L’Ajuntament de Castellar del Vallès elabora un decàleg de mesures per afrontar la situació d’emergència climàtica

10/07/2019 - 08:30

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha elaborat un decàleg de per lluitar contra la situació d’emergència climàtica, un dels compromisos que l’equip de govern s’ha establert com a prioritaris durant el mandat 2019-2023.

El document pren com a punt de referència l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, aprovada per les Nacions Unides, que es fixa els objectius d’eradicar la pobresa, lluitar contra la desigualtat i la injustícia, i posar fre al canvi climàtic, entre altres. Aquesta agenda marca l’acció global per a un desenvolupament mundial sostenible fins a l’any 2030.

Atenent a aquest marc, l’Ajuntament proposa “l’elaboració d’un pacte entre generacions que impliqui especialment tots els agents de la societat, en especial a la gent jove, com a agents actius en la lluita contra l’escalfament global del planeta”, segons s’assenyala al preàmbul del mateix decàleg.

En aquest sentit, el decàleg recull diverses accions que suposen un primer paquet de mesures a seguir en els propers quatre anys, i que són les següents:

 1. Increment dels percentatges de recollida selectiva, mitjançant un canvi de model de gestió de residus municipals amb l’objectiu d’incrementar-ne la valorització. Així, es treballarà per reduir el nombre de residus, s’apostarà per la reutilització d’objectes i productes i es potenciarà el reciclatge.
   
 2. Combat contra el plàstic d’un sol ús, eliminant-lo tant de les dependències i serveis municipals com de les activitats públiques.
   
 3. Instal·lació d’illes de reciclatge en espais públics, que substitueixin les papereres de rebuig i que permetin la recollida selectiva per fraccions, tant als edificis públics com en grans esdeveniments a l’aire lliure.
   
 4. Promoció de la fiscalitat verda, amb l’aplicació a les ordenances fiscals d’una ampliació dels criteris que premien els comportament ambientalment responsables, facilitant ajudes per fomentar l’edificació sostenible i els habitatges passius (bioclimàtics i eficients energèticament).
   
 5. Promoció de les energies renovables als edificis municipals, amb la instal·lació de plaques per a la generació d’energia solar fotovoltaica.
   
 6. Auditories energètiques a tots els equipaments municipals. Es finalitzarà el pla d’autories energètiques i es continuaran promovent accions que millorin l’eficiència energètica als edificis municipals.
   
 7. Foment d’una xarxa a peu i pedalable, per tal d’evitar l’ús del cotxe per als desplaçaments interns i reduir la contaminació per l’emissió de CO2. En aquest sentit, s’impulsarà una xarxa que fomenti l’ús de la bicicleta, connectant el nucli urbà amb Sant Feliu del Racó i les urbanitzacions.
   
 8. Aposta pel riu i l’entorn natural com a fils de vida, amb el foment de l’ús lúdic, social, productiu i ambiental del riu Ripoll i dels diferents torrents, la promoció de l’activitat sostenible a l’entorn natural i la potenciació del municipi com a porta d’entrada al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac.
   
 9. Impuls de l’administració sostenible, apostant per l’administració electrònica per reduir l’ús del paper i incrementant les clàusules socials i ambientals en la contractació pública.
   
 10. Dedicació del 25% d’inversió municipal a la sostenibilitat, un compromís que es mantindrà cada any durant tot el mandat.

Aquest decàleg és una de les accions prèvies a la confecció d’un Pla de transició ecològica que es durà a terme en els propers mesos i que recollirà diferents actuacions en àmbits tan diversos com la gestió de residus, la mobilitat i el transport, l’urbanisme, el riu Ripoll, els espais vers urbans, les energies renovables, la gestió dels sòl no urbà o l’educació ambiental. L’objectiu d’aquest pla serà aconseguir que el municipi esdevingui un referent en la sostenibilitat i una vila verda que desplegui tot el seu potencial ambiental.


 

Categories: 
Municipis: 
Vallès OccidentalCastellar del Vallès

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès organitza un cicle de documentals i debats sobre emergència climàtica i alimentació. L’objectiu és  donar a conèixer les seves causes i conseqüències i donar eines per lluitar-hi.

Article

Els projecte de Sostenibilitat Alimentaria del Consell Comarcal del Vallès Occidental, que fomenta l’aprofitament alimentari en diferents àmbits, ha estat distingits amb el premi “Acció Climàtica” dels Premis ACM, de l’Associació Catalana de Municipis. Aquests guardons volen distingir iniciatives locals singulars en diferents àmbits. El conseller comarcal d’Educació i formació, Manolo Robles, va recollir dissabte el guardó. La consellera de Drets Socials, Míriam Casaramona, també va assistir al lliurement.

Article

Les ciutats agrupades a la xarxa C40, entre les quals es troba Barcelona, han presentat a la Cimera Mundial del Clima de Glasgow una campanya que vol aconseguir disminuir l’ús de carboni per prevenir amenaces futures, crear llocs de treball dignes i promoure un creixement inclusiu i sostenible.

Butlletí