Menys plàstic, més vida!

Font: Generalitat de Catalunya

30/06/2019 - 08:00

Resum de l'exposició de l'Agència Catalana de l'Aigua amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua 2019.

L’exposició ha estat dissenyada per l’Agència Catalana de l’Aigua(ACA) i amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona. Vol destacar que el plàstic està present d’una manera important a les nostres vides, tenint en compte que més del 90% dels productes i objectes que ens envolten estan fets d’aquest material, que acostuma a tenir un baix cost de producció, una gran versatilitat i una elevada resistència.

Es pretén, per tant, destacar una problemàtica que s’ha agreujat en els darrers anys, la importància de gestionar de manera adequada els plàstics i reduir el seu ús, sobretot pel que fa als plàstics que s’acostumen a utilitzar només en una ocasió. El 80% dels plàstics que trobem als nostres mars i oceans provenen de terra, arrossegats a través de l’aigua que circula a través dels rius i torrents. Això provoca que aquest material tingui un lent període de degradació i que, en molts casos, sigui confós pels animals marins com a possible aliment, a més del risc que el plàstic passi a dins de la cadena tròfica.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Una recerca, liderada per la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat d’Alcalá de Henares, ha revelat la presència de microplàstics a l’aigua potable de diverses ciutats espanyoles, tot i que en concentracions que suposen un risc insignificant per a la salut humana. Barcelona destaca com una de les ciutats on es poden trobar rastres d’aquests materials a l’aigua de l’aixeta.

Article
Vídeo en anglès amb subtítols en castellà


Cal un canvi de sistemes per abordar la causa de la contaminació per plàstics. Combina la reducció dels usos plàstics més problemàtics i innecessaris amb tres canvis de mercat: Reutilitzar, Reciclar i Reorientar i Diversificar, i accions per fer front al llegat de la contaminació plàstica. 

Article

El llibret "Dades del Medi Ambient a Catalunya" es publica des de l’any 1993 sense interrupcions. Les estadístiques i indicadors ambientals que conté s’actualitzen una vegada a l’any i, generalment, fan referència a l’any anterior al de la publicació, excepte les que presenten una major complexitat de càlcul o de recollida que solen actualitzar-se cada any i mig i, en aquest cas, el decalatge temporal és més llarg.

Butlletí