Un estiu metropolità centrat en la preservació del litoral

Font: AMB.cat

05/06/2017 - 15:23

L'AMB centra els seus esforços, a la campanya de platges 2017, en la preservació del litoral metropolità, que des de fa anys sofreix els efectes del canvi climàtic i la pressió humana. Solucions com la recuperació dels paisatges dunars ajuden a protegir la sorra de les platges i a mitigar els efectes negatius dels temporals marítims.

Ha tingut lloc a Gavà la presentació de la temporada Estiu Metropolità, amb què es dona el tret de sortida oficial a la temporada de bany a les platges metropolitanes, i se'n presenten les novetats. Aquest any, sota el lema "Platges vives", l'AMB vol donar a conèixer la necessitat de preservar les platges davant de fenòmens com el canvi climàtic, que a mitjà termini provocarà canvis com ara la crescuda del nivell del mar, la modificació de l'actual línia de costa i temporals més devastadors.

Platges vives

El litoral metropolità, que té una longitud de 42 km dels quals 30 km són platges, és un espai dinàmic i en canvi constant, molt sensible a les condicions climatològiques i que, encara que no ho sembli, té una gran biodiversitat. En condicions naturals, les platges són capaces de regular-se soles, resistint els canvis de temps i els episodis de temporal durant els mesos d'hivern.

Amb el pas dels anys, però, i a causa de la pressió humana (canvis en el territori per motius urbanístics, nous usos recreatius...) les platges han anat perdent les defenses naturals i han sofert una degradació més o menys elevada en funció de cada cas.

Un dels problemes de més importància és el canvi climàtic. S'estima que fins el 2100, el nivell del mar pujarà entre 60 i 100 cm, i que augmentarà substancialment la temperatura de l'aire i de l'aigua. Aplicat al nostre territori, que té amb un front edificat, això significa que algunes de les platges metropolitanes es podrien reduir al 50%, la qual cosa tindria efectes molt negatius, tant per al medi ambient com per a l'activitat socioeconòmica de la zona. A la vegada, el canvi climàtic també provocarà que els episodis de temporal marítim dels mesos d'hivern siguin cada vegada més freqüents i violents.

Durant l'hivern passat, diversos d'aquests episodis han causat greus problemes a les platges, i ha calgut no només netejar la sorra, sinó també anivellar-la i redistribuir-la, així com substituir el mobiliari que ha quedat destruït, com ara les passeres, de les quals se n'han hagut de substituir unes 150, fet que suposa uns 500 metres lineals d'aquest equipament, així com algunes dutxes i altres elements del mobiliari. Aquestes feines extraordinàries han tingut un cost de 200.000 euros.

L'AMB té com a prioritat protegir i mantenir les platges del litoral metropolità, recuperar-ne en part l'estat natural i compatibilitzar-lo amb l'ús ciutadà. En aquest sentit, des de l'AMB es promouen solucions constructives integrades, que permetin la preservació de les platges.

És per això que continua el projecte "Dunes híbrides", centrat a recuperar els paisatges de dunes naturals característics de les platges de Castelldefels, Gavà i Viladecans. Els sistemes dunars són espais rics en biodiversitat, i suposen una defensa natural contra la pèrdua de sorra causada pels temporals i el canvi climàtic.

L'AMB ja ha conclòs la tercera fase d'aquest projecte, que ha recuperat dunes als municipis costaners del Baix Llobregat i també a la desembocadura del Besòs. Aquest 2017 es desenvoluparà la següent fase del projecte, amb la retirada d'espècies vegetals invasores i la construcció de noves dunes.

És en aquesta línia que han anat les últimes actuacions: fa poques setmanes, l'AMB ha completat la retirada de més de 26.000 kg d'espècies invasores com l'atzavara i l'ungla de gat, d'una superfície de més de 70.000 m2 repartits entre els municipis de Castelldefels, Gavà i Viladecans.

De cara a la lluita contra el canvi climàtic, i a una escala més gran, l'AMB també compta amb altres iniciatives de mitigació i adaptació, com ara la l'estratègia de gestió del carboni.

Reunint expertesa en platges

L'AMB, com a referent en la gestió de la línia litoral, organitzarà els propers 29 i 30 de juny el congrés LitoMET, unes jornades de reflexió estratègica per a una gestió pública coordinada de preservació del litoral metropolità, en què hi participaran experts, científics i responsables polítics i tècnics implicats en la protecció d'aquest espai.

D'altra banda, en termes de gestió de platges, una de les novetats d'enguany és la implantació de la nova senyalització informativa, que segueix la línia visual que l'AMB ja ha instal·lat a la xarxa de parcs metropolitans. Després de l'èxit de la prova pilot de l'any passat, aquesta temporada la nova senyalització s'instal·la a tots els municipis costaners metropolitans.

Una altra de les iniciatives de l'AMB per millorar les platges metropolitanes com a espai ciutadà és l'elaboració d'un estudi d'accessibilitat, per tal de garantir-hi l'accés a qualsevol persona, sigui quin sigui el seu grau de discapacitat. Així, s'ha fet una diagnosi de tots els accessos a les platges amb els serveis que actualment tenen (passeres de fusta, lavabos i dutxes adaptats, servei d'acompanyament al bany, etc). El següent pas serà, en coordinació amb els ajuntaments, adequar els accessos al nous equipaments, per aconseguir així unes platges 100% accessibles.


 

Categories: 

Relacionats

Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona
Acte
08/06/2024 - 00:00
Notícia

Cubelles participa en el projecte d’investigació Posidònia Activa, sobre la posidònia oceànica.

Butlletí