Helena Gualinga (Ecuador) "No debemos subestimar nuestra capacidad como jóvenes"

27/02/2023 - 08:50

Sumak Helena Sirén Gualingava és una jove activista indígena equatoriana de la comunitat quítxua Sarayaku.

L’entrevistem arrel de la trobada de líders ambientals joves que va organitzar la Casa Amèrica a Barcelona.

La podeu seguir al seu compte d'IG @helenagualinga

Ella és la protagonista del documental Helena de Sarayaku (Dir. Eriberto Gualinga | Documental | 80’ | 2022 | Equador). El seu pare és suec i la seva mare, que viu al cor de l'Amazònia equatoriana, és originària del poble quítxua de Sarayaku. En un viatge recent allà, Helena participa al tradicional festival cultural Uyantza Raymi i es reuneix amb líders quítxua que li demanen que lliuri un missatge al món: Kawsak Sacha, o 'Bosque vivo', un concepte innovador en conservació, en què es considera que la selva és un ésser viu. Podeu veure el tràiler del documental a l'enllaç.


 

Relacionats

Reportatge

Un debat amb quatre de les joves activistes mediambientals més destacades de l'Amèrica Llatina: Nicki Becker (Argentina), Sara Cognuck (Costa Rica), Helena Gualinga (Equador) i Julieta Martínez (Xile), acompanyades per l’activista colombià pels drets humans Francisco Vera.

Entrevista

Sara Cognuck és una de les coordinadores del moviment juvenil ambiental de Costa Rica i la seva portaveu per a entitats internacionals.

L’entrevistem arrel de la trobada de líder ambientals joves que organitza la Casa Amèrica a Barcelona.

Entrevista

Julieta Martínez, té 19 anys, és xilena. I és avui una de les líders joves d’acció contra l’emergència climàtica. El seu discurs i la seva capacitat de motivar és contundent. Denuncia que la crisi climàtica afecta les inequitats de gènere. Ha creat la Fundació “Tremendas”, que acull l’acadèmia “Climáticas”, un projecte que impulsa l’educació de nenes i adolescents de Llatinoamèrica i el Carib com a eina per combatre el canvi climàtic amb perspectiva de gènere i empoderar les dones com a agents de transformació social.

Butlletí