Compra a granel i porta el teu envàs

Nova campanya de la Mancomunitat Penedés Garraf
22/03/2023 - 16:00

Els comerços adherits a la campanya fomentaran l’ús d’envasos reutilitzables i en alguns establiments, també s’implantarà la venda a granel amb l’objectiu de reduir els plàstics d’un sol ús i canviar els hàbits de consum per a generar menys residus.

La Mancomunitat Penedès-Garraf i la Diputació de Barcelona amb la col·laboració dels ajuntaments de Puigdàlber, Castellví de la Marca, Olesa de Bonesvalls i Vilobí del Penedès posen en marxa la campanya “Raons de pes” per fomentar la compra a granel i reduir els envasos d’un sol ús tot promovent la compra al comerç local del municipi. La iniciativa s'ha començat a desplegar durant el mes de març a Puigdàlber i gradualment s’anirà implantant a la resta de municipis adherits.

La campanya neix a iniciativa de l’entrada en vigor del nou Reial Decret 1055/2022 que busca fomentar que es generin menys residus d’envasos i reduir el seu impacte en el medi ambient, apostant per fomentar la venda a granel com l’opció més sostenible, així com promoure entre els establiments comercials l’acceptació de recipients reutilitzables dels consumidors per a fer les compres.

Amb la incorporació d’aquests nous hàbits de consum, a més de generar menys residus plàstics, aconseguim que els aliments i els productes alimentaris que es venen a granel siguin més saludables i sense la presència de microplàstics, es fomenta un comerç local més sostenible i es contribueix a mitigar el canvi climàtic, reduint les emissions de CO₂ que genera la producció d’envasos. L’any 2022 la planta de tractament de la Mancomunitat Penedès-Garraf va gestionar prop de 5,7 milions de quilos de residus plàstics, el que equivaldria a omplir 92 habitatges de 150 m². La producció d’aquests materials plàstics i la seva posterior recollida i tractament, suposen un altíssim impacte econòmic i ambiental.


Comprar amb l'envàs reutilitzable té premi

Tots els comerços i establiments adherits a la campanya es podran reconèixer amb un distintiu i oferiran als seus clients la possibilitat de comprar a granel fent ús del seu propi envàs reutilitzable, net i eixut. En aquests establiments es lliurarà una targeta de fidelització als clients i, per cada compra que es realitzi utilitzant l'envàs, es rebrà un adhesiu. Acumulant-ne sis, l’establiment obsequiarà el client amb una bossa reutilitzable.

Coincidint amb la campanya, s’habilitarà a cadascun dels municipis l’exposició Prou! Plàstics, on els visitants podran sensibilitzar-se i conèixer més de prop la problemàtica que es deriva de la gran utilització de plàstics d’un sol ús, per al medi ambient i per a les economies de les nostres societats. També es programaran visites guiades a l’exposició per als centres educatius de cada localitat.


 

Categories: 
Municipis: 
Baix Penedès
Garraf

Relacionats

Notícia

En col·laboració amb Ronçana Comerç Actiu, del 3 al 28 d'abril els comerços i restaurants repartiran materials reutilitzables per fer una compra sense residus.

Article

L'Ajuntament d'Igualada valora com un èxit la campanya "Mercats més sostenibles" al Mercat de la Masuca. L’acció ha estat possible gràcies a la col·laboració entre el departament de Sostenibilitat de l’Ajuntament d’Igualada, el Mercat de la Masuca i l’escola Pia, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Notícia
Imatge de la presentació de la campanya 2021

Imatge de la presentació de la campanya 2021

Dilluns 21 de novembre es farà al Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet un primer recordatori de la necessitat de reduir els usos dels envasos de plàstic.

Butlletí