L'Hospitalet realitza un procés de consulta ciutadana sobre el nou Pla de l’arbrat

06/07/2017 - 12:33

L’Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat ha obert el procés de consulta ciutadana per a la redacció del nou Pla director de l’arbrat de L’Hospitalet. Com en altres processos d’aquestes característiques, es recolliran les aportacions de la ciutadania per estudiar la seva incorporació al projecte municipal.

El Pla director de l’arbrat té com a objectius: planificar, ordenar i gestionar l’arbrat de la ciutat; preservar, millorar i augmentar el patrimoni arbori; incrementar la cobertura arbòria; establir criteris per al disseny de l’arbrat en la trama urbana; fomentar la biodiversitat arbòria; protegir l’arbrat de qualsevol afectació directa o indirecta, i millorar les condicions dels arbres de la ciutat per obtenir els màxims serveis ambientals i socials.

Actualment, hi ha 32.280 arbres als carrers, places, jardins i parcs de L’Hospitalet. L’Ajuntament preveu la plantació de 6.000 arbres més en els propers deu anys, amb un increment del 8 per cent en la cobertura arbòria de la ciutat i la renovació d’algunes espècies per altres que s’adapten millor a l’entorn urbà i permeten tenir arbres sans i sostenibles.

La majoria dels arbres actuals són de plantacions realitzades els anys 70 i inicis dels 80 del segle passat, quan es prioritzava més la necessitat de plantar arbres al carrer que la selecció de l’espècie més adient i adaptable a l’espai urbà. Això ha provocat al llarg dels anys problemes d’interferències, treballs de poda periòdics per mantenir espècies de gran potencial en espais reduïts —amb pèrdua de la seva infraestructura—, efectes negatius sobre el paviment, brutícia i al·lèrgies.

Així, doncs, el nou pla neix de la necessitat de renovar, adaptar i protegir l’arbrat, considerat com un element urbanístic fonamental en la definició de l’estructura de la ciutat, la valoració de l’espai públic, la qualitat ambiental i la salut de la població, i com a marc de referència en la planificació i gestió que ajudi a protegir, conservar i millorar el patrimoni arbori de la ciutat maximitzant els seus beneficis i minimitzant els inconvenients, amb criteris de sostenibilitat.

Prèviament a l’elaboració d’aquest pla director, l’Ajuntament ha treballat al llarg dels darrers anys amb diversos documents per gestionar aquest àmbit d’actuació. Així, el 2007 va aprovar el Pla director dels espais verds i l’arbrat, que ha marcat les directrius i els criteris per a les actuacions d’aquests darrers deu anys.

El 2015 es va elaborar el Pla estratègic per a carrers, que cercava solucions concretes als problemes de l’arbrat en diverses tipologies de carrers, i l’Estudi de risc de l’arbrat de les escoles i instal·lacions municipals; i entre 2016 i inicis d’aquest any s’han elaborat els plans de risc i de poda que constitueixen el Pla de gestió de l’arbrat viari de la ciutat.

També, el 2016 es va treballar en l’elaboració del Protocol mediambiental per tal de definir com ha de ser la cobertura arbòria segons la tipologia dels carrers i poder quantificar els beneficis ambientals de l’arbrat.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

El bestiar pasturarà a la finca de Can Colomer després d’haver-hi fet diferents aclarides forestals per reduir-ne la massa arbòria
El projecte pretén avaluar i demostrar com el pasturatge i la gestió forestal tenen efectes positius sobre el territori en l’àmbit ambiental, econòmic i sociocultural

Notícia

Serveixen per mesurar a tots els barris els paràmetres mediambientals de contaminants i soroll relacionats amb el trànsit

Reportatge
EN EL PUNT DE MIRA

Les característiques concretes ecosistèmiques i urbanístiques de Collserola fan que la gestió forestal i agrícola presenti reptes particulars.

Butlletí