La pandèmia de COVID-19 no ha de posar en pausa l'acció climàtica

Font: UNEP

08/05/2020 - 11:11

Si el món ha vist un futur ombrívol amb l'aparició de la COVID-19, els efectes d'un escalfament global de 3-4 ° C a finals de segle ens presenten un nivell d'incertesa completament diferent, fins i tot en termes de salut. L'acció primerenca, dins d'una agenda de treball a llarg termini, per abordar el canvi climàtic, evitar la destrucció i fragmentació d'hàbitats, revertir la pèrdua de biodiversitat, reduir la contaminació i millorar la gestió de deixalles, serà fonamental per a una recuperació transformadora i ecològica.

Per enfrontar una crisi de salut que ha causat un xoc social i econòmic global, països d'arreu del món estan adoptant importants programes de suport econòmic.

Més enllà de les respostes sanitàries directes, els paquets d'estímul fiscal brinden l'oportunitat d'iniciar una recuperació que ens col·loqui en el camí cap al desenvolupament sostenible amb la creació de llocs de treball verds.

Un nou informe de l'Institut per a l'Economia de Clima (I4CE), titulat Invertir en el clima pot ajudar a França a impulsar la seva recuperació econòmica, crida a dissenyar un paquet de finançament públic de 7.000 milions d'euros que, segons calculen els experts, podria generar 19.000 milions d'euros addicionals en inversió pública i privada. Aquest paquet d'estímuls contribuiria a la recuperació econòmica post-pandèmia i faria que França sigui més resistent als xocs futurs, sense reduir la seva contribució als objectius climàtics internacionals, indica l'estudi.

"I4CE està convençut que l'acció climàtica no és un obstacle per a la recuperació de la crisi, sinó una resposta efectiva a la demanda de resiliència que probablement sorgirà a Europa", diu Ian Cochran, director del Programa per a Institucions Financeres de I4CE.

 

Prioritzar el medi ambient, l'economia i la salut

I4CE creu que els paquets de recuperació han de prioritzar els resultats relacionats amb:

  • El medi ambient: mantenir la credibilitat del Pacte Verd Europeu, preservar el capital industrial dels sectors amb baixes emissions de carboni i adaptar l'economia al canvi climàtic.
  • L'economia: contribuir a la reactivació de les empreses a curt termini, al temps que es redueix l'exposició a crisis futures com les crisis dels preus del petroli o el col·lapse de les cadenes de subministrament industrials o d'aliments.
  • Salut: reduir la vulnerabilitat de la societat enfront de les amenaces per a la salut, particularment en millorar la qualitat de l'aire i millorar l'accés a la calefacció o refrigeració.

Sobre la base de la seva avaluació de les inversions incorporades en l'estratègia climàtica nacional de França, I4CE ha identificat 30 inversions favorables al clima i a la recuperació per condicionar habitatges públics i privats i altres edificis, desplegar vehicles de passatgers amb baixes emissions i desenvolupar infraestructura ferroviària i de transport públic urbà, carril bici i electricitat renovable.

Els investigadors creuen que els governs locals necessitaran augmentar els nivells actuals d'inversió i cofinançament en 2.100 milions d'euros per any, amb el suport del govern central. Els bancs estatals haurien d'augmentar els seus nous compromisos amb empreses, governs locals i empreses de projectes en 2.300 milions d'euros per any.

"Per al Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i altres organitzacions, els paquets d'estímuls fiscals a gran escala són una oportunitat per col·locar a les economies i societats en un camí més resilient en línia amb l'Agenda 2030 de Desenvolupament sostenible", diu Ligia Noronha, directora de la Divisió d'Economia de PNUMA.

Segons l'Informe sobre la Bretxa d'Emissions 2019 de PNUMA, hem de reduir les emissions globals 7,6% cada any en la pròxima dècada si volem limitar l'augment de la temperatura a 1,5 ° C per a finals de segle. Això requereix que tots els països del món quintupliquen l'ambició dels seus compromisos climàtics.

La natura està en crisi, amenaçada per la pèrdua d'hàbitats i biodiversitat, l'escalfament global i la contaminació. Si no actuem, li fallarem a la humanitat. Abordar la nova pandèmia de coronavirus i protegir-nos de futures amenaces mundials requereix una gestió segura de les deixalles mèdiques i químics perillosos; un maneig sòlid de la natura i la biodiversitat; i un clar compromís de "reconstruir millor", crear llocs de treball verds i facilitar la transició cap a economies neutres en carboni. La humanitat depèn de l'acció immediata per a un futur resilient i sostenible.Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Opinió

Les alternatives inclourien la defensa dels serveis públics i els béns comunitaris, en la seva titularitat, gestió i provisió; per garantir que les cures i els serveis relacionats estiguin coberts per a tots. Per assegurar les sobiranies sobre els recursos, com és l’alimentària i l’energètica. I per preferenciar, en definitiva, nous models i opcions des dels ecofeminismes i des de l’economia feminista, ecològica, social i solidària.

Opinió

No sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

Entrevista

És sens dubte una de les veus més rellevant de la crisi actual. Fernando Valladares, Doctor en Ciències Biològiques per la Universitat Complutense de Madrid, ha passat en unes setmanes a ser la veu més referenciada per fer arribar a la ciutadania, encara en shock per la pandèmia de COVID-19, la importància d ‘aturar la crisi ambiental i restablir l’equilibri de la natura per mantenir la nostra salut. Valladares té un discurs clar sobre la causa primordial d’aquesta crisi sanitaria, que no és una altra que la crisi global, i, sense alarmismes, ens indica que el que cal fer per protegir-nos és “deixar que la natura faci la seva feina”.

Butlletí