L’estany de la Guinardera, un espai recuperat per a la fauna i la flora

20/04/2023 - 10:00

L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han realitzat diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica.

El condicionament de l’entorn de l’Estany de la Guinardera és un dels projectes per a millorar l’espai per al lleure i afavorir també la fauna i la biodiversitat de l’entorn. Per fer-ho, han instal·lat illes flotants per a aus migratòries.

Aquestes actuacions s’han dut a terme en coordinació amb un projecte més ampli de millora de l’entorn que està duent a terme l’Àrea Metropolitana de Barcelona i que inclou altres actuacions. A tocar de l’estany hi ha un roure centenari que s’ha protegit amb postes i s’ha identificat amb un cartell informatiu. L’estany de la Guinardera és una de les principals zones humides de Sant Cugat, i en els últims anys, s’han complert diverses actuacions de renaturalització de l’estany per tal d’afavorir la biodiversitat ecosistèmica, especialment pensades per a la reproducció i refugi d’ocells migradors.

Històricament, els pagesos de Sant Cugat ja feien servir les aigües freàtiques d’aquesta zona per a regar els seus camps. Quan aquest sector es va urbanitzar, van decidir impermeabilitzar el subsol i l’aigua s’hi va acumular. Fa una dècada, els veïns van començar a denunciar l’estat d’abandonament de l’estany i en els darrers anys s’han dut a terme les tasques de renaturalització. Per tal de donar a conèixer aquestes actuacions, des del Consell de Barri de Centre Oest s’ha organitzat una visita a l’estany que ha comptat amb la presència dels tècnics responsables i del regidor Oriol Sanchez.


 

Municipis: 
Vallès OccidentalSant Cugat del Vallès

Relacionats

Article

La iniciativa vol posar en valor l’espai verd més emblemàtic de la ciutat, que aplega més d’un miler d’arbres només a la zona ampliada a principis d’aquest segle. S’ha senyalitzat un recorregut que identifica 51 espècies amb informació i il·lustracions de cadascuna d’elles. Les fitxes descriptives d’aquests exemplars es poden consultar també al web municipal.​

Article

Es promourà un pla de plantació dins el Pla de Millora de l’Espai Públic i d’acord amb els suggeriments del grup Escocells Lleida.

Article

Santa Coloma de Gramenet millora les zones d’estada i passeig per fer-les més saludables. La inversió més recent a l’entorn del parc fluvial supera els 3.600.000 euros.

Butlletí