La producció de biomassa per a calderes creix el 800% en set anys a Catalunya

En forma de pèl·lets o estelles, aquest combustible s'utilitza per a l'aigua calenta i la calefacció

Font: CCMA.cat i Diputació de Barcelona

04/02/2020 - 22:21

Cada vegada hi ha més demanda de biomassa, un tipus d'energia que produeix aigua calenta i calefacció sense haver d'utilitzar, per exemple, gasoil. És, a més, i sobretot, una bona manera de regenerar i gestionar la fusta dels boscos. A Catalunya hi ha sis plantes de producció que fabriquen pèl·let amb la màxima certificació europea de qualitat. L'altre gran recurs de la biomassa és l'estella que s'obté d'arbres que es descarten per a altres utilitats.

Per produir els pèl·lets, s'aprofiten, per exemple, les serradures que es generen amb la construcció de palets de fusta per fabricar el pèl·let, un combustible que no para de créixer.

En els darrers set anys la producció a Catalunya ha crescut més d'un 800%, segons les dades de l'Observatori Forestal Català, i ha superat les 80.000 tones anuals.

Alfons Porro, administrador de Palets J. Martorell, assegura que la qualitat amb què es treballa fa preveure un futur esperançador. "Cada vegada el producte s'està fent millor. Les normatives i les certificacions fan que aquest producte pugui ser més reconegut i, per tant, pensem que el creixement, tant d'instal·lacions com de conscienciació, faci que aquest mercat continuï progressant."

 

Estella de fusta

L'altre gran recurs de la biomassa és l'estella que s'obté d'arbres que es descarten per a altres utilitats.

En els darrers deu anys la seva producció també ha registrat un augment espectacular, del 628%, i es preveu que el 2019 s'hauran superat de llarg les 327 mil tones del 2018.

Les calderes de biomassa d'equipaments mitjans com escoles, hotels o piscines són els principals clients dels productors, que encara veuen molt marge de creixement.

La Diputació de Barcelona té previst inaugurar 14 calderes de biomassa durant l'any 2020 a catorze municipis de la demarcació a través del suport d'un projecte FEDER.

Pere Sala, gerent de Sala Forestal: "La gestió forestal sostenible encara és deficitària. Hi ha moltes instal·lacions que utilitzen combustibles fòssils que poden ser clarament substituïbles de manera molt ràpida i automàtica." Els propietaris forestals estan notant l'increment de demanda de biomassa, tot i que vendre-la, diuen, no és cap negoci. Els permet, això sí, pagar les feines de neteja i gestió de les finques.

Josep Maria Tusell és propietari i enginyer forestal: "El valor de la biomassa no justifica fer una tallada. Però ens ha obert un mercat per col·locar uns productes que si no, no tindrien mercat. Em refereixo a fusta de poca qualitat, fusta de petites dimensions... Són feines que, si no, s'haurien de fer sense poder vendre aquest producte."

En paral·lel a l'increment de la producció, el consum de biomassa per a calefacció també s'ha disparat. De fet, en els últim anys s'ha produït un canvi de tendència ja que, si abans la major part de la biomassa que es produïa a Catalunya s'exportava, ara es consumeix aquí. Amb aquesta energia ja s'abasteixen alguns pobles sencers, com Vilaplana, a la Noguera.

La biomassa produïda als nostres boscos es pot fer servir per produir calor i escalfar aigua dels sistemes de calefacció i d'aigua calenta.

Utilitzar la biomassa forestal primària com a combustible genera importants beneficis ambientals socials i econòmics.


 

Relacionats

Article
Instal·lació a Argentona

Instal·lació a Argentona

Vilassar de Dalt, Argentona, Sant Fruitós de Bages, Santa Margarida de Montbui, Sant Martí Sarroca i Figaró-Montmany ja escalfen alguns dels seus equipaments municipals amb estella forestal, estalviant així consum de combustibles fòssils com el gas natural o el propà.

Notícia
També avancen les obres dels projectes de biomassa a Vilassar de Dalt i Argentona

Ja ha quedat instal·lada la caldera de biomassa d’estella forestal que ha de servir per abastir equipaments municipals de Santa Margarida de Montbui, a la comarca de l’Anoia. Les obres s’han fet en el marc del projecte “Biomassa pel clima”, finançat pel fons europeu FEDER i la Diputació de Barcelona.

Notícia

La Diputació de Barcelona ha aprovat una nova línia d’ajuts adreçada a municipis de la demarcació per al finançament d’instal·lacions de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum elèctric amb un import global de 800.000 euros. 

Butlletí