Com podem netejar l’aire que respirem?

L’ambientòleg i professor d’investigació Xavier Querol indica el camí per aconseguir un aire net a les ciutats

Font: RAC1

15/10/2018 - 17:11

L’aire de Barcelona és dels més insalubres de tot l’estat. Principalment, l’aire de les grans ciutats conté massa òxid de nitrogen. En casos com els de la capital catalana aquest nivell supera el permès per llei.

Es tracta de partícules microscòpiques molt perjudicials per a la salut que en un 70% són provocades pels tubs d’escapament dels cotxes. Aquestes partícules agreugen les malalties respiratòries i cardiovasculars.

Per aconseguir un canvi real cal repensar l’ús del cotxe privat, i això fa por

El problema no és exclusiu de Barcelona. D’altres regions catalanes, com la plana de Vic, reben l’impacte de la contaminació de Barcelona en mode d’augment perillós de l’ozó. A la comarca d’Osona l’aire acostuma a contenir 10 vegades més ozó del que és aconsellable a conseqüència de la contaminació barcelonina.

Segons l’expert en qualitat de l’aire Xavier Querol, que ha visitat el programa de ràdio de RAC1 Tot és possible, hi ha esperances de reconduir la situació mitjançant l’implantació de projectes compromesos amb el medi ambient.

L’ambientòleg ha donat les claus per aconseguir netejar l’aire que respirem.

Passos per millorar l’aire que respirem

1. Consolidar un transport públic ràpid, barat i còmode.

2. Reduir el pas d’automòbils al centre de les ciutats.

3. Minimitzar la circulació de cotxes amb motor dièsel.

4. Potenciar els motors elèctrics i híbrids de taxis i furgonetes de repartiment.

5. Apostar per incrementar els carrils bici i fer-los més segurs.

Podeu escoltar l’entrevista a l’ambientòleg i professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Xavier Querol, aquí.

 


 

Relacionats

Notícia

Les superilles de Barcelona afecten positivament la salut i el benestar del veïnat i les persones que en fan ús. Així ho conclouen diversos estudis observacionals, quantitatius i qualitatius realitzats, en el marc del projecte “Salut als carrers”, per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que ha analitzat l’impacte en la salut i els seus determinants de les superilles implantades al Poblenou, a Sant Antoni i a Horta.

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda a la modificació de l’ordenança municipal que regula la ZBE per donar cobertura als sectors de població amb rendes més baixes. A més, s’amplia el nombre d’autoritzacions per a l’ús ocasional dels vehicles i per als professionals amb una edat propera a la jubilació que utilitzen el vehicle per treballar.

Notícia

Només Barcelona, l'Hospitalet i Sant Cugat del Vallès limiten la circulació dels vehicles més contaminants, perquè van començar a fer-ho abans que existís la llei del canvi climàtic que obliga els municipis de més de 50.000 habitants a tenir ZBE.

Butlletí