Parc de la Sèquia de Manresa: l’aigua és el camí per entendre com hem arribat fins a on som

Font: Ajuntament de Manresa, Parc de la Sèquia (Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia) i Diputació de Barcelona

18/05/2017 - 14:07

La Sèquia medieval de Manresa, construïda al s.XIV ha modelat el paisatge i ha definit en bona part, el desenvolupament econòmic, social i cultural de la zona. Avui dia, existeix una institució, el Parc de la Sèquia, que manté el vincle entre Manresa i el Pla de Bages amb aquesta construcció medieval

Ho aconsegueix gestionant diferents espais i equipaments vinculats a la sèquia i desenvolupant, sovint amb altres agents del territori, un ampli ventall d’activitats relacionades amb l’aigua des de diferents punts de vista: medi ambiental, històric i cultural.

Al llarg de la història, aquells territoris amb disponibilitat d’aigua i que van incorporar tècniques per extreure-la i aprofitar-la van  aconseguir  un desenvolupament econòmic i social rellevant. Un exemple és Manresa i el Pla de Bages on la sèquia medieval, de 26 km construïda al segle XIV, va tenir un paper fonamental en l’evolució d’aquesta zona. La conducció i aprofitament de l’aigua va incentivar el desenvolupament agrari i, per tant, l’economia de la zona dels 5 municipis per on transcorre: Balsareny, Sallent, Sant Fruitós, Santpedor i Manresa.

Avui dia, l’antiga sèquia continua mantenint part de la tradició gràcies al sequiaires, que són les persones encarregades del seu manteniment, sovint amb tasques molt manuals. A més l’aigua continua sent un be imprescindible a tots els nivells: ecològic perquè actua com a connector amb zones humides properes, patrimonial i cultural doncs trobem molts elements que ens expliquen la història del territori,  econòmic perquè continua utilitzant-se pel reg dels camps de cultiu i social doncs ofereix espais de trobada per la ciutadania.

A Manresa i el Pla de Bages, encara continua viu el vincle entre l’aigua i el territori gràcies, en bona part, a la tasca que realitza el Parc de la Sèquia.

El Parc de la Sèquia és una institució gestionada per la Fundació Aigües de Manresa – Junta de la Sèquia que s’encarrega de dinamitzar els espais vinculats a la sèquia de Manresa i realitza activitats i divulgació i sensibilització al voltant de l’aigua, sovint coordinant-se amb altres agents locals, el què dona un valor afegit i el converteix en un projecte transversal.

Per posar en valor la importància històrica, natural i patrimonial de la Sèquia i el seu entorn,  el Parc de la Sèquia, disposa de diferents equipaments i espais que tenen com a eix vertebrador l’aigua: 

Centre de l’Aigua Can Font: és un complex museístic, experimental i divulgatiu al voltant de la importància de l’aigua per al desenvolupament humà. És per tant, un centre didàctic i d’interpretació de l’aigua. Els serveis que ofereix són:

  • Exposicions per conscienciar sobre la importància de realitzar un consum responsable d’aigua.
     
  • Espais educatius per realitzar activitats experiments amb grups: laboratori, aules, maquetes, etc.
     
  • Centre de documentació, arxiu i biblioteca sobre l’aigua i especialment la Sèquia, que són de consulta pública. Això els permet assessorar i donar suport als alumnes que realitzen  treballs de recerca sobre aquesta temàtica.
     

El camí de la Sèquia, un recorregut que segueix el traçat de la sèquia de Manresa i que travessa paisatges ben diferents: rouredes, boscos de ribera, camps de regadiu, entre d’altres i, on a més, els visitants trobaran elements de gran interès com el castell de Balsareny, esglésies, masies, aqüeductes, etc.

El Parc de l’Agulla, la zona verda més gran del Bages i l’espai d’esbarjo per excel·lència dels manresans. Destaca el seu llac central que emmagatzema l’aigua que desemboca de la Sèquia i funciona com a reserva per a les llars del municipi i altres poblacions de la comarca ja que té una capacitat per emmagatzemar 200 milions de litres.

A més acull l’espai Info Sèquia que és Centre d’Interpretació de la Sèquia que funciona com a punt d’informació on els visitants podran trobar tota la informació necessària per descobrir la sèquia, el seu entorn i la seva història.

La Masia La Culla és una construcció medieval, ara restaurada, que acull el Camp d’Aprenentatge “La Culla” que és un servei educatiu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el Parc de la Sèquia. En aquest camp de treball els centres educatius tenen l’oportunitat de realitzar activitats i projectes d’interpretació del medi natural, social i cultural de la comarca a través de l’observació i descoberta directa de l’entorn. A més, es posa a disposició dels centres una oferta específica d’activitats vinculades a l’aigua.

El Museu de la Tècnica de Manresa és el museu situat als antics Dipòsits Vells. És un espai avui considerat monumental, i que en el passat tenia la funció d’emmagatzemar l’aigua de la Sèquia i que es distribuiria, posteriorment, com a aigua de boca. Aquests impressionats dipòsits tenen la capacitat suficient per emmagatzemar fins a 12 milions de litres d’aigua. El museu acull diferents espais i exposicions dedicades a l’aigua, entre les què destaca “La Sèquia i l’Aigua” on s’exposa una col·lecció d’objectes relacionats amb el canal i amb el subministrament d’aigua. També desenvolupen activitats guiades, teatralitzades, tallers, etc. adreçats a diferents tipus de públic.

Aquest conjunt d’espais i propostes sovint se sumen a iniciatives del territori, treballant conjuntament amb altres actors del territori (agricultors, sequiaires, voluntaris, etc) per assolir uns objectius comuns: fomentar la cultura de l’aigua, preservar el patrimoni històric i industrial, conservar l’entorn i cohesionar els agents locals. Vols conèixer amb més detalls quines activitat realitza el Parc de la Sèquia? Consulta aquí l’oferta d’activitats

I a més... “La Transèquia”, l'homenatge a les persones que van construir la Sèquia. Des de 1985 es realitza anualment una cursa en homenatge a les persones que van construir la Sèquia. És un recorregut que es pot fer a peu o en bicicleta i que transcorre pels 26 kilòmetres de la Sèquia, des de Balsareny, passant pels termes municipals de Sallent, Santpedor i Sant Fruitós de Bages, arriba al Parc de l’Agulla de Manresa. Coneixes El Miracle de la llum? Descobreix quina relació té amb la Sèquia de Manresa


En el marc del programa Va d’Aigua impulsat per l’Oficina tècnica d’Educació i Promoció Ambiental de la Diputació de Barcelona s’inicia un cicle de reportatges breus per donar a conèixer els equipaments i projectes d’educació ambientals impulsats per ens locals de la província de Barcelona que treballen per conservar i donar a conèixer els valors ambientals, socials i patrimonials dels espais aquàtics continentals.

Fotografies: Diputació de Barcelona


Municipis: 
BagesManresa

Relacionats

Article

L’objectiu del Pacte Social de l’Aigua és defensar la gestió pública, la transparència del servei la implicació de la ciutadania

Article

És una de les actuacions que s’està tirant endavant a través de l’encàrrec de gestió que l’Ajuntament de Manresa va fer a l’empresa pública per accelerar la transició energètica als equipaments municipals, i que ja ha permès instal·lar plaques fotovoltaiques a les Piscines Municipals Manel Estiarte Duocastella i a la seu social d’Aigües de Manresa, a la Plana de l’Om, entre altres projectes

Notícia

La fira de la sostenibilitat i el medi ambient se celebrarà del 16 al 22 d’octubre a Manresa amb un programa ple d’actes i activitats concentrats, sobretot, en cap de setmana. L’edició d’aquest any compta, a més, amb la complicitat del festival de cinema social CLAM.

Butlletí