La Diputació de Tarragona i l’Obra Social “la Caixa” impulsen nous projectes ambientals

18/10/2016 - 09:40

Les actuacions s’orienten a la preservació, la prevenció de riscos i la millora d’entorns naturals que repercuteixen positivament en la salut humana i contribueixen a disminuir l’impacte del canvi climàtic. L’acord preveu actuacions a un total de 17 espais naturals del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre que afavoriran la integració d’una cinquantena de persones en risc d’exclusió sociolaboral

El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han signat el conveni de col•laboració entre totes dues entitats corresponent a l’exercici del 2016. Amb una aportació de 450.000 euros, l’Obra Social “la Caixa” impulsa aquest programa que permet la integració de col•lectius en risc d’exclusió, a través dels projectes d’actuació mediambiental que gestiona i coordina la Diputació de Tarragona.

Integració de col·lectius en risc d’exclusió i treballs a 17 espais naturals

Entitats implantades al territori que treballen amb col·lectius en risc d’exclusió realitzaran sobre el terreny les intervencions previstes al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre per aquest 2016, que permetran ocupar un total de 58 persones.  

Els projectes inclouen diferents actuacions adreçades a la preservació de boscos per a garantir el bon funcionament dels seus ecosistemes, l’adaptació d’espais naturals per afavorir hàbits saludables, la prevenció d’incendis, la restauració de zones degradades i accions que contribueixen a disminuir l’impacte al medi ambient del canvi climàtic.

Alt Camp:
-    Adequació per evitar perills d’inundació per alteracions climàtiques de la llera del riu al terme de Vila-rodona. (Fundació privada GINAC)     -    Millora de la qualitat ecològica del riu eliminant espècies invasores i millora de la biodiversitat afavorint el creixement d’espècies autòctones al terme d’Alcover. (Fundació privada GINAC).

Baix Camp:
-    Prevenció d’incendis a l’Albareda de la Resclosa fins el Pantanet de la Selva del Camp. (l’Associació Aurora).
-    Creació d’un itinerari saludable al municipi de Riudoms. (Taller Baix Camp).
-    Prevenció d’incendis i millora d’espais saludables a l’Ermita de la Roca a Mont-roig del Camp. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).
-    Prevenció d’incendis i preparació per a la creació d’un parc de salut als camins dels gorgs i dels molins a Riudecanyes. (Fundació Formació i Treball Empresa d’Inserció S.L.U).

Baix Penedès: 
-    Condicionament de l’entorn de l’Àrea forestal recreativa del Montmell, area terapèutica i de descans i restauració fluvial de la Riera Sant Miquel per a millorar la qualitat de l’aigua i prevenir les inundacions. 
-    Neteja de la llera de la Riera Sant Miquel Santa Oliva per a millorar la qualitat de l’aigua i evitar avingudes i inundacions. (Ventall - Fundació privada Santa Teresa)    
    
Conca de Barberà:    
-    Mitigació del canvi climàtic amb la plantació d’arbres autòctons als camins fluvials del Francolí a Montblanc
-    Millora de l’accessibilitat de camí a la zona de del Riu Gaià i adequació del Gorg de la Farrera a Santa Coloma de Queralt. (APRODISCA). 

Montsià:
-    Recuperació per a l’ús públic del Camí de Sirga al Delta de l’Ebre al tram comprès entre Sant Jaume d’Enveja i l’Illa de Buda (Fundació Privada Pere Mata d’Amposta).
-    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera Masdenverge. (Fundació Astres Terres Ebre).

Priorat
-    Projecte ambiental i social al riuet de Scala Dei al municipi de la Morera del Montsant  per a millorar la qualitat d’aigua i realitzar actuacions d’adaptació al canvi climàtic. (Entra. Cooperativa).

Ribera d’Ebre 
-    Actuacions de prevenció d’incendis forestals al voltant de la xarxa de senders de les Moles. Espai Natural de Llaberia. (EIS  Serra de Llaberia, SL).
-    Mitigació amb reducció de gasos i adaptació, per evitar inundacions, al canvi climàtic del bosc de la Ribera a Móra d’Ebre. (Fundació Astres Terres de l’Ebre).

Tarragonès:
-    Creació d’itinerari saludable i accions per evitar el risc d’inundacions per alteracions climatològiques en el tram del riu Gaià comprès entre El Catllar i La Riera de Gaià. (Fundació Onada).

   Terra Alta
-    Creació d’un itinerari saludable entre Gandesa i el balneari de la Fontcalda. (Taller Baix Camp)

Perfil dels treballadors

La cinquantena de persones en risc d’exclusió social greu que participaran en aquests treballs pertanyen, entre altres, a col•lectius de persones amb discapacitat psíquica o malaltia mental severa, aturats de llarga durada, expresos, exdrogoaddictes i joves tutelats. Amb la renovació d’aquest acord, també es facilitarà l’accés al món laboral a col·lectius de joves que s’estan formant i que són a l’atur.

Balanç del programa 2006-2016

Des que es va iniciar aquest programa el 2006, s’han dut a terme 111 actuacions, en les quals han participat 638 persones en risc d’exclusió social. Si hi sumem les xifres d’aquest any, el total és de 696 persones i 128 actuacions. Aquest acord de col•laboració, des dels seus inicis ara fa deu anys, ha suposat una inversió per part de l’entitat financera de 8.850.000 euros.

Fotografia: Resultats dels treballs de millora i conservació de diversos trams del riu Gaià a l’Alt Camp i el Tarragonès. Els projectes de recuperació de l’entorn de diversos trams del riu Gaià han permès formar i ocupar nou persones en risc d’exclusió i facilitar la seva integració laboral


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Durant el mes de maig de 2021, la ciutat serà guardonada amb un grau de distinció, les Flors d'Honor, atorgat per integrants de la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya i, per tal d’acompanyar aquesta distinció, l’Ajuntament ha tirat endavant una sèrie d’accions divulgatives que tenen l’objectiu de visibilitzar i posar en valor l’activitat que la ciutat genera en l’àmbit dels parcs i jardins, la natura i la sostenibilitat. 

Article

L’Ajuntament de Tarragona posa a disposició de la ciutadania l’Epp!, una aplicació web i mòbil creada per agilitzar la notificació d’incidències a la via pública i la sol·licitud de recollida personalitzada de voluminosos.

Article

Aquest estiu obre al públic l'Espai Dunar, una mostra permanent que fa pedagogia sobre la conveniència de respectar i preservar l'ecosistema dunar. Aquest curs que ara acaba, tres-cents escolars de centres educatius de la comarca han participat en tasques de neteja i preservació dunar organitzades per l'AMB.

Butlletí