Laboratoris per analitzar els efectes del canvi climàtic a la costa

20/12/2021 - 17:37

Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats europees participants en el projecte SCORE de millora de la resiliència de les ciutats costaneres davant dels efectes del canvi climàtic, a través d'un CCLL (coastal city living lab). El projecte europeu Score promou la creació d'estratègies per fer front als efectes de l'escalfament global al litoral

La iniciativa europea SCORE (Smart Control Of the climate Resilience in European coastal cities) s'ha iniciat el segon semestre de 2021 i treballa per recollir dades, analitzar-les i proposar estratègies per a resoldre efectes de fenòmens com l'augment del nivell del mar i els esdeveniments meteorològics extrems.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat litoral de 68.000 habitants, de la província de Barcelona, que afronta riscos climàtics associats a la costa mediterrània com inundacions, episodis climàtics extrems puntuals, sequeres, augment del nivell de mar, etc.

El laboratori vilanoví (CCLL, Coastal City Living Lab) treballa en projectes com la rehabilitació de l'ecosistema dunar, la recuperació de vegetació de platja, la implementació de litorals i àrees marines protegides, en les zones urbanes verdes, zones de retenció d'aigua, i en canvis d'ús del sòl per reduir impactes del canvi climàtic i afavorir la resistència climàtica. Un dels protagonistes d'èxit és la creixent nidificació del corriol camanegre charadrius alexandrinus, una espècie d'au protegida.

El projecte SCORE té una durada de quatre anys i hi participen 28 socis (institucions, centres de recerca i universitats) representant a 10 ciutats europees, amb una dotació global de 10 milions d'euros. A banda de Vilanova i la Geltrú, les ciutats que formen part del programa són Sligo i Dublin (Irlanda), Lisboa (Portugal),  Massa (Itàlia), Koper (Eslovènia), Bilbao i Alacant (Espanya), Gdansk (Polònia) i Samsun (Turquia).

Foto: La renaturalització de les platges, objecte d'estudi.


 

Municipis: 
GarrafVilanova i la Geltrú
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Deu escoles de Vilanova i la Geltrú disposen d'estacions meteorològiques per mesurar i prendre consciència del canvi climàtic. S'han lliurat en el marc de l'escola de formació sobre adaptació climàtica del projecte SCORE.

Article

La Comissió Europea ha comunicat que Viladecans és una de les dues ciutats finalistes al premi Green Leaf que reconeix als municipis que destaquen pel seu compromís d’abordar els desafiaments ambientals urbans i demostrar que la sostenibilitat és possible i una prioritat en el desenvolupament de la ciutat. 

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí