Alcaldes europeus creen una petició a change.org per exigir ciutats més saludables

Font: Ajuntament de Barcelona
29/03/2016 - 09:39

Alcaldes europeus creen una petició a change.org en què demanen als estats una regulació mediambiental més exigent sobre contaminació de l'aire.

En l’anterior cimera COP21, celebrada a París, un miler d’alcaldes de ciutats de tot el món van assumir el compromís conjunt de reduir el nivell de contaminació a les ciutats i millorar el benestar dels ciutadans. Arran d’aquest acord, s’ha creat una petició a la plataforma change.org en què es denuncia una certa permissivitat dels estats amb els fabricants de vehicles. Concretament, denuncien aquest fet: “L’octubre del 2015 un comitè tècnic integrat per experts dels estats membres va decidir autoritzar els fabricants de vehicles perquè sobrepassessin els límits d’emissions establerts per la legislació de la Unió Europea”, i afegeixen a la mateixa petició a change.org signada per l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo: “L’aplicació d’aquesta decisió suposaria que seria legal que els turismes dièsel sobrepassessin els llindars d’emissió d’òxids de nitrogen (NOx) en un 110%. Lamentablement, el febrer del 2016 el Parlament Europeu va decidir donar suport a aquesta política, fet que suposa una amenaça per als habitants de les nostres ciutats.”

A la mateixa petició, es posa de manifest que segons l’Organització Mundial de la Salut les emissions dels vehicles són les responsables de 75.000 morts prematures a Europa cada any. Per això, els acaldes fan una crida als governs d’Europa perquè “utilitzin tots els mitjans polítics i jurídics a l’abast per assegurar que les normes de contaminació de l’aire s’apliquin de manera coherent en tots els sectors de la indústria”. “La nostra salut depèn d’això”, conclouen.

Alguns dels alcaldes que han firmat la petició són Anne Hidalgo, alcaldessa de París; Eberhard van der Laan, alcalde d’Amsterdam; Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; Giorgos Kaminis, alcalde d’Atenes; Ioan-Răzvan Sava, alcalde de Bucarest; István Tarlós, alcalde de Budapest; Yvan Mayeur, alcalde de Brussel·les; Frank Jensen, alcalde de Copenhaguen; Alexiei Dingli, alcalde de Valletta; Fernando Medina, alcalde de Lisboa; Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid, i Giuliano Pisapia, alcalde de Milà, entre molts altres.


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Article

Un total d'onze escoles de Barcelona plantaran maduixeres amb l'objectiu de mesurar la contaminació de l’aire a la ciutat. Aquests centres educatius formen part del projecte municipal "Refugis Climàtics a les Escoles", que pretén omplir la ciutat d'espais adaptats a les altes temperatures on la ciutadania s’hi pugui refugiar quan hi hagi pics de calor.

Notícia
Foto: Xavi Calvo

Foto: Xavi Calvo

Les setmanes passen, el desconfinament avança i la situació meteorològica tampoc no ajuda. Aquest dimarts vam tenir el dia amb més contaminació per NO2  des del decret de l’estat d’alarma, fa ja més de dos mesos.

Notícia

L'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) han determinat ajornar temporalment l'entrada en vigor del règim sancionador de la zona de baixes emissions (ZBE) Rondes de Barcelona. L'aplicació de les multes estava prevista per l'1 d'abril del 2020. La nova data està encara per determinar.

Butlletí