L'Ajuntament de Sant Just Desvern redueix prop del 10% el consum energètic municipal al 2013

L'estalvi econòmic estimat per la reducció de consums als equipaments de gestió directa i l'enllumenat públic ha estat d'uns 100.000 €.
Font: Ajuntament de Sant Just Desvern
17/03/2014 - 00:00

En el seu compromís de reducció del consum energètic, l'Ajuntament de Sant Just Desvern es va marcar com a objectiu per l'any 2013 disminuir els consums d'electricitat i gas natural del conjunt d'equipaments i enllumenat públic un 10% respecte a les dades de l'any 2012. Un cop valorats els resultats dels diferents equipaments i espais públics, aquest objectiu pràcticament s'ha assolit ja que la reducció global ha estat del 9,56%. 

Per àmbits, la reducció de consum energètic més important s'ha dut a terme als 18 equipaments públics de gestió directa (-14%), seguit de l'enllumenat i els semàfors públics (-11%). En canvi, als 6 equipaments de gestió indirecta, la reducció del consum ha estat força inferior en conjunt (-4 %), la qual cosa ha fet baixar les dades globals.

L'estalvi econòmic estimat per la reducció de consums als equipaments de gestió directa i l'enllumenat públic ha estat d'uns 100.000 €. 

A banda de l'objectiu general de reducció d'estalvi energètic del 10%, es va establir un objectiu mínim individual del 6% per a cada equipament i enllumenat. En aquest sentit, dels 18 equipaments amb gestió energètica directa 10 equipaments han reduït els consums més d'un 6%, 7 equipaments han reduït consum però no han arribat al 6% de reducció i un equipament, el Mercat ha augmentat el consum en un 2%.

Dels 6 equipaments amb gestió energètica indirecta, 4 equipaments han assolit l'objectiu de reducció del 6 %, el Complex Esportiu La Bonaigua ha reduït el consums en un 3% i el Casal de Joves ha augmentat el consum en un 6 % (en aquest cas ha estat degut a un increment de l'activitat en aquest equipament).

Aquests resultats es van presentar a la Comissió Ambiental Interna de l'Ajuntament, en la qual també es va donar a conèixer l'objectiu de reducció del consum en electricitat i gas natural de l'Ajuntament per a l'any 2014, que s'ha fixat en un 5% respecte 2013. L'objectiu individual per a cada dependència, equipament i enllumenat és d'un 3%. Per assolir aquests objectius, a banda dels plans d'acció a cada equipament i d'incidir en les bones pràctiques, tot i les dificultats econòmiques es destinen 50.000 € per a inversions que millorin l'eficiència energètica en els equipaments.

Aquests resultats també mostren que perquè la cultura d'estalvi energètic sigui efectiva, no és suficient a aplicar-la als equipaments públics de gestió directa. És fonamental que s'estengui als equipaments de gestió indirecta i a altres àmbits del territori, i que totes les persones usuàries dels equipaments municipals també col·laborin fent un ús raonable de les instal·lacions. L'objectiu principal d'aquesta política d'eficiència energètica és contribuir a un canvi en les polítiques energètiques i a la preservació del medi ambient.

Relacionats

Notícia

Sant Just Desvern es passa a l’energia pública metropolitana de la mà de Barcelona Energia

Notícia

Del 2019 al 2023, el Consistori ja ha reduït 252.534 metres cúbics d'aigua en el consum municipal

Notícia

Una representació de l’alumnat (més de 70) i professorat (18) de tretze centres educatius de la ciutat van participar en l’acció final conjunta del curs que es va celebrar al Centre Cívic Vista Alegre.

Butlletí