Caldes de Montbui estudia l'impacte del canvi climàtic a les aigües termals

12/03/2024 - 17:00

L’Ajuntament de Caldes de Montbui i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya participen en un projecte europeu per estudiar el possible impacte del canvi climàtic en les aigües termals.

Caldes participa en un projecte d’abast europeu per estudiar els possibles efectes del canvi climàtic en les aigües termals, i com es podrien veure la seva composició química i temperatura. El projecte ThermEcoWat, liderat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, també estudiarà l’ús d’aquestes aigües com a font d’energia alternativa dels municipis que en tenen.


 

L’Ajuntament de Caldes de Montbui col·laborarà amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en el projecte europeu ThermEcoWat per estudiar els possibles efectes que el canvi climàtic podria tenir en les aigües termals i, com a conseqüència, en el seu aprofitament com a recurs turístic i econòmic. El projecte es desenvoluparà entre 2024 i 2026, amb un pressupost total de 2 MEUR procedents del programa Interreg SUDOE.

Actualment, no hi ha cap estudi científic sobre quins efectes concrets podria tenir el canvi climàtic en les aigües termals i quina repercussió podria suposar per als municipis o els sectors econòmics la base dels quals és el seu aprofitament. El projecte ThermEcoWat vol impulsar aquests estudis com a manera de prevenir i avançar-se a possibles problemes futurs i incrementar la resiliència dels ecosistemes termals. A més, també s’estudiaran nous usos de les aigües termals com a font energètica renovable, per exemple, per calefactar edificis. Tot plegat, amb l’objectiu que els municipis que en tenen puguin avançar en la descabornització per aquesta via.

El projecte ThermEcoWat té vuit beneficiaris europeus, entre ells, l’ICGC i l’Ajuntament de Caldes de Montbui, així com 14 associats més. De fet, l’Ajuntament ha estat uns dels principals impulsors a Catalunya per aconseguir aquest fons.

Al final del projecte, s’elaborarà un Llibre Blanc que recollirà tot el coneixement assolit durant els tres anys de desplegament, així com bones pràctiques en la gestió dels recursos termals i en la seva adaptació davant els reptes del canvi climàtic.

 

La profunditat de l’aigua termal la protegeix del canvi climàtic?

Tot i que, en principi, les aigües termals estan més protegides davant els efectes del canvi climàtic, també en podrien patir les conseqüències. Es considera aigua termal quan la temperatura de surgència és superior, com a mínim en 4 °C, a la temperatura mitjana anual del lloc on brolla. Durant el seu ascens, es barregen amb aigües més superficials i més fredes. Si falta aquesta aigua superficial perquè plou menys, o si la seva temperatura canvia, també es pot veure alterada no només la temperatura de les aigües termals sinó la seva composició química. I és aquesta química la que els confereix les seves propietats mineromedicinals, base del seu aprofitament turístic, que suporta tot un sector econòmic.

Només a Catalunya, hi ha 24 zones termals amb 18 balnearis en actiu. Es tracta, doncs, d’un sector econòmic molt repartit al territori i que contribueix a desestacionalitzar el turisme, atès que se’n pot gaudir durant tot l’any.

 


 

Categories: 

Relacionats

Acte
Article

El ple ha acordat l'adhesió a la Xarxa Metropolitana de Refugis Climàtics

Notícia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat el Pla comarcal d’adaptació al canvi climàtic. El Pla ha estat elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona que està impulsant l’elaboració d'aquests plans a les diferents comarques i ha estat participat pels ajuntaments de la comarca a nivell tècnic. 

Butlletí