Sis escoles de Rubí combaten el malbaratament alimentari a través del projecte Recooperem

Font: Ajuntament de Rubí

10/11/2020 - 22:50

La iniciativa permet proporcionar àpats cuinats en menjadors escolars a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat

El projecte d’aprofitament alimentari Recooperem s’ha reprès aquest curs amb la participació de sis escoles de la ciutat: Torre de la Llebre, Montessori, Vint-i-cinc de Setembre, Mossèn Cinto Verdaguer, Nostra Senyora de Montserrat i, com a novetat, Rivo Rubeo. Es tracta d’una iniciativa que van impulsar en un primer moment el Consell Comarcal i el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, i que actualment gestionen i coordinen els Serveis Socials de l'Ajuntament amb la implicació dels propis centres educatius, l’empresa de càtering Campos Estela i l’entitat solidària Frater-Nadal.

El Recooperem té dues vessants: la social i l’ambiental. A través d’aquest projecte, es dona cobertura a famílies que es troben en situació de vulnerabilitat ─ja sigui per dependència o per la seva situació econòmica─, que gràcies a ell poden disposar d’àpats cuinats a les escoles i amb les màximes garanties sanitàries. Alhora, s’evita la generació de residus i el malbaratament alimentari.

La regidora de Serveis Socials, Yolanda Ferrer Polo, ha destacat l’interès de la iniciativa: “Toca dos temes molt importants i ho fa, a més, en l’àmbit de l’escola. Ens sembla molt important que els infants, des de ben petits, prenguin consciència de la necessitat de no malbaratar els aliments i, sobretot, que vegin què significa fer-ho tant a nivell social com pel que fa al medi ambient”.

Com funciona el Recooperem

Un cop acabat el servei diari del menjador de l’escola, el menjar disponible que encara és apte per al consum es prepara com a àpats complerts en uns tàpers facilitats per l'Ajuntament. L’aliment cuinat que no ha estat servit, i que s’ha mantingut en condicions higièniques i sanitàries adequades, es reparteix en recipients que s’etiqueten amb informació rellevant ─aliment, quantitat i data de congelació─  i es congelen a -18ºC.

Una entitat social, en aquest cas Frater-Nadal, recull els àpats i els reparteix entre les famílies que compleixen determinats requisits, com per exemple gent gran depenent o famílies en situació de pobresa energètica o amb infants a càrrec. En el cas de Rubí, la distribució es fa entre persones derivades dels Serveis Socials municipals.

Amb aquests àpats es garanteix que els Rebosts Solidaris i les entitats puguin comptar també amb aliments cuinats, que completen l’oferta d’aliments bàsics que es recullen habitualment a través dels recaptes, millorant l’aportació nutricional i evitant el malbaratament alimentari.

A Rubí, el projecte es va encetar el curs 2017-2018 en un total de cinc escoles, amb el resultat de 780 quilos d’aliments aprofitats i, per tant, l’estalvi de 780 quilos de residus. 152 famílies derivades de Serveis Socials es van poder beneficiar d’aquests àpats.

El curs passat, el Recooperem es va haver d’interrompre per dificultats logístiques relacionades amb la recollida dels àpats. Un cop solucionades, la situació generada per la Covid-19 va obligar els centres educatius a tancar i el projecte no es va poder reprendre.

Actualment hi participen sis escoles però altres centres de la ciutat ja estan en converses per sumar-s’hi.


 

Relacionats

Opinió

Hi ha persones que poden veure un camí quan encara és fosc per tothom, i són capaces de moure terra i cel per seguir-lo. Són els pioners. En el camp del malbaratament alimentari, aquesta persona ha estat Paco Muñoz.

Aquesta reflexió de Míriam González Domínguez retrata una persona compromesa i entusiasta que ens va despertar a la rellevància d’aquest problema socioambiental i va semblar consciència per posar-hi fre. Les llavors que va plantar encara floreixen.

Entrevista

Ada Parellada va créixer a la cuina de "La Fonda Europa" i porta als gens l'estima pels aliments i la gastronomia. Ara, més enllà de la seva excel·lència com a cuinera i directora del Semproniana, Parellada és reconeguda per la seva implicació en l'aprofitament alimentari i el canvi cultural cap a la recuperació del valor dels aliments. En aquesta entrevista aprofundeix en les arrels  socioculturals del malbaratament, com es viu al seu sector i quines són les estratègies que es poden posar en marxa per redreçar aquest problema socioambiental.

Entrevista

Georgina Cepas és enginyera química i postgraduada en Enginyeria Ambiental.  Compta amb 19 any d’experiència en gestió mediambiental, la major part dels quals com a cap de Medi Ambient a Mercabarna, on hi treballa des del 2008. En aquesta entrevista ens explica les accions que ha dut a terme el mercat central de Barcelona, un dels més grans d’Europa, per aconseguir un millor aprofitament dels aliments i reduir el malbaratament al mínim, i ens desvela l'última iniciativa: El Foodback!

Butlletí