Neix BioPlatgesMet, ciència ciutadana al litoral

Font: AMB 

03/10/2023 - 10:30

Es tracta d'un nou projecte metropolità de ciència ciutadana que contribuirà a investigar i millorar l'estat dels ecosistemes litorals a escala europea. Es farà ús d’un conjunt d’eines tecnològiques que utilitzen l’aprenentatge profund, l’observació de la Terra i la monitorització del territori per crear una nova generació de models predictius de biodiversitat.​

L’AMB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) han fet públic aquesta setmana BioPlatgesMet, un projecte de ciència ciutadana que té com a missió prioritària promoure la gestió sostenible dels ecosistemes de platges i dunes, analitzar l’avaluació dels impactes de les accions i estratègies actuals i futures i implementar solucions efectives de protecció dels ecosistemes litorals. 

Les dades obtingudes s’analitzaran i aportaran coneixement sobre la biodiversitat i les condicions dels ecosistemes costaners. Així mateix, s’avaluaran els impactes per a la planificació d’accions i estratègies de futur. Això farà avançar en la gestió sostenible d’aquests espais, equilibrant-hi l’ús públic amb la conservació de les espècies, alhora que es podran abordar reptes del canvi climàtic.

BioPlatgesMet és una de les iniciatives dins del projecte europeu GUARDEN (programa Horizon Europe) en l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la participació de l’AMB juntament amb l’Institut de Ciències del Mar- (ICM-CSIC) i l’Institut Metròpoli, que contribueixen al projecte amb 15 socis més de 8 països diferents. 

L’objectiu principal de BioPlatgesMet és protegir la biodiversitat de les platges metropolitanes, preservar els beneficis que la natura aporta a la societat i conscienciar la ciutadania de la seva importància. 

Aquesta iniciativa de ciència ciutadana recopilarà dades sobre la biodiversitat de les platges amb geolocalització, mapatge de vegetació i seguiment d’espècies a l’ecosistema platja-duna.

El projecte persegueix els objectius següents:

  1. Obtenir una base de dades exhaustiva de la biodiversitat de les espècies trobades a les platges i dunes de 8 municipis.
  2. Documentar i analitzar els canvis en la distribució d’espècies i la cobertura vegetal com a resultat de les accions de gestió per avaluar-ne l’impacte.
  3. Fer una llista completa d’espècies invasores problemàtiques i les estratègies de gestió corresponents.
  4. Elaborar i implementar estratègies efectives per protegir i millorar l’existència de les espècies protegides.
  5. Posar en marxa programes educatius i iniciatives de participació pública per fomentar la recopilació de dades de biodiversitat.
  6. Realitzar enquestes i diàlegs per mesurar i saber les percepcions i el coneixement dels visitants sobre la biodiversitat de les platges i els seus serveis ecosistèmics.
  7. Empoderar la ciutadania en l’anàlisi i discussió de les dades recollides.

 

Metodologia

Els voluntaris del projecte BioPlatgesMet registren les seves observacions a l’aplicació MINKA, una plataforma participativa on la ciutadania col·labora amb els investigadors i investigadores. Els voluntaris aporten una fotografia d’un organisme viu, informació de la seva ubicació i la data. Les observacions es poden dur a terme de manera autònoma o com a part d’activitats guiades organitzades periòdicament. No és obligatòria cap freqüència concreta en l’aportació de registres, sinó que depèn de la disponibilitat dels voluntaris. Es tracta d’una metodologia a l’abast de qualsevol persona amb interès per la natura, encara que no tingui coneixements científics, ja que totes les dades són validades posteriorment per persones expertes en biodiversitat.

 

Canvi de paradigma en la gestió dels espais públics: “consumidors proactius” dels parcs i platges metropolitans 

Aquest projecte consolida l’estratègia de l’AMB en la gestió integral dels parcs i platges metropolitans, en què els usuaris i la ciutadania esdevenen actors clau en la seva conservació, i les dades que obtenen permeten millorar el disseny i la planificació de les polítiques públiques de gestió. En aquest sentit, el juny del 2022 l’AMB va rebre el premi europeu New European Bauhaus per la regeneració de les dunes i la reconnexió amb la natura. 

 

4 casos d’estudi dels països participants

  • El projecte GUARDEN preveu la realització de 4 casos d’estudi per analitzar, avaluar i millorar els ecosistemes concrets de 8 països diferents. Aquesta avaluació permetrà fer evolucionar els serveis, les capacitats, l’eficàcia i l’aplicabilitat de les solucions desenvolupades.
  • Espanya hi participa a través de l’AMB i l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC)  amb la temàtica de biodiversitat versus gestió urbana del litoral. Els altres 3 casos pràctics són els següents:
  • França i Madagascar a través de CBNM (Parc Nacional de Port-Cros): conservació i desenvolupament d’infraestructures urbanes i de transport. 
  • Grècia a través d’ENV (Enveco SA, Environmental Protection And Management): marc estructurat per al seguiment de l’ecosistema posterior a la construcció de parcs eòlics. 
  • Xipre a través de FREDU (Frederick University): pèrdua d’espècies causada per l’ampliació d’un centre energètic. 

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Article

Finalitzada l’última actuació en tres túnels de la ronda de Dalt, amb la substitució de 1.370 punts de llum
La renovació d’aquest enllumenat suposa un estalvi d’1.589.915 kWh/any, que equival al consum anual de 220 habitatges


 

Acte
21/04/2024 - 10:00
Jardí Botànic de Barcelona
Acte
10/04/2024 - 00:00
Barcelona

Butlletí