Calculadora: El Valor dels Aliments

17/12/2018 - 12:02

Amb el lema “Contra el malbaratament alimentari posem en valor els aliments”, aquesta nova eina visibilitza els recursos necessaris per produir els aliments que consumim. Impulsada per ENT, Associació Naturalistes de Girona i la Generalitat, la calculadora del valor dels aliments ofereix la possibilitat de calcular tres indicadors ambientals associats a la producció d’una quantitat determinada d’aliments així com el seu valor econòmic aproximat. D’aquesta forma es posa en valor tot allò que es malbarata quan llencem aliments frescos abans de ser cuinats i consumits.

En concret es calcula la petjada de carboni, la petjada d’aigua, l’ocupació de terra i el preu de venda aproximat. En el cas de la petjada de carboni, es contemplen les emissions generades des de la producció i fins que l’aliment arriba al punt de venda, incloent les emissions associades a la gestió dels residus alimentaris generats en cada fase de la cadena alimentària (agricultura, processat, transport, i distribució i venda). No es comptabilitzen les emissions associades a l’envasat i consum, atès que es consideren aliments frescos abans de ser cuinats i consumits.

A continuació es detallen les unitats,

Cal considerar que el valor dels indicadors dels estudis que s’han utilitzat prové de l’agregació de diferents estudis d’anàlisi del cicle de vida, en els quals no s’han tingut en compte les diferències entre diferents models de producció i consum agroalimentàries. En aquest sentit, aspectes com la fabricació i transport de fertilitzants o de pinsos, en el cas de la ramaderia, l’envasat del producte, o el transport dels aliments fins al punt de venda, són aspectes que tenen una incidència determinant en el consum energètic, i per tant en la petjada de carboni. Cal considerar doncs, que les dades utilitzades aquí són per a models convencionals de producció i consum agroalimentaris.


 

Relacionats

Article

‘Salut i microplàstics' és el lema de la 32 Setmana del Medi Ambient de Terrassa, que se celebra del 5 a l'11 de juny.

Article
Aturem el malbaratament alimentari

 

La Mancomunitat Penedès-Garraf llança la cançó 'Stop Malbaratament' per a reivindicar l’aprofitament alimentari. La campanya impulsa bones pràctiques entre la ciutadania per evitar que aliments encara útils acabin al cubell de la brossa orgànica. La composició musical és de Neus Ballvé, coneguda pel seu pas pel Club Super3, en col·laboració amb Joan Solana. 

Acte
05/06/2023 - 00:00
Terrassa

Butlletí