El nucli urbà d’Olesa té fins a 935 nius d’oreneta cuablanca

12/09/2019 - 08:00

Dels 935, 422 estaven ocupats, 213 abandonats o trencats i 6 més en fase de construcció. Són dades del cens d'orenetes que es va fer durant el mes de juliol impulsat pel Departament de Medi Ambient i dins el Projecte Orenetes de l'Institut Català d'Ornitologia. És una molt bona notícia pel municipi: les orenetes són un gran aliat contra la proliferació dels mosquits i diverses plagues.

El nucli urbà d’Olesa de Montserrat concentra fins a 935 nius d’oreneta cuablanca (Delichon ubicum). Si més no, aquesta és la xifra de nius que es van poder localitzar al municipi durant cinc sessions realitzades al llarg del mes de juliol, organitzades pel departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olesa dins el Projecte Orenetes de l’institut Català d’Ornitologia. Ara, gràcies a aquestes sortides, el municipi compta amb un cens aproximat dels nius d’oreneta que hi ha dins el nucli urbà.

Segons les estadístiques, els nius a Olesa de Montserrat s’ubiquen normalment entre el 3r i el 4t pis dels edificis i, especialment, a l’entorn de l’Escola Josep Ferrà i Esteva, al barri de Sant Bernat i als voltants de l’Escola Mare de Déu de Montserrat. Totes les dades d’Olesa, es poden consultar aquí. Aquesta és una molt bona notícia pel municipi: les orenetes són un gran aliat contra la proliferació dels mosquits i diverses plagues. En aquests sentit, cal recordar que la destrucció dels nius d’oreneta està prohibida atès que es tracta d’una espècie protegida. De fet, la seva destrucció deriva automàticament en una denúncia per la via penal.

El Projecte Orenetes, impulsat per l’Institut Català d’Ornitologia, és una campanya que se centra en les orenetes cuablanca, ja que té una àmplia distribució arreu de Catalunya, Balears i el País Valencià perquè és una espècie que cria pràcticament a tots els pobles, des del nivell del mar a l’alta muntanya. Té el costum de nidificar a les façanes, fet que les fa properes a les persones i de fàcil observació. L’objectiu de la campanya és sensibilitzar la ciutadania del valor del patrimoni natural de l’entorn immediat i potenciar el lligam de les persones amb les aus i incentivar el seu respecte.

A nivell català, amb participacions per primera vegada com la d’Olesa, aquest any s'ha assolit la màxima participació del projecte des de la seva aparició el 2007. S'han registrat 268 unitats de mostreig, la xifra més alta del projecte i que representa un augment del 31% respecte de l'any passat. El nombre de nius enregistrat també augmenta fins als 21.588 a data 31 de juliol, el que representa un augment del 15% respecte de l'any passat.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix LlobregatOlesa de Montserrat

Relacionats

Notícia

S’invertiran gairebé 6 milions en el Refugi de Biodiversitat com a estratègia de renaturalització.

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) avalua els beneficis d’omplir les ciutats d’horts urbans.

Butlletí