La Paeria vol fer de Lleida una ciutat de referència en l’ambit de la sostenibilitat, l’eficiència energètica i la gestió intel·ligent

27/03/2018 - 09:48

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa presenta les 7 propostes presentades al Concurs d’Idees convocat conjuntament amb Enginyers Lleida i anuncia que la ciutat serà "un camp de proves de projectes innovadors” en aquests àmbits. El jurat triarà ara la proposta guanyadora i encarregarà a l’equip que l’ha presentat que redacti el projecte executiu per la seva pròxima implantació.

L'Ajuntament de Lleida i la demarcació de Lleida del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya han presentat els resultats del primer Concurs d'idees en estalvi i eficiència energètica, destinat a què professionals del sector facin propostes de millora pels serveis, infraestructures o edificis municipals.

El tinent d'alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l'Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha destacat la vocació de col·laboració entre l'Ajuntament i els ens professionals de la ciutat i ha fet una valoració molt positiva de les 7 propostes presentades, ja que contribuiran a avançar en l'objectiu de fer una Lleida més sostenible, pel qual ja fa temps que treballa la Paeria.

Les propostes presentades aposten per potenciar les tecnologies Smart City, reduir la contaminació, per l'aprofitament dels elements urbans per la generació d'energia fotovoltaica, la il·luminació amb energia solar i eòlica, incrementar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics, la integració de la urbanització en un entorn verd i per introduir estratègies bioclimàtiques i sostenibles que afavoreixin la generació d'energia verda a la ciutat de Lleida.

Larrosa ha assenyalat que ara el jurat triarà la proposta guanyadora, perquè l'equip responsable faci el projecte executiu i es pugui dur a terme, però que la idea és que el concurs tingui també continuïtat en el futur. "Volem que siguin projectes de referència. La ciutat de Lleida pot ser un camp de proves per posar en marxa projectes realment singulars. Cal seguir innovant en models de gestió a la ciutat, generant estalvi d'emissions, avançant en sostenibilitat i una millor gestió econòmica. És l'ambició que té aquest concurs i que seguirem potenciant de cara a l'any que ve. El que volem és que la ciutat de Lleida lideri aquests processos de canvi i transformació i avancem en una ciutat que miri al futur, en benefici de tots", ha explicat.

Per part d'Enginyers Lleida, el seu president, Joaquim Llop, ha agraït a l'Ajuntament la voluntat de col·laborar amb el sector professional i comptar amb l'expertesa que en aquest camp tenen els enginyers industrials. "La ciutadania ens demana disposar d'estratègies integrades i sostenibles en els àmbits energètic, TIC, neteja, gestió de l'aigua, mobilitat i seguretat i tots aquells aspectes que han de permetre generar entorns més sostenibles", ha afirmat i ha destacat que el concurs ha complert la funció de "sacsejar el sector" perquè pensi projectes a escala de ciutat.

Els projectes presentats són els següents:

Kreum: La rehabilitació energètica d'un edifici municipal a partir d'una auditoria energètica i a través de la introducció d'estratègies bioclimàtiques sostenibles, com la millora dels aïllaments sistemes de gestió energètica i campanyes per promoure l'estalvi, i la generació d'energia verda. Es planteja el Centre Cívic de Balàfia, però es deixa obert a altres. El pressupost previst és de 400.000 euros, amb un estalvi generat del 40% que permetria amortitzar la inversió en un període d'entre 5 i 20 anys.

MP Magalló Project: La instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques per autoconsum a l'aparcament del Barris Nord; sistemes d'energia fotovoltaica o tèrmica al pavelló; l'enjardinament de la coberta de la marquesina del Barris Nord; i la implantació de biomassa a les Escoles Alba. La inversió que es preveu és de 2.180.846 euros per les instal·lacions fotovoltaiques, amb un termini de retorn de la inversió d'onze anys, i de 300.000 euros per la biomassa, a recuperar en 9 anys. L'estalvi de tones de CO2 previst és de 1.539 i 233 tones, respectivament.

Catalonia Engineering Solutions: Proposa un pla director amb diferents mesures a implantar en tot el municipi. Són la instal·lació de calderes de biomassa; la implantació d'un district heating; instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum; la rehabilitació energètica d'edificis municipals; la contractació d'energia verda; la implantació de la certificació ISO 50001; el monitoratge i seguiment dels edificis municipals; un programa de foment del confort higrotèmic urbà; accions socials per prevenir la vulnerabilitat energètica; i un pla de comunicació. El pressupost no es quantifica, ja que és variable en funció de les mesures adoptades.

Esitec Energia SL: Planteja la reducció de consum energètic, la implantació d'energies renovables, com la producció de biogàs mitjançant purins, la reducció d'emissions de CO2 amb mesures de mobilitat sostenible, com convertir el 100% de la flota municipal en vehicles elèctrics, i la potenciació de l'Smart City. L'objectiu final és fer de Lleida la primera ciutat amb emissions zero l'any 2050.

MAFO: Proposa la instal·lació d'una coberta fotovoltaica al mercat de Barris Nord per la producció de fred i calor. Aquesta climatització de la marquesina (sense tancament), permetria fer-hi més activitats, a banda del mercat. El pressupost previst és de 243.154 euros i el període de retorn és de 6 anys.

Koncept: Un sistema de gestió energètica telegestionada pels edificis municipals. Inclou comptadors d'impulsos de gas i gasoil i el software Power Studio Scada. El període de retorn es calcula entre un i cinc anys, tot i que no es detalla un pressupost, ja que aniria en funció de cada edifici. L'estalvi previst és del 18%

Víctor Romera: Proposa aplicar els conceptes d'Smart City a les places de Lleida. Entre les mesures proposades hi ha la instal·lació de marquesines d'aparcaments amb plaques solars, un camp solar integrat en elements urbans, fanals solars i eòlics autònoms, punts solars de recàrrega de dispositius mòbils i xarxa wifi, mesures per la conscienciació sobre l'aprofitament de recursos hídrics, dipòsits de recuperació d'aigües pluvials per a reg de zones verdes, fanals smart, punts de recàrrega per a vehicles elèctrics i un sistema de gestió de l'enllumenat en funció de "les emocions".

La selecció del guanyador es realitzarà segons l'avaluació d'un jurat per l'originalitat de les idees, la qualitat de la proposta tècnica i la seva viabilitat econòmica i, en conjunt, del nivell de millora dels objectius a assolir. Els guanyadors rebran l'encàrrec de la redacció del projecte executiu i la direcció de les actuacions.


 

Municipis: 
SegriàLleida

Relacionats

Article

El municipi de la Noguera és un dels primers de Catalunya que subministra llum als veïns amb plaques solars públiques

Article

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública, l’Amep, presenta a Lleida l’estratègia dels municipis per resoldre els problemes que ocasiona el model de gestió actual de la xarxa de distribució elèctrica.

Article

La Paeria ha posat en marxa el programa “Stop Emergència Climàtica: Estalviar per ajudar”, una iniciativa dirigida als centres escolars de Lleida, per aprendre a estalviar energia i recursos, reflexionar sobre els estils de vida insostenibles, i fomentar l’empatia i la cura mútua, especialment cap a les persones més vulnerables de la nostra ciutat.

Butlletí