A la metròpolis de Barcelona cada any respirem 292 kg d’aire contaminat

20/10/2016 - 11:25

Més del 80% de la població europea està exposada a nivells de partícules en suspensió que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

292 kg de PM10 a l’any és el que respirem el conjunt de conciutadans metropolitans. Descobreix com canviar-ho a canvidhabits.com

Aquest càlcul prové de la mitjana anual de concentració de PM10 a l’aire multiplicada per l’aire respirat per la població de l’àrea metropolitana de Barcelona. Seria l’equivalent de 23,36 bombones de butà plenes de PM10.

PM10
Les partícules estan en suspensió a l’aire. La sal marina, el carbó negre, la pols i les partícules de determinades substàncies químiques poden classificar-se com a PM contaminants. Les partícules més petites, d’un diàmetre inferior a 10 micres, són les més perjudicials per a la salut.

Més del 80% de la població europea està exposada a nivells de partícules en suspensió que superen les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les partícules fines penetren amb facilitat als pulmons i provoquen greus afeccions sobre la salut de les persones. Aquestes són les causants de múltiples problemes a les vies respiratòries, malalties cardiovasculars, efectes sobre el sistema nerviós, càncer de pulmó, etc. Tot plegat representa una reducció de 8,6 mesos de vida. Concretament, les àrees metropolitanes del nostre país (com la de Barcelona) superen en uns 10 micrograms per metre cúbic els 40 recomanats per l’OMS. A Espanya, més de 25.500 morts prematures s’atribueixen a les elevades concentracions d’aquest contaminant.


 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El metro i els autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) van aconseguir divendres passat, 23 d’abril, diada de Sant Jordi, un nou màxim en el volum de passatge de les últimes setmanes amb més d’1.451.000 validacions, segons el recompte provisional. Aquesta dada destaca per sobre dels registres dels dies feiners anteriors, que oscil·laven al voltant dels 1,3 milions de validacions entre totes dues xarxes.

Article
Foto: Pep Herrero. TMB

Foto: Pep Herrero. TMB

El Pla de Mobilitat Urbana pretén aconseguir que l'ús del transport públic passi del 37,33% actual a una quota del 41,25% en quatre anys.

Article

Una enquesta de la Comissió Europea realitzada a més de 80 centres urbans també assenyala que només un 20 % dels barcelonins creu que la qualitat de vida ha augmentat

Butlletí