Polycity Cerdanyola: nous edificis per l'eficiència energètica

Aquest nou barri vol esdevenir "un model de referència pel que fa als criteris de sostenibilitat i innovació"
Sostenible.cat
24/11/2008
Cerdanyola del Vallès és una de les tres ciutats europees amb un projecte Polycity, una iniciativa de la Comissió Europea (a través del programa Concerto) per reduir el consum d'energies fòssils i no renovables mitjançant la millora de l'eficiència energètica dels edificis, la poligeneració d'energia propera al punt de consum i l'increment d'energies renovables. Tot això s'està posant en marxa al Centre Direccional, una nova zona urbanitzada propera a la Universitat Autònoma de Barcelona, entre Cerdanyola i Sant Cugat del Vallès

El Centre Direccional de Cerdanyola, ara en fase d'urbanització i construcció dels primers edificis, inclourà àrees d'habitatges residencials, zones de comerç, instal·lacions de serveis i un gran parc de la ciència i la tecnologia que inclou el laboratori de llum Sincotró. En paraules d'Antoni Morral, alcalde de la ciutat, aquest nou barri vol esdevenir "un model de referència pel que fa als criteris de sostenibilitat i innovació". Per aconseguir-ho, i amb el suport europeu, s'estan creant sistemes de proveïment energètic i s'apliquen nous models de construcció d'edificis.

Poligeneració d'energia in situ
El complex urbanístic del Centre Direccional inclou quatre plantes de generació d'energia elèctrica i tèrmica. Aquesta producció distribuïda i propera als centres de consum redueix les pèrdues derivades del transport i permet aprofitar amb més eficiència les fonts energètiques.

Cada planta de generació compta amb uns motors de cogeneració alimentats principalment per gas natural que produeixen electricitat. La calor que desprenen aquests motors, en forma de gasos d'escapament, s'aprofita per fer funcionar els sistemes de refrigeració i escalfament contigus, que produeixen aigua freda i calenta per a la climatització dels edificis. És a dir, una mateixa planta energètica produirà electricitat, fred i calor.

Aquesta aigua de diferents temperatures circularà dins un sistema tancat de canonades de grans dimensions amb una longitud de més de 30 quilòmetres, per fer arribar el fred i la calor als edificis de l'àrea tecnològica, comercial i de serveis -per ara s'ha descartat aplicar-ho als habitatges- i constituirà el mètode de climatització dels edificis.

A més, està previst també que una part del gas natural usat per la generació d'energia sigui substituït per la gasificació de biomassa que es realitzarà dins el mateix complex urbanístic a partir de residus de mobles provinents de la recollida selectiva, palets industrials i restes de la indústria alimentària. El projecte també contempla la creació d'una planta solar combinada amb màquines de refrigeració per fer aigua freda. 

Edifici d'oficines
Els més de quatre mil metres quadrats de l'edifici d'oficines del laboratori de llum Sincotró s'han construït amb una sèrie de mesures que preveuen rebaixar la demanda d'energia i usar-la de manera més eficient. Així, com a primer plantejament, la façana principal s'ha orientat cap al sud, de manera que es redueix la demanda de calefacció, perquè rep més hores de sol. La contrapartida, però, és que precisarà de més refrigeració, però per minvar la demanda s'ha aplicat un sistema de protecció solar.

Aquesta façana principal és de vidre de baixa transmitància tèrmica. És a dir, un vidre de diverses capes que té menys transmissió d'energia que un de convencional i que aïlla més l'interior per no deixar escapar la calefacció ni que entrin les altes temperatures exteriors.

La calefacció i la refrigeració d'aquest gran edifici es realitzaran per connexió a la xarxa de tubs d'aigua de fred i calor de tot el complex.

Habitatges eficients
Un altre dels edificis pilot al que s'apliquen les mesures del programa Polycity és un bloc residencial de 24 habitatges de protecció oficial destinat a lloguer per famílies. A més de complir la regulació vigent en obra nova, com ara la instal·lació de plaques solars al sostre de l'edifici, s'han triat opcions innovadores per augmentar l'eficiència energètica fins al màxim possible.

De nou, com en el cas de l'edifici d'oficines, s'ha optat per orientar la façana principal cap al sud, i s'ha aplicat un aïllament addicional perquè la transmitància tèrmica sigui molt baixa. Per això s'han usat materials reciclats; en concret, suro a la cara nord de l'edifici, i llana d'ovella -de producció catalana, perquè s'ha mirat d'usar preferiblement productes propers- a la cara sud.

A més, els habitatges compten amb mur "Trombe" que té un sistema d'aire intern que funciona com un hivernacle a l'hivern, per acumular calor, i que a l'estiu, amb l'obertura d'unes petites comportes, facilita la ventilació. El disseny dels pisos, a més, permet la ventilació amb finestres a ambdues façanes i també amb una xemeneia de control manual per augmentar el corrent d'aire.

Control de resultats
Els beneficis ambientals de totes aquestes mesures són ben clars sobre el paper. Però el projecte Polycity exigeix que es demostrin amb dades reals. Per això totes aquestes obres compten amb un sistema de monitorització que permet conèixer realment la despesa energètica i calcular-ne l'estalvi respecte d'altres edificacions. El càlcul tindrà en compte la demanda de calefacció, d'aigua calenta sanitària, d'electricitat per il·luminació i per altes consums elèctrics. Es preveu que la reducció total del consum d'energia serà d'entre un 20 i un 30%

A més, l'àrea urbanitzada del Centre Direccional preveu comptar amb diversos serveis de transport públic -rodalies i ferrocarrils de la Generalitat- i la pacificació del trànsit rodat, amb la majoria de carrers amb un límit de velocitat de 30 km/h, així com carrils per bicicletes a tot el barri.

A més del Centre Direccional de Cerdanyola, al projecte Polycity hi participen el Barri Arquata de Torí  i Scharnhauser Park, una antiga zona militar molt propera a Stuttgart.

Relacionats

Article

La Regidoria de Canvi Climàtic i Transició Energètica ha realitzat aquest estiu dos projectes energètics que han comportat el canvi de la il·luminació de les escoles públiques i la instal·lació d’una planta fotovoltaica a l’Escola Bernat de Mogoda.

Acte
05/10/2020
Biblioteca El Castell de Vacarisses
Notícia
Jordi Garcia @LocalPres

Jordi Garcia @LocalPres

Una edició per streaming amb fira virtual, activitats i networking. Encara us hi podeu inscriure i podreu seguir l'emissió en directe des de la mateixa pàgina web congresacusti.cat el dies 14 i 15 d'octubre.

Butlletí