El projecte Refugis Climàtics converteix les escoles en espais més verds, comfortables i sostenibles

10/10/2022 - 17:24

El projecte Urban Innovativative Actions (UIA) Refugis Climàtics ha suposat la conversió d’11 escoles de la ciutat en refugis climàtics per tal de fer front a les altes temperatures. Ara aquesta prova pilot s’ha integrat amb les polítiques públiques de l’Ajuntament a través del programa Transformem els patis.

El projecte es va iniciar el curs 2019-2020 a les següents escoles:

 • Escola Cervantes, a Ciutat Vella
 • Escola Els Llorers, a l’Eixample
 • Escola Ramon Casas, a Sants-Montjuïc
 • Escola Ítaca, a les Corts
 • Escola Poeta Foix, a Sarrià – Sant Gervasi
 • Escola Rius i Taulet, a Gràcia
 • Escola Font d’en Fargas, a Horta-Guinardó
 • Institut Escola Antaviana, a Nou Barris
 • Escola Can Fabra, a Sant Andreu
 • Escola Poblenou, a Sant Martí
 • Escola Vila Olímpica, a Sant Martí

Als 11 centres, s’han col·locat uns sensors per mesurar diferents paràmetres abans d’iniciar les obres i amb la transformació acabada s’han avaluat qüestions com la temperatura, la humitat, la ventilació i la qualitat de l’aire, entre altres.

Les actuacions que s’han fet en aquests centres, giren al voltant de tres eixos:

 • Actuacions blaves, relacionades amb la incorporació de punts d’aigua, com fonts o espais singulars de joc i manipulació d’aigua.
 • Actuacions verdes, per augmentar els espais verds, millorar la vegetació a les escoles i crear zones d’ombra, amb murs verds, més espai per a jardins, arbres per crear zones d’ombra o tanques i pèrgoles verdes.
 • Actuacions grises, adaptacions als edificis dels centres per millorar-ne l’aïllament, amb cobertes, tendals, proteccions sobre façanes o ventilació creuada.

Com a cloenda d’aquesta fase del projecte, s’ha organitzat una trobada a l’escola Vila Olímpica en què s’ha ressaltat que les transformacions han estat valorades molt positivament per les comunitats educatives dels diferents centres i que les millores han permès augmentar sobretot el verd i els espais de seure i d’ombra de les escoles.

Continuem transformant els patis

Totes les mesures implementades dins dels centres escolars s’emmarquen en l’estratègia global de Barcelona envers les escoles i els seus voltants, per protegir de manera prioritària els infants de la ciutat i que l’escola sigui un lloc saludable i ple de vida.

Enguany 17 escoles se sumen al programa “Transformem els patis”. Amb elles, ja seran un total de 58 els centres educatius que hauran participat en aquesta transformació, i la inversió total realitzada per l’Ajuntament ascendirà als 12 M€.


 

Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Una escola de Mollet del Vallès ha establert un refugi bioclimàtic que permet combinar la protecció i conservació dels elements naturals, amb els usos lúdics i pedagògics com a espai escolar, i les mesures que s’estan promovent per a l’adaptació al canvi climàtic i de millora del confort tèrmic i els espais i accions de renaturalització de la ciutat.

Article

 

Comença l’Assemblea Ciutadana pel Clima, un procés deliberatiu que té com a objectiu conèixer de primera mà les reflexions i necessitats de la ciutadania de Barcelona i elaborar un recull de recomanacions i iniciatives per abordar la crisi climàtica en les polítiques públiques.

Article

Comencen les obres d’un nou tram de carril bici unidireccional al carrer de Nàpols, entre la travessera de Gràcia i el carrer de València, i durant el març i abril acabaran els trams de l’avinguda Diagonal, la gran via de les Corts Catalanes i la ronda del Guinardó.

Butlletí