Premis EMAS 2008

Premiant la responsabilitat ambiental de les organitzacions
Sostenible.cat
17/11/2008 - 00:00

El passat 11 de novembre de 2008 va tenir lloc al Palau Pedralbes de Barcelona el lliurament dels Premis EMAS Catalunya 2008. Organitzats pel Club EMAS amb el suport del Departament de Medi Ambient i Habitatge, suposen un reconeixement a la feina feta en el dia a dia per a les organitzacions registrades EMAS a Catalunya. L'EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) és una eina europea de gestió mediambiental per a empreses i altres organitzacions d'aplicació voluntària que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. Aquest comportament és auditat de forma externa i el registre l'emet, en nom de la Unió Europea, el corresponent Organisme Competent que a Catalunya és la Direcció de Qualitat Ambiental del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

A Europa existeixen 4138 organitzacions registrades EMAS, de les quals 231 estan a Catalunya, el que suposa més del 22% del total d'organitzacions registrades a l'Estat espanyol (1032). D'aquestes 231 organitzacions, 55 formen part del Club EMAS, que es creà el 6 de juny de 2006, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, i constituint una iniciativa pionera a la Unió Europea. En el marc de les diferents activitats de difusió i suport a l'EMAS que du a terme el Club EMAS, s'han creat aquests premis EMAS 2008.

L'acte de lliurament, presidit per l'Honorable Conseller de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Francesc Baltasar, va comptar amb la presència de la Directora del Servei de Qualitat Ambiental del mateix departament, Maria Comellas, i el President del Club EMAS, Martí Puig i Ysern.

Els premis EMAS disposen de 3 categories: millor declaració ambiental (14 candidatures), millor implicació del personal i/o interacció amb les parts interessades externes (6 candidatures), i millor implantació ambiental (4 candidatures). El jurat estava conformat per persones rellevants del món del medi ambient, de l'empresa, del món acadèmic i la societat en general, essent al seva composició la següent:

Maria Comellas, Directora General de Qualitat Ambiental del DMAH, presidenta del Jurat.
Josep Maria Planas, responsable de la Subdirecció General d'Informació i Educació Ambiental.
Josep Atsuara, Director de Qualitat, Medi Ambient i Seguretat de l'organització Cookson Electronics-Enthone España S.A (soci i membre de la Junta Directiva del Club EMAS).
Didac Ferrer, Director tècnic del Centre per a la Sostenibilitat (CITIES) de l'UPC.
Joan Barfull, Director de l'Àrea de Medi Ambient de PIMEC.
Marta González, del Departament de Medi Ambient del sindicat UGT.
Jordi Bigues, periodista.

El guardonat per a la categoria de millor declaració ambiental va ser El Tinter Arts Gràfiques, Edicions i Produccions S.A.L. (www.eltinter.com) , per l'excel·lent combinació entre els continguts obligatoris de qualsevol declaració ambiental -es tracta d'un document de difusió pública propi del sistema de gestió ambiental EMAS- amb una original estètica formal.

Cal destacar la menció especial del Jurat en la categoria de Declaració ambiental a SECE, S.A.-Sociedad Española de Construcciones Eléctricas. (Podeu consultar totes les declaracions ambientals de les organitzacions registrades EMAS a Catalunya a la web EMAS del Departament de Medi Ambient i Habitatge).

El premi per a la millor acció d'implicació del personal i/o interacció amb les parts interessades externes ha estat concedit a l'empresa URBASER S.A., que ha dut a terme una jornada de portes obertes per la participació dels treballadors i les seves famílies. La jornada, un acte lúdic amb continguts divulgatius i educatius, va comptar amb la presència de més de 800 persones, entre elles molts nens i nenes que vàren poder participar en els tallers: "posa-li els EPI's" (equips de protecció individual de prevenció de riscos laborals), taller de reconeixement de plantes de jardineria, taller d'aigua ("Fes una depuradora"), taller de residus ("Som la peça clau", una mena de puzzle gegant)... L'acte va comptar també amb un espectacle musical i amb motivació de tota la jornada amb premis des de portallapisos, entrades al Tibidabo, al Zoo, al museu Olímpic, 10 caps de setmana per a 4 persones en una casa rural i altres. Es va crear un personatge simbòlic, l'escombradora, que va ser la mena de mascota comú a tota la Jornada participativa. L'objectiu de la jornada va ser donar èmfasi al paper dels treballadors del sector dels residus i la sostenibilitat i conscienciar al públic de la rellevància de la gestió de residus a tots els nivells i sensibilitzar sobre la prevenció de riscos laborals.

La menció especial del jurat en la categoria d'acció d'implicació de les parts interessades va ser per a Blaumar Hotel.

El guardonat en la categoria de millor implantació ambiental ha estat Pinsos Sant Antoni, S.A., de Vic, per un projecte de reducció de la càrrega contaminant dels purins de porcs a través de la seva alimentació via pinsos. Es destaca com s'han considerat els aspectes ambientals indirectes de la gestió d'una empresa i com aquesta pot afectar de manera molt positiva en la millora ambiental dels clients. Es posa de relleu com les innovacions en la formulació i fabricació dels pinsos permet a les granges aconseguir reduccions de la producció de nitrogen, i per tant el seu poder contaminant, en valors que van de gairebé el 21% en porcí reproductor i de un 26% en porcí d'enceball.

A la cerimònia també va tenir lloc un reconeixement especial a les quatre empreses de Catalunya que porten més de deu anys registrades EMAS, per la seva constància al llarg del temps. Les organitzacions reconegudes van ser: Sharp Electrónica España, S.A., Klüber Lubrication GmbH Ibérica, S. en C., BASF Española S.L. i Croda Ibérica SA - Mevisa Site.

És d'esperar que aquests premis dinamitzin encara més a les organitzacions amb ubicació a Catalunya en la implantació d'aquest sistema de gestió ambiental, l'EMAS, que tant pot fer per a que les empreses i entitats del nostre país siguin pioneres i fortes en tots els aspectes de sostenibilitat empresarial.

Relacionats

Butlletí