Butlletí 500 - Especial COMUNITATS ENERGÈTIQUES

Fes clic aquí si tens problemes per visualitzar la plana Twitter Facebook YouTube

 

Especial COMUNITATS ENERGÈTIQUES           Setembre 2023

 
 

Les comunitats energètiques estan al centre del debat sobre les possibles solucions davant d’una evident crisi de la producció i els consum d’energia en l'àmbit global.

Són una solució real per a la ciutadania, o només un altre pegat per intentar sobrevenir l’augment dels preus i l’encariment de combustibles? Per descobrir-ho, parlem amb experts com el Santi Martínez, de la consultora Km0, o la Micaela Villaverde, membre de Som Comunitats. A més, visitem les instal·lacions d’Azimut 360, que actualment gestiona projectes de comunitats energètiques en llocs d’extrema pobresa, i entrevistem els impulsors de la CEL de Caldes de Montbui, una de les iniciatives públiques més grans de Catalunya.
 

També disponible en format web.
 

 
 

Entrevistes

 
 

Azimut 360: què és una comunitat energètica?

Azimut 360, cooperativa barcelonina sense ànim de lucre

 
 


Des de la cooperativa barcelonina sense ànim de lucre Azimut 360 ens expliquen què és una comunitat energètica i com podem canviar el món de l’energia si ens organitzem per generar i compartir els recursos de forma cooperativa.

 

 
 

La CEL de Caldes de Montbui: un exemple d’èxit de comunitat energètica pública

Entrevistem el Jordi Martín, regidor d’acció climàtica de l’Ajuntament de Caldes, i el Lluís Orpí, cap de l’Oficina d’Acció Climàtica

 
 


En Jordi Martín i en Lluís Orp ens expliquen des de la teulada de l’Escola Montbui com funciona la comunitat energètica local, que l’any passat era la més gran de Catalunya. Hi ha plaques solars instal·lades a l’escola i a altres edificis de l’administració local, que actualment donen servei a més de 100 famílies i s'ampliarà fins a 300 al llarg d’aquest any. 

 

 
 

“La transició energètica l’ha de marcar la ciutadania”

Micaela Villaverde, membre de Som Comunitats

 
 


Micaela Villaverde és consultora sènior de Tàndem Social i membre de l’equip de Som Comunitats. Ens explica com, des de la cooperativa, intenten encarar la transició energètica des de la democratització del sistema energètic, l’accés universal i la participació ciutadana en la presa de decisions estructurals.

 

 
 

“Fa 50 anys que activistes i científics ens avisaven del que venia”

Santi Martínez, director executiu i fundador de Km0 Energy

 
 


Santi Martínez és el director executiu i fundador de Km0 Energy, una empresa de Terrassa que promou la transició energètica i enfoca els seus esforços per oferir solucions al sector públic i privat per utilitzar energia neta, eficient i de proximitat. Durant l’entrevista, ens parla del perquè aquesta transició s’ha començat tant tard, quins són els indicadors que ens fan veure des de fa molts anys que era una necessitat urgent i quin futur pròxim ens espera.

 

 
 

Opinions

 
 

Les comunitats energètiques són un pessic prou gran d’un futur sector elèctric sostenible

Jordi Vilardell Gómez"Són comunitats de veïns, de municipis i d’empreses, que produeixen electricitat, habitualment amb fotovoltaica, i que gestionen conjuntament la seva producció i consum."

 

 
 

L'eficiència energètica a les pimes, un concepte nuclear per impulsar les comunitats energètiques

Pep Centelles i Portella"Les comunitats energètiques locals, que algú ha qualificat del 'carril bici de l'energia', obren un camí per a la gestió col·lectiva de l’energia distribuïda de quilòmetre zero."
 

 
Notícies
 

Recull de notícies

Primers passos per una comunitat energètica a Ullastrell

18/07/2023


Iniciades les obres de la instal·lació fotovoltaica al sostre de la pista poliesportiva que es convertirà en la comunitat energètica d'Ullastrell.

 

 

Es crea la primera Comunitat Energètica Local de Vacarisses

15/05/2023


Es tracta d’un projecte participatiu per compartir amb la ciutadania part de la generació fotovoltaica de les plantes instal·lades en edificis i equipaments municipals.

 

 
 

CELs de l’economia social i solidària fan xarxa

10/05/2023


Una vintena de Comunitats Energètiques de l’economia social i solidària del territori català que estan en funcionament o que estan a punt d’engegar s’han trobat per primera per primera vegada en una jornada.  

 

Tiana crearà una comunitat energètica

13/04/2023


L’Ajuntament de Tiana ha presentat un projecte de comunitat energètica local que es podrà posar en marxa d’aquí a un any.

 

 
 

El Polígon Agro-Reus comptarà amb la comunitat energètica més gran de Catalunya

03/04/2023


La comunitat energètica del Polígon Agro-Reus ha rebut una subvenció de 2 milions d'euros per part dels Fons Next Generation.

 

La CEL celebra el primer any de funcionament
 

17/03/2023


La Comunitat Energètica Local de Caldes de Montbui (la CEL) celebra el primer any de funcionament amb 200 noves places per fer servir energia fotovoltaica a les llars de Caldes.

 

 
 
 

ViCoop, la nova comunitat energètica de Vic

 
 

ViCoop, la comunitat energètica de Vic, ja és una realitat i es converteix en la vintena comunitat energètica que es constitueix a Osona en format cooperativa.

 
Especials
 

El post de la setmana...

 
 
 
 
 

Subscripció: Alta / Baixa
Butlletins publicats

 

Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Comte d'Urgell, 187
08036 Barcelona

 
     

Twitter Facebook YouTube