FestiNat, l’aplec naturalista

dissabte, 26 abril, 2025 - 00:00 a 23:59
Can Moragues, Riudarenes

El FestiNat, l’aplec naturalista, torna amb força aquest 2025! 

T’esperen més de 60 activitats que es duran a terme durant el dissabte, 26 d’abril, a Can Moragues, Riudarenes (seu de la Fundació Emys). Aviat obrirem inscripcions, però de moment… guarda’t la data!

El FestiNAT és un festival naturalista on connectar i intercanviar coneixement i entusiasmes entre petits i grans, acostar-se a la ciència que estudia la natura i gaudir-ne amb una mirada curiosa i curosa. És un punt de trobada per aprendre activa i directament de la mà de naturalistes amb llarga experiència, joves talents que inicien les seves trajectòries, entitats de recerca de la biodiversitat, associacions naturalistes del territori i professionals del món de la conservació i la divulgació de la natura.

L’organitzem la Xarxa per a la Conservació per la Natura (XCN),  la Fundació Emys, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) i la plataforma OxigeNATs, sumant energies i capacitats i amb la col·laboració de moltes altres entitats d’arreu del país. El FestiNAT vol esdevenir un festival naturalista de referència amb una periodicitat anual, per tal d’acostar el coneixement naturalista a un gran nombre de persones i poder col·laborar amb les entitats dedicades a la conservació de la natura d’arreu de Catalunya.

Des de l’organització encara estem treballant en la programació, però ja et podem fer cinc cèntims del que hi trobaràs:

 

Bioblitz

Seguiment de la fauna i flora present al voltant de Can Moragues, a través de la ciència ciutadana i de la mà d’experts de cada àmbit (ocells, micromamífers, insectes, papallones, aràcnids, amfibis i rèptils, briòfits, líquens i plantes). Al final del festival, posarem en comú les dades recopilades. Organitzat per EmpordaiNat i la ICHN.

 

Recuperem natura: a la ciutat i més enllà – Espai tècnic

Per aquells que us dediqueu a l’àmbit de la conservació, hem preparat un bloc d’aprofundiment naturalista, que aquest any centrarem en propostes de renaturalització de conques fluvials, ciutats, escoles i espais agraris periurbans. Entre d’altres, coneixerem el projecte “Dones Pageses” de l’Associació Mediambiental la Sínia, i el projecte “GiroNat”, de renaturalització de la ciutat de Girona.

 

Tallers i activitats familiars

Trobareu una gran diversitat d’activitats per a tots els públics, organitzades per entitats d’arreu de Catalunya, entre elles:

  • Taller de caixes niu i ocells insectívors – Associació Gestió Natural
  • L’increïble món dels insectes – Associació CEN
  • Plantes aquàtiques i ecosistemes aquàtics – Viver Tres Turons
  • Coneixem els ratpenats – Sàmara Natura
  • Joc de rol de defensa del territori – Associació Naturalistes de Girona
  • Descobrim els ocells amb tots els sentits – SEO/BirdLife
  • Joc de rol per recuperar els estanys – Fundació Alive
  • Taller de rastres – Grup Felis ICHN
  • Taller de planter, amb l’Associació l’Era

 

Espais de difusió i debat

Restaurem la natura, d’Europa a aquí!

La nova Llei Europea de Restauració de la Natura, com l’apliquem a Catalunya?

Amb persones expertes en l’àmbit de l’administració i la ciència, i debat amb gent del sector agrari, forestal i de conservació de la natura.

Recerca de baix a dalt: compartim experiències entre joves naturalistes aficionats i professionals de la recerca.

Pòdcast en directe amb l’Ovella Verda: entrevista a persones organitzadores, expertes i entitats organitzadores del FestiNAT.

A més a més, el festival comptarà amb la presentació del documental Urpa, l’exposició MedFoto “Viatge a la Mediterrània”, mostres de productes de custòdia del territori i una parada de llibres de natura. I no hi faltarà un espectacle de glosa, cançó improvisada, amb glosaires naturalistes que combinaran el domini de la llengua i la música amb el coneixement sobre la biodiversitat i els reptes de conservació de l’entorn natural.

El FestiNat compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i el suport de la Diputació de Barcelona.

 


 

Municipis: 
Categories: 
Educació ambiental

Relacionats

Acte
17/11/2025 - 09:00
Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
Article

Durant el mes de maig s’ha fet una prova pilot de l’activitat amb un grup d’alumnes de l’IES Vic. El projecte és impulsat amb el suport de la Diputació de Barcelona i un recurs pedagògic desenvolupat per l’entitat ambiental ADEFFA (Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona).

Notícia
Estratègia local per combatre el canvi climàtic

L'espai renaturalitzat disposa d'un servei d'informadors en cap de setmana i un horari d'obertura

Butlletí