Rubí promou l’actualització del servei de l'Ecovaixella per gaudir de festes sostenibles

13/12/2023 - 17:00

El Consistori ofereix una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració

Coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament ha presentat la renovació del servei de vaixella sostenible: l'Ecovaixella, un servei municipal destinat a fomentar l'ús responsable de paraments de taula en esdeveniments particulars i festes locals. A través d'aquest servei, el Consistori busca reduir els residus i proporcionar a la ciutadania alternatives ecològiques per a les celebracions d’actes i festes locals.

La problemàtica del plàstic ha esdevingut un tema urgent que ha obligat la Unió Europea a prendre mesures legislatives. La Directiva (UE) 2019/904 sobre plàstics d'un sol ús té com a objectiu reduir la contaminació per plàstic i protegir els oceans. Aquesta directiva inclou restriccions a determinats productes de plàstic d'un sol ús, com ara coberts, plats, bastonets de cotó i gots, així com objectius per augmentar el reciclatge dels envasos de plàstic.

Amb l'objectiu de mitigar els residus i fomentar una economia circular, l’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania una gamma completa de paraments de taula reutilitzables adaptats a les dimensions de cada celebració.

 

Quines opcions té la ciutadania?

El Consistori ofereix la possibilitat de llogar la vaixella reutilitzable. Està composada per paraments de taula reutilitzables: plats, gots, copes de vidre, coberts i safates d'alumini. El servei de neteja està inclòs en el preu del lloguer. Aquest servei està disponible per a festes petites de fins a 100 comensals, com aniversaris, trobades familiars o escolars; i tant la poden llogar entitats com particulars.

Cal dipositar una fiança pel mateix cost del lloguer. La fiança ─que desapareixerà a partir del 2024─ serà retornada íntegrament si la vaixella està en bon estat i es torna dins dels 3 dies hàbils posteriors a la celebració. Cal fer la sol·licitud amb un mes d'antelació mitjançant aquest formulari i la recollida dels estris s’ha de realitzar al  Taller Jeroni de Moragas.

Una altra possibilitat és llogar gots de plàstic dur reutilitzables i retornables. S’ha posat a disposició del servei d’ecovaixella un got reutilitzable i retornable de plàstic dur amb un nou disseny i de diferents colors per diferenciar-los durant les celebracions. Es tracta d’una alternativa sostenible per a festes petites, mitjanes i grans, sent obligatori l’ús de got reutilitzable i retornable en celebracions amb més de 1.000 consumicions. El servei de neteja també està inclòs al preu del lloguer.

Els poden llogar tant entitats com particulars i s’aplica una fiança de 20 euros per cada paquet de 100 gots, retornables si aquests elements tornen en bon estat. Aquesta fiança també desapareixerà a partir de 2024. S’ha de sol·licitar el lloguer amb un mes d'antelació a través del formulari d'Ecovaixella. La recollida i retorn dels gots també es fa al Taller Jeroni de Moragues, igual que la vaixella reutilitzable. Es tracta d'un Centre Especial de Treball que afavoreix la inclusió social i la inserció laboral de persones amb dificultats. Des del Taller realitzen el rentat i la preparació de les comandes de la vaixella reutilitzable i dels gots de plàstic dur reutilitzable.

Per últim, també s’ofereix l’opció de comprar la vaixella sostenible d'un sol ús, formada per estris de parament de taula d'un sol ús però fabricats amb materials sostenibles i reciclables. Està disponible per a tot tipus de festes, amb obligatorietat d'ús de gots de plàstic dur reutilitzables i retornables en celebracions amb més de 1.000 consumicions. Aquest servei, però, només està disponible per a entitats inscrites al REC.

Es tracta d’una alternativa compostable i biodegradable amb estris de cartró i PLA (àcid polilàctic). La sol·licitud cal fer-la amb un mes d'antelació mitjançant instància telemàtica o presencial a les Oficines d'Atenció a la Ciutadania (OAC).

La vaixella sostenible d’un sol ús per a festes i actes populars que l’Ajuntament posa a disposició de les entitats es recicla correctament dipositant els gots transparents, els coberts i els tovallons al contenidor marró i els plats i els gots de cartró al contenidor blau.

La normativa local sobre prevenció de residus durant esdeveniments populars destaca que:

  • La selecció de residus és de caràcter obligatori durant la celebració.
  • No es pot fer ús de vaixella de plàstic.
  • Es prioritzarà l’ús d’envasos de gran capacitat: ampolles, tiradors, etc. en comptes d'envasos individuals o de petit format. 
  • Cal fer servir escuradents o punxons de fusta per a les patates fregides, croquetes, olives, fuet o altres menjars de petit format. 
  • Cal usar tovallons o bosses de paper per servir entrepans i paperines de paper o cartró per servir patates fregides.

 


 

Municipis: 
Vallès OccidentalRubí

Relacionats

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

Alimentem Collserola! el projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola dinamitzat per la cooperativa Arran de terra, ha iniciat el programa "Agroecologia escolar a Collserola: responem a l'emergència climàtica!" en col·laboració amb la cooperativa l'Ortiga. Aquesta iniciativa pretén apropar als centres educatius la realitat agrària de la Serra de Collserola.​

Butlletí