Viatjar sense deixar rastre

Ambientòloga i viatgera. Autora del blog Dandolelavuelta.com
04/07/2015 - 00:00

Viatjar ens fa lliures, ens obre la ment, ens permet entendre la vida d'una altra manera i, fins i tot, enriqueix els continguts de les nostres xarxes socials. Però recórrer i descobrir nous paratges també genera un impacte, deixa una petjada que hauríem d'intentar minimitzar viatjant de forma responsable i sent conscients dels impactes socials, ambientals i econòmics que provoquen les nostres decisions. Triar el destí, la forma de viatjar, escollir com ens movem o què mengem durant un viatge tindrà un impacte o un altre sobre el territori, les persones que hi viuen i el medi ambient.

Triar el destí
No es tracta de viatjar només als destins més verds, més ‘eco' o més respectuosos del món. No hi ha fórmules màgiques per identificar el millor destí, simplement cal coherència i fermesa a l'hora d'aplicar els nostres criteris. Sembla fàcil, però quantes vegades qüestionem conductes poc respectuoses amb l'entorn mentre mirem vols a destins remots?

Com a font d'inspiració, l'organització Ethical Travel identifica aquells destins que protegeixen el medi ambient i les persones.

Com desplaçar-se?
A banda dels viatges que incorporen la bicicleta, la vela o el caminar com a motor, l'ús del transport públic és la millor opció per moure's d'un lloc a un altre pel fet que contribueix a reduir l'impacte ambiental i a dinamitzar l'economia local. En el cas que s'opti per destinacions llunyanes i l'avió sigui l'única opció viable, el millor és escollir vols directes, ja que l'ús de combustible és menor que fent escales i agafant diversos vols. Un cop definit el mitjà de transport, sempre es pot optar per compensar les emissions. Programes com CeroCO2 permeten calcular, reduir i compensar la petjada de carboni del teu viatge.

Abans de sortir de casa
Un viatge responsable comença abans de la data de sortida. L'equipatge és clau: com més pes portem, major serà l'impacte. A més càrrega, més combustible serà necessari en els transports i la petjada a l'atmosfera serà major. Viatjar lleuger, per tant, no només permet estar més còmode i tenir més llibertat de moviment, sinó també minimitzar l'impacte ambiental.

La selecció del material de viatge també marcarà la qualitat ambiental del viatge. Dur una ampolla d'aigua reutilitzable o bosses de roba ajudarà a reduir els residus, evitant el consum de plàstic. I una petita placa solar ens permetrà carregar les bateries de la càmera, el mòbil, etc. Es poden trobar més idees de gadgets viatgers al següent enllaç: www.travelandleisure.com/slideshows/10-new-eco-friendly-travel-gadgets/5

Durant el viatge
Mentre dura l'aventura, també pots minimitzar l'impacte en l'allotjament, el transport, el menjar o les activitats.

Pel que fa a l'allotjament, tant si optes per hotels, hostals o albergs, com si tries conviure a casa d'algun local, pots prioritzar els criteris respectuosos amb el medi ambient i l'economia local. En general, són operats de forma local i compten amb programes de reducció de l'ús d'energia i la minimització de residus. Hi ha llocs webs que informen de les opcions més ‘eco' en funció del pressupost. Alguns exemples són www.ecohotelsoftheworld.com o blog.hihostels.com/green-eco-hostels

Respecte del menjar, els principis de l'alimentació de baix impacte són aplicables a tot arreu: consumir productes locals i optar pels productes orgànics sempre que sigui possible.

Durant el viatge, sempre és millor apostar pel transport públic o, en cas d'haver de llogar un vehicle es pot plantejar l'opció d'un vehicle elèctric o de baix consum de combustible.

I, finalment, el tipus d'activitats que decideixis fer durant el viatge també afectaran d'una forma o altra al territori. Fer rutes a peu o en bicicleta són alternatives de turisme actiu, divertides i de baix impacte. Un cop al destí, trobaràs múltiples activitats que val la pena contractar als operadors locals enlloc de reservar-les a través de grans operadors.

Hi ha moltes formes de viatjar i, sens dubte, totes són molt enriquidores. Viatjar respectant les persones i el medi ambient implica prendre decisions conscients i responsables. Es tracta d'escollir entre contribuir al desenvolupament de la comunitat local o enriquir els grans monstres turístics. És preferir, en definitiva, no deixar rastre.

 

*Article publicat a .ambiental, la revista del Col.legi d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB)  

Ambientòloga i viatgera. Autora del blog Dandolelavuelta.com
Etiquetes: 

Relacionats

Butlletí