Es presenta el Museu de la Ciència i el Clima de Lleida als veïns

09/05/2017 - 10:26

Les entitats el barri de la Mariola de Lleida han conegut el projecte del Museu de la Ciència i el Clima en la presentació que la Paeria ha fet, abans que es posi en marxa la 1a fase del projecte a finals de maig.

En la presentació del projecte a les entitats de la Mariola, l’alcalde Àngel Ros ha explicat que són 5 hectàrees orientades al coneixement del clima i el medi ambient. La posada en marxa de la 1a fase permetrà veure una mostra del llegat Oró i s’hi faran activitats dinamitzadores i continuades dels centres educatius i entitats del barri i del Parc Científic.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat dels tinents d’alcalde Fèlix Larrosa –regidor d’Urbanisme- i Xavier Rodamilans –regidor de barri, ha explicat que es tracta d’un espai públic de 50.000 m2 que està orientat al coneixement del clima i el medi ambient. L’alcalde ha posat d’exemple els Camps Elisis de Lleida, d’unes 7 hectàrees, i ha dit que el nou equipament és un espai de 5 hectàrees per difondre i aprendre sobre el medi ambient. En aquesta primera fase es podrà veure una exposició sobre el llegat del científic lleidatà Joan Oró i s’hi faran tallers per explicar, entre altres, el canvi climàtic. Les activitats dinamitzadores per interpretar i fer pedagogia del clima, que implicaran els centres educatius i les entitats del barri i del Parc Científic de Lleida.

L’arquitecte redactor del projecte, Toni Gironés -amb l’arquitecte municipal Jaume Terés-, ha redissenyat creativament el projecte, adaptant-se i optimitzant els recursos. El Museu s’ha desenvolupat a les antigues casernes de Gardeny i ocupa més espai del plantejat inicialment al concurs. El projecte, com ha assenyalat Gironés, dilueix els límits d’espai edificat i espai exterior i estableixen alhora una transició entre el barri de la Mariola i l’altiplà del turó de Gardeny i ha conclòs afirmant que, en possibles inversions futures, s’ha “entendre la continuïtat que el Museu del Clima és el planeta terra.

L’alcalde Ros ha recordat que s’ha construït a l’antiga caserna de Suboficials, la darrera adquisició de la Paeria, que ha anat evolucionant, en funció del finançament, vinculat al Pla de Barris. L’Ajuntament és l’impulsor de la iniciativa, fa 9 anys, amb la col·laboració de la Fundació La Caixa, que participarà també en la vida i el contingut de l’equipament.

Com a anècdota, l’alcalde ha comentat que Lleida està molt vinculada a la Biennal de Venècia. El Museu del Clima de la ciutat estava present en la darrera Biennal d’arquitectura i s’acaba de presentar també el cartell de la Festa Major de Lleida, obra de l’artista internacional Antoni Abad, qui representarà Catalunya en arts plàstiques en la pròxima edició a Venècia.

Els regidors Cristina Simó i Carles Vega han estat a la presentació del projecte, amb els representats de les associacions i entitats del barri, que s’ha fet al Centre Cívic del barri.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Notícia

La Paeria ha constituït avui el grup tècnic de treball per a impulsar l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a complir amb els compromisos de reducció d’emissions per a mitigar el canvi climàtic, que comptarà amb la coordinació de la catedràtica de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida, Luisa F. Cabeza.

Notícia

La primera fase de renaturalització del Parc de Les Basses contempla la demolició de l’espai pavimentat i la construcció de dues basses. Després, es farà la plantació de 102 arbres i un jardí d’aromàtiques i se senyalitzarà l’entorn. El material resultant de l’enderroc del paviment s’utilitzarà per a l’estructura de la xarxa de camins, per evitar la generació de runa. 

Butlletí