Nova etapa de la Xarxa: Què n'esperen els seus membres?

Redacció
12/03/2012 - 00:00

Arran de la 12a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, Sostenible.cat ha preguntat a vicepresidents de la Xarxa i alguns regidors que els aporta ser-hi membres i que n'esperen de la propera etapa. Aquí us fem un primer lliurament de les seves opinions.

Mercè Rius. Diputada Adjunta de Medi Ambient.

 

Què aporta la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat al món local?
La Xarxa aporta un espai de relació que permet conèixer altres regidors i tècnics d'altres municipis, i que per tant et permet compartir experiències i treballar junts temes en comú. Això fa que hagis de dedicar des del municipi menys temps i menys diners a tirar endavant un projecte, perquè es fa de forma comuna i s'acaba obtenint un producte probablement de millor qualitat perquè està consensuat entre diferents municipis i és molt més ric. Estar a la Xarxa necessita dedicació però acabes obtenint un estalvi de temps i diners i un producte (una campanya, una ordenança...) amb molta més qualitat que si l'haguessis fet sol.

Quins són els reptes ambientals més importants del món local?
És difícil triar-ne un, si m'hagués de decantar per alguna banda potser diria el del canvi climàtic perquè engloba tota una sèrie de problemàtiques, és com molt més transversal. Però en aquest moments els municipis estan molt preocupats per la situació econòmica i per poder tirar endavant. Per tant, totes aquelles actuacions dirigides a l'estalvi i l'eficiència energètica que permeten reduir les emissions i al mateix temps un estalvi econòmic probablement ara són les que hauríem de prioritzar. Així doncs, en aquesta conjuntura hi haurà poca capacitat per invertir en altres temes i en canvi en els temes energètics com que es financen amb l'estalvi que s'obté serien prioritaris.

Què n'espereu d'aquesta nova etapa?
El que hem d'obtenir de la Xarxa és poder posar les problemàtiques en comú i optimitzar esforços, recursos... per entre tots elaborar productes que puguin ser útils als ajuntaments d'una manera que sigui molt més eficient, amb menys cost. Per això una feina ara cabdal, i que en part està feta, és identificar les necessitats i oferir als ajuntaments allò que necessiten per ser més eficients.

 

Maica Bassas Aumedes. Regidora Medi Ambient (Ajuntament de Manlleu)

 

Què us aporta ser membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat?
Ens ha aportat moltíssim. Per exemple a nivell tècnic, sempre que hem necessitat assessorament l'hem tingut. Hem generat i assolit projectes junts, que potser sols no haguéssim pogut generar. S'ha de treballar en xarxa. És el que nosaltres, des de Manlleu també estem fent amb altres municipis. Hem d'anar junts. 

Quins són els reptes ambientals més importants del vostre municipi?
Estem treballant molt els residus. I ara, a més a més, fem una licitació nova, i estem rebent assessorament de la Diputació en aquesta tasca. Però, és tot, per exemple també estem treballant molt en energies netes.

Què n'espereu d'aquesta nova etapa?
És una etapa molt engrescadora, a més s'estan afegint nous municipis. S'ha de sentir la veu del món local però a més hem de treballar en xarxa tots plegats, per nosaltres és impensable no treballar així ara mateix.

 

Sergi Alegre Calero. Tinent d'Alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Medi Ambient ( El Prat de Llobregat)

 

Què us aporta ser membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat?
Estar en contacte directe amb els responsables polítics locals catalans més directamente involucrats amb la sostenibilitat a casa nostra i poder participar amb ells amb aquest projecte comú.

Quins són els reptes ambientals més importants del vostre municipi?
Els reptes més importants pel Prat son l'ús de l'energia i la mobilitat interna i externa. La dificultat és la situació econòmica i l'atur de molts projectes.

Què n'espereu d'aquesta nova etapa?
Una etapa de planificació, de reconducció de projectes i d'estratègies.

 

 

Manuel Ceballos Morillo. T.A i Regidor Delegat de l'àrea de Polítiques d'Espai Públic i Medi Ambient (Cornellà de LLobregat)

 

Què us aporta ser membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat?
El treball en xarxa amb tècnics i polítics d'altres municipis ens permet intercanviar experiències, idees i informació. En aquests moments es tracta de sumar esforços que ens dirigeixin cap a una major eficiència de recursos, tant ambientals com econòmics. La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat sempre ha estat i confiem que ho continuï sent un gran suport tècnic i econòmic per als municipis.

Quins són els reptes ambientals més importants del vostre municipi?
Cornellà, a l'igual que altres municipis de l'entorn metropolità, té un elevat índex de contaminació atmosfèrica a causa de les elevades concentracions de partícules i òxids de nitrogen, causades principalment pel trànsit. Això fa que la mobilitat sostenible sigui un dels nostres grans reptes. També destacar l'estalvi i l'eficiència energètica com una de les nostres grans prioritats d'actuació en el marc del Pacte d'Alcaldes. I, finalment, en un municipi de caire tant urbà com el nostre, aconseguir que la ciutadania miri al riu és un repte ambiental important a assolir.

Què n'espereu d'aquesta nova etapa?
Esperem dotar, entre totes les parts implicades, de contingut la Declaració de Vic pel compromís local envers Rio+20: cap al bon govern ambiental i l'economia verda, que properament aprovarem pel Ple, especialment pel que fa referència a la generació de llocs de treball lligats a nous filons d'ocupació, com poden ser les activitats relacionades amb l'eficiència energètica i les energies renovables.

 

Ricard Estrada Arimón. Regidor de  Sostenibilitat i gestió d'ecosistemes. (Ajuntament de Sabadell)

 

Què us aporta ser membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat?
Coneixement i contrastar coses que estan fent i fer-ne d'altres. Ha sigut molt valuós el tema del Pacte d'Alcaldes o les ordenances del soroll, de l'aigua i també l'àmbit de l'educació ambiental. Ha estat clau treballar a la Xarxa. Sabadell ha aportat coses, però també ens hem nodrit, ha estat fonamental poder tenir un lloc de contrast i d'opinió d'aquestes qüestions.

Quins són els reptes ambientals més importants del vostre municipi?
Hi ha molts reptes, però en el tema del bon ús de l'energia hi ha molta feina a fer. També per millorar el model de mobilitat. I crec que són els dos grans eixos a treballar.

Què n'espereu d'aquesta nova etapa?
Penso que el model és bo, però el camí fet és millorable. Avui ha sortit una aportació de crear un espai per compartir idees de tots els regidors i alcaldes en l'ús del territori que pot ser molt útil. Pot ser un element novedós, perquè no solament és la ciutat compacta i urbana, sinó la ciutat-territori. Parlar de municipi ubicat al territori és important i és una aportació interessant, un canvi de perspectiva positiu.  

 

Relacionats

Butlletí