Una oportunitat per canviar

Miguel Delibes de Castro és biòleg i escriptor. Va dirigir l'Estació Biològica de Doñana de 1988 a 1996.
01/06/2020 - 13:34

Article originalment publicat per Fundació CONAMA en castellà i traduït al català per part de Sostenible.cat amb el seu permís i de l'autor.


"Quan una espècie, com passa a la nostra, monopolitza més de la meitat de la capacitat de la Biosfera per generar recursos i descompondre residus, tot el que l’afecti té una dimensió ambiental innegable"

La pandèmia de Covid-19 i la dramàtica situació que, com a conseqüència, vivim centenars de milions de persones, és sens dubte un assumpte ambiental, ja que tot el que és humà ho és. Quan una espècie, com passa a la nostra, monopolitza més de la meitat de la capacitat de la Biosfera per generar recursos i descompondre residus, tot el que l’afecti té una dimensió ambiental innegable. Però jutjo excessiva la insistència d'alguns col·legues en què un millor tracte a la naturalesa ens hagués evitat aquesta crisi.

 

S'explica que a mitjans del segle XVIII el Duc de Medina Sidonia va preguntar al seu confessor i conseller, l'il·lustrat Pare Sarmiento, si la disminució de tonyines capturades a les almadraves podria ser degut a la seva escassa generositat en l'almoina. La resposta del capellà, que bé podia haver aprofitat l'ocasió per reclamar majors delmes, em sembla exemplar: “No creo esa causa, pues para ser phísica es ninguna; y para ser moral es corta”. Com ambientalista, penso una cosa semblant en el tema que ens ocupa. Sens dubte, hi ha una relació difusa, difícil de determinar, entre la irrupció de la SARS-Cov-2 i el detriment de la biodiversitat, la destrucció dels hàbitats i l'escalfament del globus. Però, per greu que sigui, i ho és, aquesta pandèmia, sembla un curt càstig per al tracte que li donem a la Terra. Si no corregim més aviat que tard la nostra forma de fer servir l'entorn hem de preparar-nos per a situacions bastant pitjors.

"En l'últim mig segle, entre 4.000 i 8.000 milions de persones vives (en cada instant) hem assaltat a gran escala fins a l'últim racó de la casa dels animals silvestres (transportant-, comprant-los, menjant o donant-los de menjar), i una altra vegada seus mals passen a nosaltres. Les malalties emergents es multipliquen i, donada la nostra incessant mobilitat, s'estenen amb més rapidesa que mai"

 

El que passa és que el deteriorament de l'entorn global és el marc en el qual es desenvolupen les nostres vides, i per tant cal invocar-lo, justificadament, davant de qualsevol adversitat. Inundacions, marees negres, fam, migracions forçades, guerres, i per descomptat noves malalties, tenen a veure amb el pobre estat del planeta. Però a l'hora de trobar remeis pot ser útil recordar, així mateix, factors més propers. Jared Diamond ens va ensenyar en “Armas, gérmenes y acero” que amb la revolució neolítica vam ficar els animals en les nostres cases, domesticant-los, i els seus microbis nocius van passar a ser els nostres (al llarg de milers d'anys, per cert). En l'últim mig segle, entre 4.000 i 8.000 milions de persones vives (en cada instant) hem assaltat a gran escala fins a l'últim racó de la casa dels animals silvestres (transportant-, comprant-los, menjant o donant-los de menjar), i una altra vegada seus mals passen a nosaltres. Les malalties emergents es multipliquen i, donada la nostra incessant mobilitat, s'estenen amb més rapidesa que mai.

És fàcil demanar respecte a la integritat dels ecosistemes naturals, però difícil aconseguir-ho quan som tants i ens cal tantes coses. Tornem amb això a la qüestió de fons. Som massa humans consumint massa, estem exigint al Sistema Terra més del que pot donar. Això no és només un problema ambiental, sinó l'arrel de tots els problemes ambientals. I també, no ho oblidem, un problema social, econòmic, polític, jurídic, fins i tot cultural, moral i religiós.

Sincerament, crec que hi ha arguments molt millors que la COVID-19 per reclamar la conservació de la natura. Però penso que podem aprofitar l'oportunitat que se'ns ofereix, després d'haver vist les orelles al llop (no som totpoderosos!) I haver tingut temps de pensar. M'agradaria que sortíssim d'aquesta amb la idea que es pot fer, que podem canviar la forma de relacionar-nos amb el nostre entorn. Que canviéssim d'actitud.

"Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena"

 

Potser el confinament ens hagi ensenyat que no cal viatjar tant, ni consumir productes que vénen de molt lluny, ni comprar coses que no ens fan falta, ni trepitjar cada racó del veïnatge universal en un turisme embogit, quan hi ha belles aldees locals ... també, que mentre la resta de ciutadans del món no tinguin l'educació i les oportunitats que tenim nosaltres, aquestes coses seguiran passant. Però no sóc optimista: el més senzill hauria estat habituar-nos a lluitar units per importants i evidents objectius de tots, sigui parar pandèmies o defensar l'ambient comú, però només la ciència ho ha fet. Lamentablement, estem suspenent l'examen de la col·laboració entre diferents d'una manera fins i tot obscena.

I a més curt termini? Em conformo amb dues peticions: que desapareguin els grans mercats d'animals salvatges, singularment mamífers i aus, i que busquem una fórmula per reciclar els milers de milions de guants i mascaretes que en tot el món tirem cada dia i que molt aviat ompliran els nostres abocadors , rius i mars.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Article

L'eficiència energètica i l'economia circular són els principals àmbits en què les organitzacions sanitàries i socials estan portant a terme accions davant de l'emergència climàtica, segons un estudi elaborat pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) on han participat 41 entitats proveïdores de serveis públics.

Butlletí