novembre 2017

Notícia
Les dades reals captades entre els anys 1996 i 2016 mitjançant l’estudi de l’Agència de Salut Pública de Barcelona confirmen una correlació evident entre les puntes de màxima contaminació i l’augment de les complicacions sanitàries, a curt i llarg termini. L’informe conclou que s’evitarien, com a mínim, 250 morts i gairebé 1.500 ingressos hospitalaris cada any a la ciutat si es complissin els límits de contaminació recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Notícia

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha presentat aquest 29 de novembre el protocol que el Departament de Territori i Sostenibilitat activarà en cas de detectar alts nivells de contaminació atmosfèrica per diòxid de nitrogen (NO2) a la conurbació de Barcelona (Àmbit-40) a partir del proper divendres, 1 de desembre. L’objectiu del Departament de Territori i Sostenibilitat és reduir el 10% de les emissions associades al trànsit de l’Àmbit-40 en els propers 5 anys i el 30% de les emissions globals en el termini de 15 anys per assolir els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Notícia

Els dies en qu è els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona es produeixen més infarts amb elevació de l’ST (els atacs de cor més greus), més casos de fibril·lació ventricular (la complicació més greu associada a un atac de c or) i més mortalitat per infart.

Notícia
La segona jornada del Conama Local València 2017 dedica una important part del programa a debatre sobre la renaturalització de les ciutats

Una de les principals sessions del segon dia de Conama ha reunit experts en renaturalització de ciutats i portaveus de municipis i entitats diverses que han mostrat estratègies de potenciació de la biodiversitat i creació d'infraestructura verda que ja estan en marxa.
 

Notícia

Més d'un centenar de ponents de diversos països europeus provinents de l'administració pública, l'empresa, el tercer sector i la universitat comparteixen idees sobre com crear ciutats més verdes, sostenibles i inclusives socialment.

Entrevista

Josep Mas-Pla és doctor en Geologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (1988) i PhD en Hidrologia i Recursos Hídrics per la Universitat d'Arizona (EUA, 1993). Actualment és professor del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona i Investigador Sènior al Institut Català de Recerca de l'Aigua. Ha contribuït al Tercer Informe del Canvi Climàtic a Catalunya, editat pel CADS i l'IEC.

Notícia

Boscos sans per a una societat saludable, és un estudi d’investigació que analitzarà no només el paper que tenen els boscos com a potencial font de salut per a les persones, sinó també com l’estat de salut de les masses forestals pot tenir efectes en la salut humana. L’objectiu principal n’és comprendre els mecanismes químics i fisiològics pels quals el bosc pot tenir un paper directe en la salut de les persones. L’estudi multidisciplinari combina mesuraments experimentals en boscos i laboratori, tecnologia dron i participació ciutadana.

Notícia

Una de les fites més importants de la cimera de París del canvi climàtic del 2015 va ser la definició d’un full de ruta sobre el finançament que es va concretar en 100.000 milions de dòlars per al 2020. Aquesta és la suma que els països més desenvolupats haurien de mobilitzar per ajudar als que ho són menys a pagar els seus esforços en aquest àmbit, com s’ha recordat a la COP 23 celebrada a Bonn. Però la nova presidència dels EUA, amb el seu anunci de retirar el país de l’acord, ha estès la preocupació entre molts participants donat que es tracta d’un dels principals donants. No obstant, a la COP 23 també hi hagut anuncis positius. T’expliquem les principals conclusions de la Cimera en aquest article.

Notícia

Els dies 27, 28 i 29 de novembre se celebra aquest congrés de referència sobre sostenibilitat urbana on van especialistes de diversos països europeus, gestors municipals, provincials i autonòmics i xarxes de ciutats internacionals. L'adaptació al canvi climàtic, la renovació urbana, la transició energètica, la mobilitat i la creació de ciutats més verdes s'abordaran en el Conama Local València 2017

Notícia
Dessalinitzadora del Prat de Llobregat (ATLL)

L'aigua produïda per les dessalinitzadores ha multiplicat per tres el seu rendiment normal a causa dels baixos nivells de les reserves d'aigua dels embassaments. Les pluges de tardor no arriben i tot indica que trigaran a arribar.