Refugis World Natura de fauna i flora a Manresa

Font: Ajuntament de Manresa
31/05/2016 - 09:42

Estudiants de 1r d’ESO de l’institut Lluís de Peguera de Manresa han participat en un taller de construcció i instal·lació al parc de Puigterrà de caixes-niu per a diverses espècies d’ocells. Es tracta d’una de les actuacions previstes en el conveni signat entre l’Ajuntament i la Fundació World Nature, un dels primers a Catalunya, en el marc de la qual el parc manresà passarà a ser un refugi de fauna i flora, una actuació que s’estendrà a d’altres parcs. 

Amb l’objectiu de preservar la natura i millorar la biodiversitat a la ciutat, l’Ajuntament de Manresa és un dels primers de Catalunya que ha signat un conveni de col·laboració amb la Fundació World Nature, una ONG dedicada a la conservació de la natura i la divulgació ambiental, que preveu, entre altres actuacions, que el parc de Puigterrà sigui refugi de Fauna i Flora. Posteriorment, altres parcs de la ciutat poden accedir a aquesta categoria.

Per aquest motiu, l’entitat ha dotat el parc de 5 caixes-niu per a ocells insectívors (mallerengues) una caixa-niu per a puput, una caixa-niu per a xot i dos refugis per a rat-penats, amb finestra d’inspecció. La majoria d’aquests ocells serveixen per al control de plagues que afecten les espècies vegetals. Enguany, concretament, els pins i cedres del parc de Puigterrà han estat molt afectats per la processionària. La instal·lació de caixes-niu ha de permetre la reproducció d’espècies d’ocell com la mallerenga i el puput, que contribueixen de forma biològica a la lluita contra aquesta plaga.

La presentació del projecte s’ha fet aquest matí, amb la participació del regidor de Qualitat Urbana i Serveis, Jordi Serracanta, i el responsable de la Fundació World Nature, Antoni Carulla, així com alumnes i professors de l’institut Lluís de Peguera, declarada escola verda.

El regidor Jordi Serracanta ha explicat que l’acció d’avui i el conveni amb la fundació s’emmarquen dins el conjunt d’actuacions per tal de promoure la biodiversitat i la qualitat dels espais naturals de la ciutat, no només a l’anella verda, zones del regadiu i entorn, sinó també als parcs urbans. Serracanta ha recordat altres actuacions en aquesta línia del consistori, com la plantació de diverses espècies de flora en escocells de la ciutat, i ha assegurat que el projecte d’instal·lació de caixes-niu té la doble funció de millorar la biodiversitat i lluitar contra les plagues, especialment en anys com aquest, en què la processionària ha afectat molt les espècies vegetals, i també de treballar per a l’educació dels joves i infants, que en aquest cas construeixen les caixes-niu i col·laboren en la instal·lació.

El responsable de World Nature ha remarcat també la importància de millorar la biodiversitat a les ciutats, on es concentra la majoria de la població mundial, una tendència que anirà a més al llarg d’aquest segle, i ha afirmat que l’objectiu del conveni és assessorar l’Ajuntament per fer accions d’aquesta mena, modestes però molt significatives. Segons ell, mitjans químics per la lluita contra les plagues s’han demostrat ineficaces, i en canvi fomentar la proliferació d’espècies d’ocells com la mallerenga pot ser molt més efectiu i respectuós amb el medi. Carulla ha afirmat que a Puigterrà hi ha almenys cinc espècies de mallerengues i desenes d’espècies d’ocells diferents. Segons ell, la riquesa que significa la flora i la fauna és clau per al futur dels ecosistemes.

El projecte preveu que la instal·lació de les caixes la facin alumnes de secundària. Per això, estudiants de primer d’ESO de l’institut Lluís de Peguera han fet un taller de caixes-niu i menjadores per a ocells, que consta de la construcció d’aquests elements amb objectes reciclats i/o de fusta, i la seva instal·lació al lloc on ja han quedat ubicats, a Puigterrà. Posteriorment es faran més tallers similars en altres centres de la ciutat.

L’Ajuntament de Manresa, en el marc del seu objectiu de millorar la biodiversitat al municipi, ha tingut interès a participar en el projecte “Refugis World Nature de Faune i Flora”, que la fundació impulsa a Catalunya i arreu de l’estat. En el conveni signat, que té un any de vigència, prorrogable, el consistori assumeix el compromís establert en el projecte de vetllar perquè la fauna i flora autòctona s’instal·lin als refugis, on no s’utilitzaran productes químics nocius per al medi ambient i es farà una gestió adequada dels residus.


 

Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Article

En aquests moments hi ha 49 caixes niu instal·lades a diversos sectors de la ciutat. Un informe de l’Ajuntament de Manresa n’ha constatat l’ocupació de 27 durant aquest 2019. El projecte de caixes niu va arrencar l’any 2017 i té l’objectiu d’afavorir la reproducció d’espècies d’ocells insectívors per combatre la processionària a la ciutat de Manresa

Article
En espais que conserven la vegetació que ha crescut de manera natural durant el confinament

Durant el període de confinament més estricte en València, els treballs de jardineria han baixat d’intensitat i això ha provocat que en algunes praderes dels jardins de la ciutat han crescut de manera natural flors i plantes que atrauen insectes polinitzadors beneficiosos per la seua acció com a fauna útil per al control de plagues i millora dels ecosistemes urbans.

Article

En la situació actual de crisi pel coronavirus, l’Ajuntament de Manresa considera essencial que no hi hagi cap persona ni família que no disposi d’aigua corrent a casa. Per aquest motiu, Aigües de Manresa ha començat la instal·lació de comptadors d’aigua solidaris a les famílies vulnerables. Ja hi ha 23 casos detectats per Serveis Socials en què s’han instal·lat comptadors, i n’hi ha prop de 50 més que s’estan gestionant.

Butlletí