Jordi Magrinyà: “Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom"

30/11/2020 - 09:12

Hola, com estàs? Soc un castanyer i m’agradaria que te m’emportessis a casa teva. Et faré feliç i enverdirem Barcelona... Així comencen les cartes d’amor que Jordi Magrinyà Domingo escampa per tota la ciutat, amb l’objectiu de reconnectar les persones amb la natura i posar verd a tots els balcons de la ciutat. Per això salva llavors, les germina i les deixa pel carrer quan ja són plantetes per qui se les vulgui endur a casa seva. Parlem amb ell per saber-ne més de la iniciativa Enverdim Barcelona, que ja està escampant-se per altres municipis i creant comunitat, perquè com ell diu, les plantes també uneixen les persones.

Qui està al darrere de la iniciativa Enverdim Barcelona?
Soc Jordi Magrinyà Domingo, un barceloní de 42 anys. Filòleg eslau, coach amb PNL, formador i especialista en comunicació. Res a veure amb el món del medi ambient pel que fa a formació formal (de moment). Visc a la vora de dues grans àrees verdes el Parc de la Ciutadella i el Parc de l'Estació del Nord, i malgrat tot, crec que Barcelona necessita més verd. Molt més. Estic convençut que més enllà de les institucions, cadascú individualment té el poder d'enverdir casa seva, la ciutat i, en definitiva, el món. Sí, tu també. 

"Salvo llavors, les germino i les deixo pel carrer quan ja són plantetes per qui se les vulgui endur a casa seva. Els poso un lletreret convidant a qui se les trobi a adoptar-les i a enverdir la ciutat"

Com naix Enverdim Barcelona?
Després d'11 anys vivint a Eslovènia, un país verdíssim, quan torno a la ciutat m'adono que tenim molt de soroll i alts nivells de contaminació. També m'adono de la gran quantitat de llavors que deixem perdre. Als carrers de Barcelona hi deu haver trilions de llavors al cap de l'any que no germinaran. A més a més, de la fruita que mengem, en solem llançar les llavors. Aleshores se m'acut: t'imagines si tots els balcons de la ciutat tinguessin verd? Tots els terrats? T'imagines com canviaria la ciutat? Menys soroll, menys contaminació, més salut, més benestar.... I aleshores pregunta't: hi ha res que ho impedeixi? No. Tenim l'espai i tenim les llavors. Només ens cal arromangar-nos i posar-nos a plantar, a comprar plantes, a compartir-ne. És per això que salvo llavors, les germino i les deixo pel carrer quan ja són plantetes per qui se les vulgui endur a casa seva. Els poso un lletreret convidant a qui se les trobi a adoptar-les i a enverdir la ciutat.

"L'objectiu és aquest somni: posar verd a tots els balcons de la ciutat. Posar natura a la vida de tothom"

Quin és el seu objectiu?

L'objectiu és aquest somni: posar verd a tots els balcons de la ciutat. Posar natura a la vida de tothom. I això passa per ajudar a tornar a despertar l'amor per la natura en totes les persones. Com deia abans, per això salvo llavors i les comparteixo. Per això faig xerrades i activitats per escoles. Per això vull arribar a tothom, tant a Barcelona com arreu del món. I, en darrera instància, contribuir a fer un món natural i sostenible. 

"Hi ha uns quants municipis que s'hi estan sumant. Es tracta de persones o col·lectius que han sabut d'aquest somni ecològic i participatiu i l'han volgut portar també als carrers, balcons, finestres i terrats de les viles on viuen"

Com ha evolucionat? Quina ha estat la resposta de la gent?

Doncs en aquest sentit no puc ser més feliç, perquè molta gent es va sumant al somni. Cada dia som més persones que enverdim la ciutat i portem la llavor del verd pels nostres carrers, per les llars de qui ho vol. De fet, ja hi ha uns quants municipis que s'hi estan sumant. Ja no és només Enverdim Barcelona, que ja té força "enverdaires", també hi ha Enverdim Badalona, L'Hospitalet, Cornellà, Sabadell, Mataró... Es tracta de persones o col·lectius que han sabut d'aquest somni ecològic i participatiu i l'han volgut portar també als carrers, balcons, finestres i terrats de les viles on viuen. 

"Cada individu és una força incommensurable de canvi, tant que sovint ni n'és conscient"

De quina manera, Enverdim Barcelona, vol fer comunitat?

Les plantes apropen les persones. És increïble el poder que tenen per fer-ho, el magnetisme que tenen. I les persones són el centre d'Enverdim, entre d'altres motius perquè estic convençut que cada individu és una força incommensurable de canvi (tant que sovint ni n'és conscient).

Ara imagina't quan les persones comencem a fer accions en la mateixa direcció!! Doncs és el que fem nosaltres. Hi participa gent de tota mena i condicions: edat, sexe, gènere, gustos, preferències polítiques, procedència... tothom suma, tothom hi és benvingut. Hi participen persones a títol individual, centres educatius, alumnes, associacions, horts urbans, botigues, ara s'hi sumarà un grup de residències... És una comunitat en què cadascú hi participa com considera i com vol, de manera orgànica. Realment, és un somni que estem fent realitat.

"Les ciutats generen la immensa majoria dels gasos d'efecte hivernacle. Les ciutats n'hem d'assumir la responsabilitat. "Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom."

Ha dit en alguna ocasió que és la seva manera de lluitar contra el canvi climàtic? Creu que aquestes iniciatives poden ser rellevants en l’emergència climàtica?

Sí, Enverdim Barcelona és una lluita a favor de la natura, a favor del benestar dels éssers vius que habitem la Terra. Les ciutats generen la immensa majoria dels gasos d'efecte hivernacle. Les ciutats n'hem d'assumir la responsabilitat. I les persones que hi vivim, més enllà del que puguin o vulguin fer les administracions, hi podem fer molt. I una de les coses que podem fer és tan fàcil com enverdir els nostres balcons. I és que totes les iniciatives per revertir el canvi climàtic poden ser rellevants. I com més n'hi hagi, més rellevants seran. I com més persones ens hi impliquem, millor. Per això, a qualsevol persona que pugui estar llegint aquestes línies ara mateix m'agradaria dir-li: "Tu tens el poder de canviar el món, el teu i el de tothom."

Què en pensa dels processos de renaturalització que s’estan portant a terme a la ciutat de Barcelona?

Tota iniciativa que vagi en aquesta direcció és important. Tota. Jo les celebro totes. Fins i tot si n'hi pogués haver alguna que volgués millorar la salut del planeta i pel que sigui no s'acabés d'implementar de la millor manera, crec que no passa res. En tal cas només es tractaria de millorar-la fins que fos òptima en tots els aspectes. Estem en un moment tan greu pel que fa a la salut del planeta, que no ens podem permetre quedar-nos de braços plegats per por a no fer-ho 100% bé des d'un bon inici. Sí, estem en un moment en què simplement cal actuar, aprendre d'allò que fem i millorar-ho. I per això, reitero que jo aplaudeixo totes aquelles administracions, aquelles entitats, aquelles iniciatives individuals o ciutadanes (que cada cop en són més!!) que actuen en favor de la Natura. El canvi ja ha començat i som moltes persones que ho volem canviar tot. 

"Cada dia de la vida podria donar un nou premi Verdcelona"

Enverdim ha creat els premis Verdcelona, a qui volen reconèixer?
Són uns premis simbòlics que dono jo a qui considero com a forma de reconeixement i d'encoratjar a seguir portant verd al món o a promoure els valors de la natura o la sostenibilitat. I afortunadament hi ha tantes persones i entitats fent coses que cada dia de la vida podria donar un nou premi Verdcelona.


 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès ha habilitat a l’escola Cal Músic un nou refugi bioclimàtic, que s’afegeix al primer creat al municipi, a l’escola Joan Salvat Papasseit. Els refugis bioclimàtics representen un espai d’alimentació per a espècies beneficioses, generant un hàbitat amb un equilibri ecosistèmic

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Butlletí