora ambiental s’hi desplaçarà per atendre el veïnat. I abans d’implantar el nou sistema, l’Ajuntament facilitarà a la població i als establiments el material necessari per lliurar els residus.

Per tot plegat, l’Ajuntament sol·licita la màxima col·laboració i implicació de tota la ciutadania, per fer de Vacarisses un poble respectuós amb el seu entorn natural, el medi ambient i la sostenibilitat, motiu pel qual ha publicat un reportatge monogràfic a la revista municipal.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia
Qui recicli més, pagarà menys

Aquest dilluns 19 de febrer comença el nou sistema de recollida de residus porta a porta amb identificador xip i els nous cubells

Notícia

Hi haurà tres models adaptats a les particularitats de cada barri: els contenidors intel·ligents, el porta a porta i les àrees temporals de recollida. L’objectiu és millorar l’índex de reciclatge de la ciutat, que el 2022 se situava al 51,94%, i apostar per la reducció i reutilització com a mesures. Es faran reunions amb les associacions de veïns i veïnes i una campanya comunicativa als barris per explicar totes les novetats

Notícia

Després d'implantar-la en polígons, s'estendrà a la resta del municipi per a residus orgànics i no reciclables

A la primavera s'inicia a Puigverd d'Agramunt i Ossó

Butlletí