L’emergència climàtica i el foment del català, els dos reptes socials protagonistes dels Baldiri Reixac 2022-2023

09/01/2023 - 13:15

La Fundació Carulla obre la 45ena edició dels Premis Baldiri Reixac buscant projectes educatius que donin resposta a aquests dos reptes socials a través de la cultura i l'art 

Enguany es presenta una categoria nova, el Premi Baldiri a l’Escola Transformadora, per distingir el centre educatiu del país més compromès en el canvi social que genera l’ús de la cultura i l'art. L’edició 2022-2023 estarà oberta fins al 26 de gener i destinarà 45.000 € a experiències d’aula creatives i innovadores.

La 45ena edició dels Premis Baldiri Reixac arriba en un context amb grans desafiaments socials: la progressiva desaparició del català entre els joves, la crisi d’imaginació per pensar sobre el futur, la falta de respostes coordinades davant l’emergència climàtica o l'extensió de totes les formes de violència i desigualtat. Davant d’aquesta incertesa i complexitat els Baldiri 22/23 proposen obrir camins de reflexió i aprenentatges a través de la llengua, la cultura i els arts dins els centres educatius. 

Amb unes noves bases i un jurat també renovat, els Baldiri d’enguany presenten noves candidatures, obertes a qualsevol centre educatiu d’arreu del territori de parla catalana. Són les següents: 

Premi Baldiri a l’escola transformadora: 1 premi de 3.000€. Adreçat a centres educatius amb equips compromesos, amb il·lusió i esperit crític que treballin amb la cultura, la llengua catalana i les arts per fer front als reptes socials i culturals actuals.

Premi Baldiri a projectes artístics (antiga categoria Baldiri Escola): 8 premis de 4.000€. Adreçat a projectes educatius que treballin per atendre l’emergència climàtica i/o el foment de la llengua catalana.

Premi Baldiri a experiències innovadores (antiga categoria Baldiri Experiències): 20 premis de 500€. Premiarà experiències educatives que fomentin l’esperit crític, la gestió emocional i la inclusió. 

L’any passat es van rebre 106 candidatures d’arreu del territori de parla catalana, de les quals se’n van premiar 30. Amb aquests premis, la Fundació Carulla té l’objectiu no només de premiar bones idees sinó de ser, alhora, canal d’inspiració per a altres escoles del territori. Per construir nous relats i imaginaris col·lectius des de l’arrel, des de l’educació. 

Més informació i inscripcions


 

Relacionats

Article

Aigües de Reus publica “La revolució de les aixetes”, un conte infantil sobre l’estalvi d’aigua. El conte vol ser un toc d’atenció i de conscienciació sobre la necessitat de l’estalvi d’aigua en l’actual context de sequera i emergència climàtica.​

Article


El 18 d’octubre es commemora el Dia Internacional de Protecció de la Natura
.

Article

La ciència i la natura juntes, tan fonamentals i ancestrals, poden ser una eina d’innovació educativa. Aquesta és el motor del nou projecte conjunt d’innovació educativa entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya i el CREAF.

Butlletí