Sabadell cedirà comptadors intel·ligents a 100 famílies voluntàries

Es tracta de la primera fase d'una campanya per fomentar bones pràctiques d'estalvi i eficiència energètica a les llars
Font: Aj. Sabadell
08/06/2009 - 00:00
El vostre municipi també ha endegat una campanya interessant? Contacteu amb nosaltres: redaccio@sostenible.es

L'ajuntament de Sabadell acaba d'endegar una campanya d'estalvi energètic domèstic en dos barris del municipi (Creu de Barberà i Creu Alta) per tal d'avaluar el consum energètic de les llars, i introduir bones pràctiques d'estalvi i eficiència energètica mitjançant la cessió de comptadors intel·ligents a les 100 famílies voluntàries participants a la campanya, durant un període de sis mesos.

Conèixer el consum en temps real
Els comptadors intel·ligents d'energia són uns dispositius educatius que indiquen en temps real quin és el consum elèctric d'una llar. De manera addicional, indiquen l'impacte climàtic equivalent, en termes d'emissions de CO2, i la despesa econòmica que se'n deriva. Es tracta, doncs, d'una eina dirigida a la conscienciació sobre el consum, que presenta una triple informació (consum en kWh, despesa en euros i emissions associades en Kg de CO2), i que persegueix l'estalvi energètic a les llars. L'objectiu final de la campanya és "posar a la taula" la discussió sobre la factura energètica a nivell domèstic, i incentivar bones pràctiques que permetin reduir la factura.

Personal acreditat per l'Ajuntament farà la instal·lació dels comptadors als habitatges, ancorant una pinça amperimètrica en el quadre individual de cadascun dels habitatges, que en cap cas implica una modificació o interacció amb la instal·lació elèctrica de l'habitatge. En el moment de la instal·lació, els monitors faran una explicació del comptador, del software annex i realitzaran una petita enquesta energètica.

El kit d'estalvi consta del comptador, un programa de gestió i una guia de consum energètic intel·ligent editada pel consistori que ajuda a les famílies a implantar bones pràctiques al domicili i recull una sèrie d'activitats pràctiques amb el comptador.

En una primera fase d'aquest projecte s'instal·laran aquests comptadors en 100 habitatges del municipi, si bé l'objectiu de l'Estratègia Municipal de Mitigació del Canvi Climàtic de Sabadell és arribar a estendre aquesta campanya fins a un 1% dels habitatges en diverses fases, és a dir uns 700.

Un estalvi energètic del 10%
L'ús d'aquest tipus de dispositius permet un estalvi en el consum domèstic d'energia d'un 10% de mitjana durant el primer any d'implantació. Si el consum mitjà en un habitatge a Catalunya és de 3.370 kWh/any, això representa un estalvi de 337 kWh/any per habitatge, que implica uns reducció en les emissions de 144,6 Kg de CO2 per habitatge i any. Per tant, en aquesta primera fase de la campanya, l'estalvi d'emissions de GEH seria de 14,46 tones de CO2. En la fase posterior, quan s'arribin als 700 habitatges l'estalvi anual serà de 101,22 tones de CO2.

El comptador realitza una mesura cada 6 segons, però aquesta freqüència es pot ajustar a 12 o 18 segons. El comptador és capaç d'acumular dades de consum energètic de fins a vuit mesos, i amb l'ajuda d'un programa informàtic, permet a les famílies visualitzar el seu consum i establir un pla d'acció per reduir-lo.

Municipis: 
Vallès Oriental

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Article

Montmeló disposa d’un servei públic d’abastament des de 1957 amb un model de gestió directa de forma continuada. L’any 2015 es posava en funcionament el dipòsit del Turó de la Bandera de Montmeló que va permetre millorar el subministrament d'aigua a Montmeló i Parets. Les obres, acordades en un conveni entre el Govern català i els dos ajuntaments l'any 2009, van anar a càrrec de l'empresa ATL, concessionària de la Generalitat.

Article

La iniciativa ha comptat amb la participació de quatre escoles públiques d’infantil i primària i tres escoles bressol municipals

Butlletí