Onze escoles planten maduixeres per mesurar la contaminació de l’aire a Barcelona

Font: Ajuntament de Barcelona

30/11/2019 - 08:00

Un total d'onze escoles de Barcelona plantaran maduixeres amb l'objectiu de mesurar la contaminació de l’aire a la ciutat. Aquests centres educatius formen part del projecte municipal "Refugis Climàtics a les Escoles", que pretén omplir la ciutat d'espais adaptats a les altes temperatures on la ciutadania s’hi pugui refugiar quan hi hagi pics de calor.

En el marc d’aquesta iniciativa, els onze centres educatius participants, que també formen part del projecte Vigilantes del Aire, procediran ara a plantar maduixeres per mesurar la contaminació de l’aire. El que es busca és saber més sobre la qualitat de l’aire a Barcelona, en concret sobre un tipus de contaminants, que són els metalls pesants en suspensió.

Al llarg del temps a les fulles s’hi acumulen partícules, com el plom i el cadmi, que estan presents en l’aire i són nocives per a la seva qualitat. Així, si s’analitza l’acumulació d’aquestes partícules a les fulles, es pot mesurar el grau de contaminació a què estan exposades.

 

Maduixeres a finestres i balcons

La tasca dels alumnes serà la de posar les plantes a un balcó o finestra i regar-les un cop a la setmana fins que arribi febrer. Serà aleshores, quan hauran de buscar la branqueta que més temps porti viva (i per tant la que haurà capturat més elements), tallar dues o tres fulles, i després de ficar-les en un foli doblegat, enviar-les a un laboratori. Allà, s’analitzaran aplicant tècniques biomagnètiques que serveixen per identificar quins compostos estan en les fulles, i per tant, en l’aire.

Un cop s’hagin extret les conclusions de l’anàlisi, s’elaborarà un mapa de la qualitat de l’aire que mostrarà on hi ha més contaminació i on l’aire està més net. Tots els participants seran notificats dels resultats de les seves mostres i les conclusions científiques es compartiran obertament.

 

Un projecte de ciutat

Aquesta és només una de les activitats que es fan als centres, dins el projecte Refugis Climàtics a les Escoles, que a banda de convertir aquests col·legis en refugis durant els pics de calor, també vol conscienciar els alumnes sobre la contaminació i el canvi climàtic.

Vigilantes del Aire és un projecte realitzat per la Fundació Ibercivis, l’Institut Pirenaic d’Ecologia i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia-Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats (FECYT) amb la col·laboració d’Ideas For Change, ISGlobal i el projecte Refugis Climàtics.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona

Relacionats

Notícia

L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) han determinat ajornar temporalment l'entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. L'aplicació de les multes estava prevista per l'1 d'abril del 2020. La nova data està encara per determinar.

Article

175 alumnes “mapifiquen” de forma col·laborativa la qualitat de l’aire d’entorns escolars.

Notícia

El Ple de l'Ajuntament de Barcelona aprova les noves tarifes d'aparcament, que pugen per a tots els vehicles excepte els ECO i els de zero emissions

Butlletí