El consum de producte d'horta local redueix en un 55% les emissions de CO₂ a l'atmosfera

03/11/2023 - 10:25

El pagès com a agent actiu en la preservació del medi natural. Un estudi elaborat per Agricultura del Govern balear demostra que el consum de producte d'horta local redueix les emissions d'efecte hivernacle.v

L’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP), de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha presentat les principals conclusions de l’estudi Balanç de carboni de les principals produccions hortofructícoles de Mallorca, desenvolupat amb la col·laboració de Son Pagesos Mallorca i elaborat per l’investigador Luis Martínez en coordinació amb en Jaume Jaume, investigador i director de Desenvolupament de la Producció Agrària de l’IRFAP. El conseller Joan Simonet, juntament amb el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, i la gerent de l’IRFAP, Georgina Brunet, han assistit a l’acte que ha comptat també a la presència dels quatre socis que conformen l’associació de fruita i hortalissa de l’illa -Isabel Vicens (Agromallorca), Guillem Adrover (Terracor), Joan Méndez (Es Merca) i Pep Mestre (Agroilla)-, així com nombrosos representants del sector agrari de Mallorca.

Segons les dades recollides en l’estudi, l’objectiu del qual ha estat valorar com el producte local contribueix a la sostenibilitat ambiental, el consum de fruites i hortalisses produïdes en Mallorca redueixen fins al 55% les emissions de CO₂ a l’atmosfera. A més a més, i atenen les dades, el balanç de carboni (diferència entre absorcions i emissions) entre el CO₂ que emeten les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i el que retenen, enfront del producte importat és també molt favorable: 64 tones enfront de 26. Així, es pot afirmar que produir i consumir fruites i hortalisses de l’illa presenta un gran avantatge mediambiental respecte a les importades, ja que la seva petjada de carboni és substancialment menor.

En aquest sentit, el director general Joan Llabrés ha afirmat que «tots sabíem de manera intuïtiva que el consum de producte local era millor per molts de motius, com la conservació del paisatge i patrimoni, la conservació i els llocs de feina, la diversificació econòmica... ara, gràcies a aquest estudi, podem dir que tenim evidència científica de què consumir fruites i hortalisses locals redueixen emissions de CO₂, és millor pel nostre planeta i per les generacions futures, a més de contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic».

Cal assenyalar que per elaborar l'estudi s'han seleccionat els set cultius més representatius de l'horticultura mallorquina com són la carxofa, la coliflor, l'enciam, la síndria, el meló, la tomàtiga i el pebrot i s'han comparat amb els mateixos productes importats.

 


 

Municipis: 
BalearsPalma de Mallorca

Relacionats

Article

Un estudi de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) avalua els beneficis d’omplir les ciutats d’horts urbans.

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Article

Un estudi recent analitza la presència i la persistència de llosques de tabac en diversos entorns a l’illa de Menorca i proposa les bases perquè s’implantin mesures per prevenir aquests residus i minimitzar-ne els impactes.

Butlletí